Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022

Ανανεωμένο ενδιαφέρον ξένων συνταξιούχων για σπίτια σε ελληνικά νησιά

Συντάκτης: ΔΚ

Μερίδιο από την ταχέως αναπτυσσόμενη πίτα του τουρισμού της τρίτης ηλικίας διεκδικούν διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία ζεσταίνουν τις μηχανές τους για «απόβαση» και στα ελληνικά νησιά.
 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις πρόσφατες συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών με επενδυτές και ξένα funds στο Λονδίνο, επιχειρηματικά κεφάλαια εξέφρασαν την πρόθεσή τους να κατασκευάσουν κατοικίες σε ελληνικούς προορισμούς με κύρια στόχευση τη «δεξαμενή» των τουριστών της τρίτης ηλικίας. Κάτι που συμβαίνει ήδη στην Ισπανία και την Πορτογαλία, στις οποίες έχουν ανεγερθεί κατοικίες που απευθύνονται σε συνταξιούχους που επιθυμούν να αποσυρθούν σε χώρες του εξωτερικού με πιο θερμό κλίμα.
 

Πρόκειται για έναν κλάδο με διακριτή θέση στην τουριστική βιομηχανία σε πολλές αναπτυσσόμενες και αναπτυγμένες χώρες, και με τεράστιες προοπτικές λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής των σχετικά υψηλότερων εισοδημάτων. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση διεθνώς από την πλευρά κυρίως των συνταξιούχων της Βόρειας Ευρώπης για αγορά ή μακροχρόνια ενοικίαση δευτερογενούς κατοικίας σε πιο θερμές χώρες τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η Ελλάδα.
 

Με βάση δεδομένα προ πανδημίας, το ποσοστό των ταξιδιών στην Ευρώπη που θα πραγματοποιούσαν ηλικιωμένοι αναμενόταν να αυξηθεί από 15% το 2010 σε 26% το 2030 και 32% το 2050.
 

Μέχρι το 2050, σύμφωνα με μελέτη της ΔιαΝΕΟσις, το ένα τρίτο της συνολικής τουριστικής δαπάνης στην Ευρώπη θα προέρχεται από άτομα που θα έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους.
 

Αρκετές μελέτες δε υπογραμμίζουν ότι οι ηλικιωμένοι σήμερα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από ό,τι στο παρελθόν: είναι πιο υγιείς, ξοδεύουν περισσότερα χρήματα, ταξιδεύουν πιο συχνά και διαμένουν περισσότερες ημέρες σε προορισμούς σε μεγαλύτερες αποστάσεις από τον τόπο διαμονής τους. Επιπλέον, συσχετίζουν την ποιότητα με τις πραγματικές τους ανάγκες και όχι μόνο με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των εγκαταστάσεων στις μονάδες φιλοξενίας/ξενοδοχεία.
 

Οικονομολόγοι μιλούν για πολλαπλά οφέλη στην ελληνική οικονομία μέσα από την ανάπτυξη του εν λόγω κλάδου. Σύμφωνα με μελέτη της ΔιαΝΕΟσις (Ιούλιος 2021), τα ετήσια οικονομικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν από τον τουρισμό της τρίτης ηλικίας υπολογίζονται σε 3,7 δισ. ευρώ!
 

Σε έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) το 2013, διαπιστώνεται με βάση τον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας, πως τα μεγαλύτερα ποσοστά τουριστών της τρίτης ηλικίας σημειώνονται στα ξενοδοχεία της Κεντρικής Ελλάδας με 42,5% και της Ηπείρου – Θεσσαλίας με 42,9%. Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στα ξενοδοχεία Κυκλάδων – Δωδεκανήσων (29,9%) και των Επτανήσων (31%).
 

Τα ποσοστά αυτά οφείλονται κυρίως στις περισσότερες λουτροπόλεις που διαθέτουν η Κεντρική Ελλάδα – Εύβοια, οι οποίες προσελκύουν ηλικιωμένους τουρίστες.
 

Στην ίδια έρευνα διαπιστώνεται ότι το 34,6% των ελληνικών ξενοδοχείων είναι διατεθειμένα να προσφέρουν ειδικά πακέτα τιμών σε ηλικιωμένους κατά τις περιόδους χαμηλής ζήτησης, όμως μόνο το 9,5% φροντίζει να εντάξει στα πακέτα υπηρεσιών που προσφέρει πρόσθετες δραστηριότητες που ενδιαφέρουν τους ηλικιωμένους, όπως χοροεσπερίδες, βραδιές παραδοσιακής κουζίνας ή άλλες δημιουργικές ασχολίες.

Προέλευση : in.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Σαν σήμερα. Η 11η Αυγούστου στο χρόνο
Πτήσεις με βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF) και από το αεροδρόμιο της Αθήνας, από την AEGEAN και τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Σεπτέμβριο με Οκτώβριο περιμένουμε νέα εμβόλια που θα είναι πιο αποτελεσματικά
Τουρισμός: Το ολικό comeback της «βαριάς βιομηχανίας»
Με 20% αύξηση έκλεισε ο Ιούλιος στο Νότιο Αιγαίο σε σχέση με το 2019
Mεταφορά 38 ασθενών από νησιά με πτητικά μέσα της ΠΑ
Ρόδος : Δεύτερο θανατηφόρο τροχαίο με τετράτροχη μοτοσυκλέτα σε δύο μόλις ημέρες
Πώς να «σερφάρετε» στο διαδίκτυο με ασφάλεια - 12 βασικές συμβουλές
ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 56 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε τον Ιούλιο
Η Fraport Greece και η Air France στηρίζουν τη δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο
Καλοκαίρι & Διατροφή: Συμβουλές για σωστή και ισορροπημένη διατροφή
Ευζωία: Τα 7 βασικά βήματα για μια καλή ζωή με υγεία
Από 1η Αυγούστου οι εγγραφές πολιτών στον προσωπικό γιατρό
Σημαντικές διαφοροποιήσεις στα τιμολόγια ρεύματος – Κάθε μήνα θα ανακοινώνονται οι τιμές του ρεύματος
Fuel Pass 2: Άνοιξε η πλατφόρμα - Οι δικαιούχοι έχουν εναλλακτικό τρόπο υποβολής της αίτησης
Volcano TV
Hondos_KE
ΔΕΥΑΘ 29/6
δεναξας
Santorini Experience 2022
© 2022 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.