Σε ρεπορτάζ και άρθρο της Ντέπυς Χιωτοπούλου για το traveldailynews.gr σχετικά με την πορεία της καλοκαιρινής περιόδου στη Σαντορίνη, αναφέρονται τα ακόλουθα :
Διπλό είναι το χτύπημα που δέχεται η Σαντορίνη για τη φετινή σεζόν, καθώς οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στις αρχές του έτους, έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου, και έχουν επηρεάσει την ροή των κρατήσεων. Και από την άλλη, ο εμπορικός πόλεμος μέσω των δασμών που κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ έχει συνέπειες και στον τουρισμό και προορισμοί όπως η Σαντορίνη θα επηρεαστούν καθώς το ταξίδι για τον Αμερικανό τουρίστα θα είναι κατά 20% ακριβότερο.
Εμπλεκόμενοι του τουρισμού στη Σαντορίνη, μιλούν για μια χρονιά που απαιτεί… γερό στομάχι! Ο Απρίλιος στο διάσημο νησί ήταν πεσμένος σε ποσοστό που άγγιξε και το 30%. Κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγο και για μείωση της τάξεως του 50%.
Γερμανοί, Βρετανοί αλλά και αρκετοί Έλληνες έκαναν Πάσχα στη Σαντορίνη, με τους τελευταίους να άδραξαν την ευκαιρία των μειωμένων τιμών, καθώς, υπό κανονικές συνθήκες, για την πλειοψηφία η Σαντορίνη είναι ένας προορισμός ‘απαγορευτικός’.
Σύμφωνα με πηγές του τουριστικού χώρου, πολλά ήταν τα ξενοδοχεία που δεν άνοιξαν, παρά το γεγονός ότι η σεζόν έχει ξεκινήσει. «Οι μισοί ανοίξανε, οι υπόλοιποι από τη στιγμή που δεν είχαν κρατήσεις, προτίμησαν να μην ανοίξουν’ είναι πολλά και τα λειτουργικά έξοδα» σχολιάζουν στο Traveldailynews.gr πηγές του κλάδου.
Διορθώνεται ο Μάιος, χωρίς εικόνα ο Ιούνιος
Για τον Ιούνιο, «είναι νωρίς ακόμη για να έχουμε σαφή εικόνα» σχολιάζουν επιχειρηματίες του τουρισμού στο Traveldailynews.gr, επισημαίνοντας πως σε γενικότερο πλαίσιο η περσινή χρονιά ήταν πεσμένη συγκρίνοντας την με παλαιότερες. «Οι τζίροι ήταν πεσμένοι» επισημαίνουν λέγοντας χαρακτηριστικά «η φετινή χρονιά θέλει υπομονή και… γερό στομάχι!».
Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με μελέτη του INSETE Intelligence, το αεροδρόμιο της Σαντορίνης για το 2024 κατέγραψε 756.279 διεθνείς αφίξεις έναντι 743.023 το 2023 (+1,8%), κατέχοντας την ένατη θέση στο μερίδιο της αγοράς των ελληνικών αεροδρομίων με 2,9%.
Η κρουαζιέρα σώζει την παρτίδα
Ένας μήνας συμπληρώνεται από την έναρξη της φετινής σεζόν για την κρουαζιέρα στη Σαντορίνη. Μετά από τις αρχικές ακυρώσεις των πρώτων μηνών (Φεβρουαρίου και μισές προσεγγίσεις του Μαρτίου), η πρώτη άφιξη κρουαζιερόπλοιου στο νησί πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαρτίου με το Celestyal Discovery και 1.000 περίπου επιβάτες, κυρίως Αμερικανούς.
Έκτοτε, για τον Απρίλιο, υπήρξαν είκοσι (20) περίπου ακυρώσεις κρουαζιερόπλοιων, μεταξύ των οποίων και το Majestic Princess της εταιρίας Carnival με 3.400 επιβάτες, αντικαθιστώντας τη Σαντορίνη με τη Ρόδο.
