Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2026

Ο Αντώνης Παγώνης πρόεδρος της Ε.Ξ.Σ. στο iefimerida: Δύσκολη σεζόν με ακρίβεια, last minute κρατήσεις και γεωπολιτική αστάθεια

Σε συνέντευξή του στο iefimerida και στην Λητώ Μητσιακούλη, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Αντώνης Παγώνης μιλώντας για τη φετινή τουριστική περίοδο, αναφέρεται σε μια δύσκολη σεζόν με ακρίβεια, last minute κρατήσεις και γεωπολιτική αστάθεια. 

Στην συνέντευξή του και σύμφωνα με το δημοσίευμα αναφέρονται τα ακόλουθα: 


Τι θα συνέβαινε αν ξαφνικά η Σαντορίνη έχανε τους τουρίστες της; To ερώτημα μπορεί να μοιάζει υποθετικό, όμως, η εικόνα των τελευταίων ετών δείχνει πόσο εύκολα μπορεί να ανατραπεί η τουριστική δυναμική και πως ένα επιθετικό ντόμινο θα μπορούσε να περάσει από τη Σαντορίνη στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας, επηρεάζοντας ακόμη και το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. 


«Αν αύριο η Σαντορίνη έχανε τον τουρισμό της, η ελληνική οικονομία θα έβλεπε απώλειες της τάξεως του 3,2%», εκτιμά σε επικοινωνία με το iefimerida.gr o Αντώνης Παγώνης πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, παραπέμποντας σε σχετικές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος έχει υπογραμμίσει πως ο τουρισμός αποτελεί έναν κρίσιμο πυλώνα της αναπτυξιακής δυναμικής της Ελλάδας και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπονομευθεί η οικονομική δραστηριότητα της Σαντορίνης.



«Εχουμε σε εξέλιξη δύο πολέμους που αφορούν τις μεγάλες δυνάμεις (σ.σ. Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ) και πέραν από τις εμπορικές αναταράξεις, βλέπουμε πως η ψυχολογία της αναβολής ταξιδιού είναι πια αρκετά έντονη. Η απόφαση για διακοπές μετατίθεται χρονικά και η μέση διάρκεια παραμονής περιορίζεται δραματικά», λέει σχετικά με τον αντίκτυπο των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Σαντορίνη: Μια ξαφνική μείωση της τουριστικής δραστηριότητας μεταφράζεται σε οικονομική συρρίκνωση 
Είναι σαφές πως μια απότομη μείωση της τουριστικής κίνησης στη Σαντορίνη θα είχε άμεσο αντίκτυπο στα έσοδα των τοπικών επιχειρήσεων.


Ξενοδοχεία, εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα θα έβλεπαν τη ζήτηση να περιορίζεται αισθητά, με τα έσοδα και τις θέσεις εργασίας να ακολουθούν. 


«Πλέον, μιλάμε για καθίζηση. Το σενάριο των λίγων εβδομάδων από το ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή πέρασε προ πολλού. Και αύριο να σταματήσει ο πόλεμος, η ακρίβεια θα μείνει. Η αύξηση του πληθωρισμού επίσης. Οπως και το θέμα των καυσίμων. Δεν ξέρουμε καν, πόσο γρήγορα θα μπορέσουν οι χώρες του Κόλπου να ανασυγκροτηθούν ώστε να επέλθει ομαλοποίηση», υπογραμμίζει, χωρίς να πιστεύει ότι υπήρξε ποτέ plan b. 


«Οχι, δεν θεωρώ πως ήμασταν προετοιμασμένοι για μια τέτοια συνθήκη και μια απότομη καθίζηση, ειδικά όσον αφορά τη Σαντορίνη. Τα τελευταία χρόνια έχουμε κλείσει με δύο καλές σεζόν, αντιμετωπίζοντας παράλληλα δύο μεγάλες κρίσεις. Το 2024 χάσαμε τον τουρισμό από Ασία και Αμερική. Πέρυσι, είχαμε ξανά μια πτώση από τους Αμερικανούς τουρίστες καθώς το θέμα των σεισμών χτύπησε στην καρδιά του ελληνικού τουρισμού», υπενθυμίζει, θεωρώντας δεδομένο πως η Σαντορίνη φέτος δεν θα κλείσει με μια καλή σεζόν. 



Διατηρώντας μια τελευταία ελπίδα για μια ισχυρή ανατροπή τον Ιούνιο, ηδη, όπως λέει, οι κρατήσεις δείχνουν να κινούνται πολύ πιο χαμηλά σε σχέση με άλλες χρονιές, ακόμα και για τον Αύγουστο, ενώ υπάρχει ισχυρή μεταβολή στην κουλτούρα των ταξιδιωτών που καταφεύγουν σε κρατήσεις τελευταίας στιγμής, μικρότερη διάρκεια διαμονής και συγκρατημένες δαπάνες.


