Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024

Βαρόμετρο για τις ευρωκάλπες η ακρίβεια. Εκτεταμένες εμφανίζονται αποχή και ψήφος διαμαρτυρίας

Λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές, τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων επιβεβαιώνουν ότι η ψήφος διαμαρτυρίας παραμένει κίνδυνος για την κυβέρνηση παρά το ότι έχει άνετο προβάδισμα έναντι του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ.
 

Ένας στους δύο πολίτες θα προσέλθουν στη κάλπη βλέποντας την εκλογική διαδικασία σαν μια ευκαιρία διαμαρτυρίας. Μάλιστα το γεγονός ότι η πλειοψηφία των πολιτών δείχνει να απορρίπτει το κυβερνητικό αφήγημα περί σταθερότητας, προκαλεί έναν επιπρόσθετο πονοκέφαλο στα γαλάζια επιτελεία, που βλέπουν επιπλέον ότι η ακρίβεια – το τέρας που η κυβέρνηση ακόμη δεν κατάφερε να δαμάσει- αποτελεί το νούμερο ένα κριτήριο ψήφου, σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα.
 

O πρωθυπουργός παραδέχεται ότι η ακρίβεια είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, είναι το πρώτο πράγμα που απασχολεί σήμερα τους Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα τα ασθενέστερα νοικοκυριά και έκανε λόγο για  συνεχή μάχη. «Όμως η πραγματική απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από την αύξηση των μισθών και των συντάξεων», μιλώντας για σημαντικό ανάχωμα ακόμη κι αν δεν αρκεί για να καλύψει τον πληθωρισμό.
 

Ο πήχης του 33%

Δεν είναι τυχαίο, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες τις εμφανίσεις του, αναφέρεται στην κρισιμότητα των εκλογών και επαναλαμβάνει τα περί συνεχούς μάχης κατά της ακρίβειας, ξορκίζοντας την ψήφο διαμαρτυρίας, όπως έκανε και σήμερα κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, όπου έβαλε εκ νέου τον πήχη του 33% που ήταν και το ποσοστό που είχε λάβει η ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2019.
 

Η αγωνία στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την ψήφο διαμαρτυρίας χτυπάει «κόκκινο» με τις δημοσκοπήσεις να εντοπίζουν ότι στην κάλπη των ευρωεκλογών οι πολίτες θα εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους.
 

Στη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του OPEN οι συμμετέχοντες φαίνεται ότι απορρίπτουν το αφήγημα περί σταθερότητας. Στο δίλημμα σταθερότητα ή δυσαρέσκεια, το 60,3% απαντά πως θα πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα δυσαρέσκειας για την ακολουθούμενη πολιτική της ΝΔ έναντι ενός 32,7% που λέει πως η χώρα χρειάζεται σταθερότητα γιατί έχει πολλά πετύχει με τη κυβέρνηση της ΝΔ.

Επίσης, το 80,8% δηλώνει πως θα ψηφίσει άλλο κόμμα για να στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας, ενώ το 19,2% θα απέχει από την κάλπη.

Σε δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha,  εξάλλου, το 65% των πολιτών εκτιμά ότι τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ στις ευρωεκλογές δεν θα δημιουργήσει ζήτημα σταθερότητας στην κυβέρνηση.

Μήνυμα διαμαρτυρίας και από ψηφοφόρους της ΝΔ

Στη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του Σκάι και στην ερώτηση «πώς θα επιλέξετε τι θα ψηφίσετε στις ερχόμενες εκλογές», το 50% απαντά το ίδιο με τις εθνικές εκλογές, το 27% με κριτήριο τα καλύτερα πρόσωπα και προτάσεις και το 13% για να τιμωρήσει ή να στείλει ένα μήνυμα.

Στην ίδια ερώτηση, το 62% των ψηφοφόρων της ΝΔ (όπως αυτοί διαμορφώθηκαν στις εθνικές εκλογές το 2023), απαντά ότι θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές το ίδιο με τις εθνικές, το 17% με βάση τα καλύτερα πρόσωπα και τις καλύτερες προτάσεις και το 14% για να τιμωρήσει ή να στείλει ένα μήνυμα.

Η ακρίβεια βασικό κριτήριο

Το Μαξίμου κοιτάζει με προβληματισμό κυρίως τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, όπου υπάρχουν αντιδράσεις για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών και ενστάσεις για την πολιτική της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα. Παράλληλα ανησυχεί έντονα καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δηλώνει ότι η ακρίβεια είναι το βασικό κριτήριο ψήφου.

Στην έρευνα της ALCO για τον Alpha το 78% των ερωτηθέντων απαντά ότι η ακρίβεια θα επηρεάσει την επιλογή στις ευρωεκλογές.


Προέλευση και το πλήρες δημοσίευμα : www.in.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Διπλάσια η συχνότητα και το μέγεθος των δασικών πυρκαγιών τα τελευταία 20 χρόνια
ARS 2024: Αισιόδοξοι για την προοπτική της Ελλάδας οι επενδυτές στον κλάδο της φιλοξενίας
1η Ιουλίου λήγει η προθεσμία οριστικοποίησης των προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων
Αγίου Πνεύματος: Για ποιούς αποτελεί αργία και για ποιούς όχι
Οι μεταρυθμίσεις που προωθούνται απο την Κυβέρνηση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα
Η Ελλάδα σάρωσε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υγρού στίβου, κατακτώντας την 2η θέση στα μετάλλια!
Πρωταγωνιστεί η Ελλάδα στις ελεύσεις τουριστών από Αυστραλία, Καναδά και ΗΠΑ και για το 2024
Ψηφιακά εργαλεία επιστρατεύει η Κυβέρνηση για την επιτάχυνση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ
Γ. Βρούτσης: «Θα είμαστε πάντα κοντά στους μικρούς Πρωταθλητές της ζωής»
Περιορισμένη φέτος η έξοδος του Αγίου Πνεύματος. Κερδισμένοι οι outsiders προορισμοί
Υπο έλεγχο οι πυρκαγιές σε ολόκλητρη τη χώρα. Βελτιωμένη η εικόνα
Καμία ουσιαστική απάντηση από την κυβέρνηση σε ερώτηση του ΚΚΕ για τις τραγικές ελλείψεις στο νοσοκομείο Σαντορίνης
Ελέγχους παρακολούθησης των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων διενήργησε το Υπουργείο Ναυτιλίας
Πλευρικά στοιχήματα στο Live Blackjack!
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Δε θα επιτρέψω σε κανέναν, μετά από τόσα χρόνια, να μου απαγορεύσει να μιλάω ελεύθερα για αυτά που αγωνίστηκα
Hondos_KE
apolimantiki
ΔΕΥΑΘ 29/6
Volcano TV
© 2024 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.