Χθες, η Σαντορίνη υποδέχθηκε δυο κρουαζιερόπλοια, το MSC Lirica με περίπου 2.100 επιβάτες και το Seven Seas Grandeur με 600 επιβάτες, ενώ σήμερα το απόγευμα, Πέμπτη 24 Απριλίου, φτάνει το Celestyal Discovery. Η έλευση της κρουαζιέρας συνεχίζεται το Σάββατο 26/4 με τρία κρουαζιερόπλοια και άνω των 3.200 επιβατών στο σύνολο κ.ο.κ.
«Η συμβολή της κρουαζιέρας είναι πάρα πολύ σημαντική για το νησί. Εάν δεν υπήρχε αυτή τη στιγμή η κρουαζιέρα, η κατάσταση θα ήταν τραγική» δηλώνει στο Traveldailynews.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Λεμβούχων Σαντορίνης και αντιπρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) κ. Νίκος Κανακάρης.
Όπως ο ίδιος εξηγεί, οι ακυρώσεις κρουαζιερόπλοιων του Απριλίου, αναμφίβολα, μεταφράζονται σε μεγάλη απώλεια εσόδων. «Είναι σημαντική απώλεια, η οποία αποτυπώνεται παντού στο νησί» δηλώνει ο κ. Κανακάρης επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν υπάρχουν περαιτέρω ακυρώσεις κρουαζιερόπλοιων.
Οι τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων ξοδεύουν, συμμετέχουν σε εκδρομές στο νησί, ενώ έχει ανοίξει και ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου. Η αποβίβαση/επιβίβαση των τουριστών κρουαζιέρας γίνεται μόνο από το λιμάνι του Αθηνιού, οι οποίοι μετακινούνται στη στεριά με λάντζες και στη συνέχεια με λεωφορεία, είτε πρόκειται για οργανωμένη εκδρομή είτε για τους μεμονωμένους. Όπως πληροφορείται το Traveldailynews.gr, μέχρι στιγμής, δεν έχει παρατηρηθεί κυκλοφοριακός φόρτος στη διαδρομή μεταξύ Φηρών – Αθηνιός, καθώς «δεν έχει κόσμο», παράλληλα με την μη έναρξη δρομολόγησης των ταχύπλοων πλοίων.
Ολοκληρώνονται τα έργα σε Παλιό Λιμάνι και Αμμούδι
Στα θετικά της επικαιρότητας είναι η ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών στο παλιό λιμάνι των Φηρών και στο Αμμούδι, στο τέλος της εβδομάδας. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα, με μια νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), να αρθούν τα έκτακτα μέτρα προστασίας και να υπάρχει πρόσβαση στα παραπάνω σημεία.
Άλλωστε, στο παλιό λιμάνι των Φηρών αποβιβάζεται περίπου το 50% των επιβατών κρουαζιέρας που δεν συμμετέχει σε κάποια οργανωμένη εκδρομή στο νησί, και ανεβαίνει στα Φηρά με το τελεφερίκ, το οποίο, εν λειτουργία, εξυπηρετεί συνολικά 1.200 άτομα την ώρα. Αδιαμφησβήτητα, τα έσοδα που χάνονται από τη μη λειτουργία του όλο αυτό το διάστημα είναι τεράστια. Να σημειώσουμε ότι η απλή διαδρομή για το κανονικό εισιτήριο κοστίζει 10 ευρώ/άτομο.
Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Μαρτίου, Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, αφορούσε τη λήψη έκτακτων μέτρων Πολιτικής Προστασίας στη Σαντορίνη και τη Θηρασιά, για τους επόμενους δυο μήνες, με ρυθμίσεις και περιορισμούς στην πρόσβαση στον Αθηνιό, στο παλιό λιμάνι των Φηρών, στην Αρμένη, στο Αμμούδι και στον Κόρφο της Θηρασιάς.
