Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2022

Ανανεωμένο ενδιαφέρον ξένων συνταξιούχων για σπίτια σε ελληνικά νησιά

Συντάκτης: ΔΚ

Μερίδιο από την ταχέως αναπτυσσόμενη πίτα του τουρισμού της τρίτης ηλικίας διεκδικούν διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία ζεσταίνουν τις μηχανές τους για «απόβαση» και στα ελληνικά νησιά.
 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις πρόσφατες συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών με επενδυτές και ξένα funds στο Λονδίνο, επιχειρηματικά κεφάλαια εξέφρασαν την πρόθεσή τους να κατασκευάσουν κατοικίες σε ελληνικούς προορισμούς με κύρια στόχευση τη «δεξαμενή» των τουριστών της τρίτης ηλικίας. Κάτι που συμβαίνει ήδη στην Ισπανία και την Πορτογαλία, στις οποίες έχουν ανεγερθεί κατοικίες που απευθύνονται σε συνταξιούχους που επιθυμούν να αποσυρθούν σε χώρες του εξωτερικού με πιο θερμό κλίμα.
 

Πρόκειται για έναν κλάδο με διακριτή θέση στην τουριστική βιομηχανία σε πολλές αναπτυσσόμενες και αναπτυγμένες χώρες, και με τεράστιες προοπτικές λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής των σχετικά υψηλότερων εισοδημάτων. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση διεθνώς από την πλευρά κυρίως των συνταξιούχων της Βόρειας Ευρώπης για αγορά ή μακροχρόνια ενοικίαση δευτερογενούς κατοικίας σε πιο θερμές χώρες τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η Ελλάδα.
 

Με βάση δεδομένα προ πανδημίας, το ποσοστό των ταξιδιών στην Ευρώπη που θα πραγματοποιούσαν ηλικιωμένοι αναμενόταν να αυξηθεί από 15% το 2010 σε 26% το 2030 και 32% το 2050.
 

Μέχρι το 2050, σύμφωνα με μελέτη της ΔιαΝΕΟσις, το ένα τρίτο της συνολικής τουριστικής δαπάνης στην Ευρώπη θα προέρχεται από άτομα που θα έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους.
 

Αρκετές μελέτες δε υπογραμμίζουν ότι οι ηλικιωμένοι σήμερα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από ό,τι στο παρελθόν: είναι πιο υγιείς, ξοδεύουν περισσότερα χρήματα, ταξιδεύουν πιο συχνά και διαμένουν περισσότερες ημέρες σε προορισμούς σε μεγαλύτερες αποστάσεις από τον τόπο διαμονής τους. Επιπλέον, συσχετίζουν την ποιότητα με τις πραγματικές τους ανάγκες και όχι μόνο με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των εγκαταστάσεων στις μονάδες φιλοξενίας/ξενοδοχεία.
 

Οικονομολόγοι μιλούν για πολλαπλά οφέλη στην ελληνική οικονομία μέσα από την ανάπτυξη του εν λόγω κλάδου. Σύμφωνα με μελέτη της ΔιαΝΕΟσις (Ιούλιος 2021), τα ετήσια οικονομικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν από τον τουρισμό της τρίτης ηλικίας υπολογίζονται σε 3,7 δισ. ευρώ!
 

Σε έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) το 2013, διαπιστώνεται με βάση τον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας, πως τα μεγαλύτερα ποσοστά τουριστών της τρίτης ηλικίας σημειώνονται στα ξενοδοχεία της Κεντρικής Ελλάδας με 42,5% και της Ηπείρου – Θεσσαλίας με 42,9%. Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στα ξενοδοχεία Κυκλάδων – Δωδεκανήσων (29,9%) και των Επτανήσων (31%).
 

Τα ποσοστά αυτά οφείλονται κυρίως στις περισσότερες λουτροπόλεις που διαθέτουν η Κεντρική Ελλάδα – Εύβοια, οι οποίες προσελκύουν ηλικιωμένους τουρίστες.
 

Στην ίδια έρευνα διαπιστώνεται ότι το 34,6% των ελληνικών ξενοδοχείων είναι διατεθειμένα να προσφέρουν ειδικά πακέτα τιμών σε ηλικιωμένους κατά τις περιόδους χαμηλής ζήτησης, όμως μόνο το 9,5% φροντίζει να εντάξει στα πακέτα υπηρεσιών που προσφέρει πρόσθετες δραστηριότητες που ενδιαφέρουν τους ηλικιωμένους, όπως χοροεσπερίδες, βραδιές παραδοσιακής κουζίνας ή άλλες δημιουργικές ασχολίες.

Προέλευση : in.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
106,4
Volcano TV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Πορεία διαμαρτυρίας με τα λεωφορεία τους διοργανώνουν οι ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων και λεωφορείων
Η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος της ΝΑ Μεσογείου – Ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ
Νέο δωρεάν τηλέφωνο κέντρου εξυπηρέτησης & βλαβων απο τον ΔΕΔΔΗΕ
Σαν σήμερα. Η 28η Ιανουαρίου στο χρόνο.
Φέτος αναμένουμε μια πολύ καλή τουριστική σεζόν από την έναρξή της
Πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας
4η δόση εμβολίου – Κοινή γραμμή αναζητά η ΕΕ
Σαν σήμερα. Η 27η Ιανουαρίου στο χρόνο.
Σαν σήμερα οι Έλληνες αναδείχθηκαν «πρωταθλητές» στα σκουπίδια και ο Κλίντον αρνήθηκε τη Λεβίνσκι!
Έκρηξη στη Συγγρού: Βομβαρδισμένο τοπίο και μεγάλες καταστροφές στο σημείο
Αποζημίωση 2.000 ευρώ για κάθε εγκλωβισμένο αυτοκίνητο στην Αττική Οδό
Σαν σήμερα «βγήκε» ο ΣΥΡΙΖΑ και πέθανε ο Αλ Καπόνε
Σαρώνει τη χώρα η κακοκαιρία «Ελπίδα» - Σοβαρά προβλήματα μετακινήσεων στην Αττική
Ο Boris Johnson επιβεβαιώνει την κατάργηση των τεστ Covid για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες
Ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων της AEGEAN και της Olympic Air στις 24 και 25/1 λόγω κακοκαιρίας
metaxahospitality
Hondos_KE
Denaxa
Γρηγόρης
DEYATH
© 2022 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.