Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024

Σύλλογος υπαλλήλων ΕΦΕΤ: «Σε οριακή κατάσταση το σύστημα ελέγχου των τροφίμων στη χώρα μας»

Η ασφάλεια τροφίμων, όπως και η ασφάλεια του νερού, αν και είναι κομβικά ζητήματα για τη δημόσια υγεία, υποτιμώνται συστηματικά.  Τις περισσότερες φορές θυμόμαστε την ανάγκη ελέγχων στα τρόφιμα ή το νερό μόνο εκ των υστέρων. Συνήθως όταν έχουμε κρούσματα μαζικών τροφικών δηλητηριάσεων ή λοιμώξεων που οφείλονται σε κατανάλωση μολυσμένης τροφής ή μόλυνσης στο δίκτυο ύδρευσης.

Η πιο πρόσφατη περίπτωση είναι τα μαζικά κρούσματα οξείας γαστρεντερίτιδας, με συμπτώματα δηλητηρίασης, στην κατασκήνωση στο Γραμματικό.  Για την υπόθεση διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα. Η ιδιοκτήτρια της κατασκήνωσης επιμένει ότι δεν πρόκειται για δηλητηρίαση, ενώ οι γονείς παιδιών που νοσηλεύθηκαν διατηρούν αμφιβολίες.

Είχε προηγηθεί η μαζική τροφική δηλητηρίαση δεκάδων μαθητών και μαθητριών σε εφτά σχολεία της Λαμίας, μετά την κατανάλωση μολυσμένων σχολικών γευμάτων.

Ό,τι ακολούθησε, αποτυπώνει ανάγλυφα την αναγκαιότητα και τις αδυναμίες του συστήματος ελέγχων τροφίμων.

Σύλλογος υπαλλήλων ΕΦΕΤ: «Σε οριακή κατάσταση το σύστημα ελέγχου των τροφίμων στη χώρα μας»

Τους κινδύνους για την ασφάλεια τροφίμων, που εγκυμονεί η χρόνια υποστελέχωση των δημόσιων ελεγκτικών μηχανισμών επισημαίνει ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

«Οι διατροφικές κρίσεις που έρχονται όλο και πιο συχνά στο φως το τελευταίο διάστημα, αποδεικνούν άλλη μια φορά ότι το σύστημα ελέγχου των τροφίμων στη χώρα μας έχει φτάσει σε οριακό σημείο», δηλωνουν οι εργαζόμενοι του ΕΦΕΤ σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους.

Καμπανάκια κινδύνου που δεν εισακούονται

Όσα καταγγέλλουν αξίζει να μας προβληματίσουν, αφού θυμίζουν άλλες καταγγελίες δημόσιων λειτουργών σε κρίσιμους τομείς, οι οποίες αγνοήθηκαν επιδεικτικά. Θυμίζουν επίσης πώς το κράτος μεταθέτει θέματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας είτε στην εταιρική-ιδιωτική πρωτοβουλία,  είτε στην ατομική ευθύνη.

«Οι διατροφικές κρίσεις που έρχονται όλο και πιο συχνά στο φως, αποδεικνούν ότι το σύστημα ελέγχου των τροφίμων στη χώρα μας έχει φτάσει σε οριακό σημείο»,

«Σε μια εποχή που η ακρίβεια είναι το κύριο πρόβλημα για όλους και η ανάγκη για ασφαλές και φθηνό τρόφιμο είναι μεγαλύτερη, αυτό που προωθείται  είναι ο αυτοέλεγχος των επιχειρήσεων τροφίμων και όχι  ο επίσημος έλεγχος των αρμόδιων αρχών», επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι υπάλληλοι του ΕΦΕΤ.

Χρόνια υποστελέχωση

Οι κρατικές υπηρεσίες που ασχολούνται με τον έλεγχο των τροφίμων, αντί να ενισχύονται εδώ και μια δεκαετία απαξιώνονται. Ως αποτέλεσμα, δυσκολεύονται πλέον σοβαρά  να επιτελέσουν το έργο τους, σημειώνουν οι εργαζόμενοι του ΕΦΕΤ.  Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι ο ΕΦΕΤ λειτουργεί με μόλις το 50% του προσωπικού. Από τις 488 οργανικές θέσεις που προβλέπονται, υπηρετούν μόλις 254 εργαζόμενοι.

