Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2026

Γιάννης Βλασερός για την επίσκεψη στη Θηρασιά: Η υγεία δεν μπορεί να εξαρτάται από τον εθελοντισμό

Σε ανακοίνωσή του για την επίσκεψη ιατρικού κλιμακίου στο οποίο συμμετείχε στη Θηρασιά, ο γιατρός Γιάννης Βλασερός αναφέρει τα εξής: 

Η διήμερη εθελοντική ιατρική αποστολή του προγράμματος «Υγεία για Όλους» στη Θηρασία ολοκληρώθηκε με την εξέταση 85 κατοίκων από πέντε εξειδικευμένους ιατρούς. Συμμετείχαν ο καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ Σωκράτης Παπαγεωργίου, ο ενδοκρινολόγος του Ενδοκρινολογικού Εργαστηρίου του ΕΚΠΑ Ανδρέας Μπαμπίλης, η παιδίατρος του Παιδιατρικού Τμήματος του «ΜΗΤΕΡΑ» Ελευθερία Βασιλείου, ο οφθαλμίατρος του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» Πατρών Ανδρέας Συνοδινός και εγώ ως καρδιολόγος διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του Doctor’s Clinic της Αθήνας.

Η αποστολή αυτή απέδειξε ότι ο εθελοντισμός μπορεί να καλύψει ανάγκες, δεν μπορεί όμως να υποκαταστήσει την ευθύνη της Πολιτείας.

Στη Θηρασία συναντήσαμε ένα Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο με αξιόλογες εγκαταστάσεις, το οποίο όμως παραμένει χωρίς γιατρό για τρεις μήνες.Ένα νησί ολόκληρο στηρίζεται αυτή την στιγμή στην αυταπάρνηση μιας μόνο νοσηλεύτριας, της Γεωργίας Μαρινάκη, η οποία με υψηλό αίσθημα ευθύνης κρατάει εθελοντικά για 5 μήνες όρθια την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του νησιού.

Το πρόβλημα αποτυπώθηκε με τον πιο δραματικό τρόπο όταν, μετά το τέλος της δεύτερης ημέρας της αποστολής, κλήθηκα να αντιμετωπίσω επείγον περιστατικό ασθενούς με οξεία δύσπνοια λόγω παρόξυνσης χρόνιας καρδιοαναπνευστικής ανεπάρκειας. Η έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβαση της νοσηλεύτριας είχε ήδη συμβάλει καθοριστικά στη σταθεροποίηση του ασθενούς.

Η εικόνα αυτή δεν τιμά κανέναν. Δεν μπορεί οι κάτοικοι των μικρών νησιών να αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δεν μπορεί η πρόσβαση στην υγεία να εξαρτάται από το αν θα βρεθούν εθελοντές. Ο εθελοντισμός είναι προσφορά· δεν είναι κρατική πολιτική.

Η Πολιτεία οφείλει να προχωρήσει άμεσα στη στελέχωση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Θηρασίας με τουλάχιστον δύο μόνιμους ιατρούς και το αναγκαίο προσωπικό. Η υγεία είναι συνταγματικό δικαίωμα και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με ημίμετρα και προσωρινές λύσεις.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Δήμαρχο Θήρας Νίκο Ζώρζ ο και ειδικότερα τον Αντιδήμαρχο Θηρασίας Γιώργο Βαρβαρήγο, που εργάστηκε ακούραστα για την υλοποίηση της αποστολής, τον Πρόεδρο της Θηρασίας Δημήτρη Συρίγο για την ουσιαστική του συμβολή, τη Συντονίστρια και Πρόεδρο του ΔΣ του προγράμματος «Υγεία για Όλους» κα Ελένη Σωτηροπούλου για την εμπιστοσύνη και την αποδοχή της πρότασής μου, να πραγματοποιηθεί η εν λόγω εξόρμηση την ακάματη εθελόντρια νοσηλεύτρια του ιατρείου Γεωργία Μαρινάκη καθώς και τους εξαίρετους συναδέλφους που συμμετείχαν εθελοντικά σε αυτή την προσπάθεια.

Η αποστολή ολοκληρώθηκε. Η ευθύνη της Πολιτείας όμως αρχίζει τώρα. Οι κάτοικοι της Θηρασίας δεν ζητούν προνόμια. Ζητούν το αυτονόητο: μόνιμη, ασφαλή και αξιοπρεπή πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Το GNTO Santorini Tourism Forum ανέδειξε την ανάγκη για ολοκληρωμένο και βιώσιμο σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης της Σαντορίνης
Γευστική δοκιμή εσοδείας 2026 διοργανώνει η Θηραική Εταιρεία του Αγίου Αβερκίου, στις 23/10
Δήμος Θήρας: Αγορά ακινήτου για τις νέες κτηριακές εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Υ.Α.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΠΑΛ ΘΗΡΑΣ απο την Τράπεζα Αίματος Θήρας
Νέες αλλαγές στα σχολικά κυλικεία: Τι πρέπει να γνωρίζουν γονείς και μαθητές
Από την απειλή στην ευκαιρία: Διήμερη δράση (21 και 22/10) για το λεοντόψαρο στη Σαντορίνη
Το πρόγραμμα της φθινοπωρινής 74ης Εθελοντικής Αιμοδοσίας (18-25/10)
Όταν ο αθλητισμός συναντά τον πολιτισμό: ο Α.Ο. Θήρας ενέπνευσε μια μαθητική ζωγραφιά!
Οι RUNNING TOMATOES στο Santorini Experience 2026 με δύο σημαντικές διακρίσεις
Δήμος Θήρας: Η Σαντορίνη σχεδιάζει την επόμενη ημέρα του τουρισμού της
Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης 21/10
Δήμος Θήρας: Η Σαντορίνη φιλοξένησε τη 3η Σύνοδο Κορυφής Αντιντόπινγκ της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης
«Η ΑΝΑΦΗ ΑΠΟΓΕΙΩΝΕΤΑΙ»: Στην τελική ευθεία το πεδίο προσγείωσης μικρών αεροσκαφών μετά από 12 χρόνια προσπαθειών
Μια μαγική βραδιά στη Σαντορίνη με τον Βασίλη Τσιλιχρήστο!
ΕΛ.Α.Σ. Σαντορίνης: Έγινε το πρώτο βήμα – Συνεχίζουμε με διάλογο και συλλογική δράση
Hondos_KE
Volcano TV
© 2026 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.