«Ο καλός μέσος Αμερικανός, Ασιάτης ή Ευρωπαίος high spender εκλείπει. Ο επισκέπτης που θα έδινε πεντακόσια ευρώ τη βραδιά φέτος θα προτιμήσει να δώσει τριακόσια ευρώ. Εκείνος που έδινε τριακόσια θα προτιμήσει να δώσει 150 ευρώ και εκείνος που πλήρωνε 100 ευρώ δεν θα ταξιδέψει καν», αναλύει.


Αντώνης Παγώνης - πρόεδρος Ενωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης: Η Σαντορίνη πληρώνει τα λάθη της και τα κακόβουλα σχόλια των προηγούμενων ετών

Φανερά απογοητευμένος, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, Αντώνης Παγώνης δεν βλέπει ως βασική αιτία τον πόλεμο και τις εκάστοτε επιπτώσεις. Ναι μεν, όταν το σύνολο της παγκοσμιας οικονομίας ταρακουνιέται δεν μπορεί η Σαντορίνη να μείνει αλώβητη, όμως όπως λέει, θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί κάποιοι κραδασμοί.


«Η Σαντορίνη πληρώνει τα ίδια της τα λάθη και όλα τα κακόβουλα σχόλια των προηγούμενων ετών όπως το ότι είναι ακριβή ή ότι κινδυνεύει από τον υπερτουρισμό», λέει και ξεκαθαρίζει πως η Σαντορίνη έχει τη μεγαλύτερη βεντάλια τιμών στη διαμονή καλύπτοντας όλες τις ανάγκες ενώ χαρακτηρίζει ψευδή και παραπλανητική τη χρήση του όρου «υπερτουρισμός». 



Τι θα είχε πιο πολύ ανάγκη αυτή τη στιγμή το νησί, περισσότερους ή καλύτερου προφίλ τουρίστες; «Σταθερότητα» απαντά ο Αντ. Παγώνης, αναφερόμενος στα χρόνια ζητήματα μείωσης ΦΠΑ, έλλειψης υποδομών, στοχευμένου μάρκετινγκ, εξειδίκευσης προσωπικού, επίλυσης χωροταξικού και ανάπτυξης εναλλακτικών αγορών και χειμερινού τουρισμού. 


«Δεν δικαιολογείται να μιλάμε ακόμα για το λιμάνι της Σαντορίνης. Στις Σεϋχέλλες οι υποδομές είναι του 1920 και ο τουρισμός πετυχαίνει καλύτερο ADR από εμάς. Αλλά εκεί, δεν αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της εσωτερικής δυσφήμισης, το ρουσφέτι, τη μικροπολιτική… Θεωρώ πως σαν κοινωνία πρώτα έχουμε αποτύχει και μετά θα πω πως θα έπρεπε να έχουμε προστατέψει τις επενδύσεις μας», καταλήγει.  

Προέλευση:   www.iefimerida.gr 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Το GNTO Santorini Tourism Forum ανέδειξε την ανάγκη για ολοκληρωμένο και βιώσιμο σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης της Σαντορίνης
Γευστική δοκιμή εσοδείας 2026 διοργανώνει η Θηραική Εταιρεία του Αγίου Αβερκίου, στις 23/10
Δήμος Θήρας: Αγορά ακινήτου για τις νέες κτηριακές εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Υ.Α.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΠΑΛ ΘΗΡΑΣ απο την Τράπεζα Αίματος Θήρας
Νέες αλλαγές στα σχολικά κυλικεία: Τι πρέπει να γνωρίζουν γονείς και μαθητές
Από την απειλή στην ευκαιρία: Διήμερη δράση (21 και 22/10) για το λεοντόψαρο στη Σαντορίνη
Το πρόγραμμα της φθινοπωρινής 74ης Εθελοντικής Αιμοδοσίας (18-25/10)
Όταν ο αθλητισμός συναντά τον πολιτισμό: ο Α.Ο. Θήρας ενέπνευσε μια μαθητική ζωγραφιά!
Οι RUNNING TOMATOES στο Santorini Experience 2026 με δύο σημαντικές διακρίσεις
Δήμος Θήρας: Η Σαντορίνη σχεδιάζει την επόμενη ημέρα του τουρισμού της
Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης 21/10
Δήμος Θήρας: Η Σαντορίνη φιλοξένησε τη 3η Σύνοδο Κορυφής Αντιντόπινγκ της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης
«Η ΑΝΑΦΗ ΑΠΟΓΕΙΩΝΕΤΑΙ»: Στην τελική ευθεία το πεδίο προσγείωσης μικρών αεροσκαφών μετά από 12 χρόνια προσπαθειών
Μια μαγική βραδιά στη Σαντορίνη με τον Βασίλη Τσιλιχρήστο!
ΕΛ.Α.Σ. Σαντορίνης: Έγινε το πρώτο βήμα – Συνεχίζουμε με διάλογο και συλλογική δράση
Hondos_KE
Volcano TV
© 2026 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.