Οι αποχωρήσεις τα τελευταία χρόνια ξεπερνούν τις 80, ενώ οι προσλήψεις την τελευταία 12ετια  είναι μηδενικές. «Η έλλειψη προσωπικού απειλεί άμεσα τους ελέγχους της αγοράς τροφίμων στην χώρα μας και συνεπώς, απειλεί άμεσα την υγεία των καταναλωτών» δηλώνει ο πρόεδρος του συλλόγου υπαλληλων του ΕΦΕΤ Κώστας Γιαννούκος.

Xωρίς επιθεωρητές για έλεγχο τροφίμων Ιόνιο και Αιγαίο

Σε σημαντικές Περιφερειακές Διευθύνσεις, αρμόδιες για τον έλεγχο δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων τροφίμων, υπηρετεί αριθμός επιθεωρητών μικρότερος από τα δάχτυλα του ενός χεριού: Περιφέρεια Πελοποννήσου 2 επιθεωρητές, Βόρειου Αιγαίου 3 επιθεωρητές και Κρήτης 6 επιθεωρητές.

Σε αρκετές περιοχές δεν υπάρχουν καν τοπικές υπηρεσίες του ΕΦΕΤ.  Ενδεικτικά, δεν έχει  συσταθεί περιφερειακή διεύθυνση του ΕΦΕΤ στη Στερεά Ελλάδα – με έδρα τη Λαμία, εκεί όπου βρισκόταν το «ένοχο» εργοστάσιο των μολυσμένων σχολικών γευμάτων.

Η έλλειψη προσωπικού απειλεί άμεσα τους ελέγχους της αγοράς τροφίμων

Αλλες περιφέρειες που δεν έχουν καν υπηρεσίες ελέγχου για την ασφάλεια τροφίμων είναι η Δυτική Μακεδονία (Κοζάνη), τα Ιόνια Νησιά (Κέρκυρα) και το Νότιο Αιγαίο (Σύρος).

Στο βάθος…ιδιωτικοποίηση

Η χρηματοδότηση του ΕΦΕΤ από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν επαρκεί για την κάλυψη ούτε των πάγιων εξόδων λειτουργίας του. Το 2023 δεν έφτασε  καν για την κάλυψη της μισθοδοσίας των εργαζομένων, αφού  δόθηκε μόνο το 50% του προβλεπόμενου προϋπολογισμού.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι πίσω από τη χρόνια υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και συρρίκνωση του ΕΦΕΤ κρύβονται σχέδια ιδιωτικοποίησης. Θυμίζουν ότι προβλέπεται από την ευρωενωσιακή νομοθεσία και προωθείται η παραχώρηση ελεγκτικού έργου σε ιδιώτες.


Προέλευση : https://www.in.gr/2024/07/01/greece/asfaleia-trofimon-kampanaki-kindynou-xtypane-oi-ergazomenoi-tou-efet/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Σε σταθερά ανερχόμενη δύναμη σε διεθνές επίπεδο εξελίσονται οι ελληνικές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας
85% των εταιρειών στην Ελλάδα δεν προσφέρει προνόμια στους εργαζομένους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες
Παραδόθηκε στον αν. Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση η Μελέτη για την Ανάπτυξη του Ερασιτεχνικού Αθλητισμού
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΔΜΗΕ: ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ Ν. ΜΠΟΥΛΑΞΗ ΣΤΟ 7ο INVESTGR FORUM
Εκτόξευση στις τιμές ρεύματος του Ιουλίου: τι προτείνουν οι ειδικοί του Pricefox
Discovergreece.com: Με συνοδοιπόρο την Pythia το κοινό σχεδιάζει το ταξίδι του στην Ελλάδα
Πώς κάνουν διακοπές οι Έλληνες κάθε γενιάς. Πως οι Gen Z, Millennials και Baby Boomers;
Μνημόνιο Συνεργασίας Netflix – ΕΟΤ: “Streaming” σε όλο τον κόσμο για το ελληνικό τουριστικό προϊόν
Ολιστική βιωσιμότητα στο διεθνές συνέδριο «Sustainable Solutions at Times of Transition», στη Νίσυρο
Άρση ασυλίας για τέσσερις βουλευτές
Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει επείγουσα δράση για να επιτύχει τους στόχους της πράσινης αυτοκίνησης
Υπεγράφη η σύμβαση της κατασκευής του αστικού περιπάτου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα
Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης στην κλήρωση του Πρωταθλήματος Super League
Οδ. Κωνσταντινόπουλος: ως πασοκ έχουμε εδώ και δύο χρόνια συγκεκριμένη πρόταση για το ρεύμα
ETC: Η Ελλάδα στην 6άδα των χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση των αφίξεων στην Ευρώπη
Hondos_KE
apolimantiki
Volcano TV
© 2024 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.