Θα υπάρξει μείωση επιβατών έως 50%
Οι μέχρι τώρα προβλέψεις για την κρουαζιέρα στη Σαντορίνη, μιλούν για μείωση των επιβατών που μπορεί να φτάσει και το 50% σε σχέση με πέρυσι.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Λεμβούχων Σαντορίνης κ. Νίκος Κανακάρης στο Traveldailynews.gr, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι επιβάτες από τα κρουαζιερόπλοια φέτος δεν θα ξεπεράσουν τις 700.000.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), το 2024 κατέπλευσαν στη Σαντορίνη 750 κρουαζιερόπλοια, μεταφέροντας 1.345.837 επιβάτες, καταγράφοντας μείωση 6% και αύξηση 4%, αντίστοιχα, σε σχέση με το 2023. Χρονιά που έφτασαν 800 κρουαζιερόπλοια στον διάσημο προορισμό και 1.298.968 επιβάτες.
Επιπρόσθετα, να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Θήρας, στα πλαίσια της εξωστρέφειας και της ενημέρωσης των τουριστικών κλάδων κάθε μορφής, ως προς την επιστροφή της Σαντορίνης στην κανονικότητα, συμμετείχε στην μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας παγκοσμίως, την Seatrade Global Cruise, που διεξήχθη στο Μαϊάμι της Φλόριντα, 7-10 Απριλίου.
Κατά την διάρκεια των συσκέψεων πέραν της ενημέρωσης γύρω από την λειτουργία των λιμενικών εγκαταστάσεων στην Σαντορίνη, αποφασίστηκε να υπάρχει στενή και καθημερινή συνεργασία μεταξύ των εταιρειών και της Σαντορίνης προκειμένου να αποφευχθούν άλλες ακυρώσεις προσεγγίσεων.
Οι εταιρείες παράλληλα ενημερώθηκαν για την λειτουργία του Berth Allocation System και συμφώνησαν ότι η λειτουργία του είναι προς όφελος τόσο των επισκεπτών όσο και των κατοίκων της Σαντορίνης.
Απώλειες και από την Αμερικανική αγορά
Οι δασμοί που έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να επηρεάζουν και τον τουρισμό. Η οικονομία των ΗΠΑ για το 2025, όπως εκτιμάται, θα καταγράψει απώλειες εκατοντάδων χρημάτων εξαιτίας της μείωσης της τουριστικής κίνησης.
Το ίδιο, φαίνεται, να συμβαίνει και σε προορισμούς της Ευρώπης, όπου ταξιδεύουν Αμερικανοί τουρίστες, καθώς με την υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, το ταξίδι για τον Αμερικανό πολίτη γίνεται ακριβότερο κατά 20% περίπου. (Η ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου είναι 1 δολάριο προς 0,88 ευρώ).
Στην περίπτωση της Σαντορίνης, όπου το 50% περίπου των τουριστών είναι Αμερικάνοι, Καναδοί, Αυστραλοί, ήδη παρατηρείται μείωση στις κρατήσεις. «Χάνουμε τους Αμερικανούς που είναι οι καλύτεροι πελάτες μας» δηλώνει με προβληματισμό στο Traveldailynews.gr ο ξενοδόχος κ. Παπαϊωάννου εξηγώντας πως η νούμερο ένα αγορά για το νησί χρεώνεται πλέον τον προορισμό ακριβότερα κατά τουλάχιστον 20%, «καθώς έχει υποτιμηθεί το δολάριο έναντι του ευρώ».
Βάσει μελέτης του ΙΝΣΕΤΕ INTELLIGENGE, για το 2024, ο συνολικός αριθμός των αφίξεων έφθασε τα 29,3 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση +2,6 εκατ./ +9,7% σε σχέση με το 2023 που είχαν καταγραφεί 26,7 εκατ. επιβάτες. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 14η θέση, κερδίζοντας τρεις θέσεις στον πίνακα κατάταξης, με 610.446 έναντι 491.547 επιβάτες το 2023 (+24,2%). Στην 1η θέση των επιβατών προέλευσης εξωτερικού διατηρήθηκε η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου με 5,3 εκατ. αφίξεις έναντι 4,9 εκατ. το 2023, παρουσιάζοντας αύξηση 7,2%.
Ολόκληρο το δημοσίευμα μπορείτε να διαβάσετε εδω : www.traveldailynews.gr