Πέμπτη, 07 Μαΐου 2026

Αποσυμφόρηση του ΕΣΥ από τον Μάιο, «τείχος ανοσίας» το καλοκαίρι και φθινόπωρο χωρίς μάσκες, προβλέπει ο Γ. Μαγιορκίνης

Συντάκτης: ΔΚ

Αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μαζί με την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα μέσα στον Μάιο, ένα καλοκαίρι με αρκετά χαμηλό τον δείκτη μεταδοτικότητας, αλλά και ένα φθινόπωρο χωρίς μάσκες, «βλέπει» o επ. καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, επιστημονικός υπεύθυνος του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών στο εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπ.Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης,


 

Μιλώντας στο in.gr, o καθηγητής εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος από κάθε άλλη φορά μιας και τα δεδομένα δείχνουν πως εκτός απροόπτου θα έρθει και αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ.


 

Σύμφωνα με τον ίδιο ήδη υπάρχει τις τελευταίες δύο εβδομάδες μία σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων. Μάλιστα δεν προβλέπεται να δούμε σημαντική επιβάρυνση στον επιδημιολογικό χάρτη από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων λόγω ακριβώς της εφαρμογής του self testing που μειώνει την «κρυφή» διασπορά του ιού από τους ασυμπτωματικούς.


 

«Ο εργαζόμενος τώρα είναι σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, καθώς εκτός από τα αυστηρά μέτρα, πηγαίνει στη δουλειά του έχοντας κάνει self test», αναφέρει στο in.gr ο κ. Μαγιορκίνης επισημαίνοντας πως αν τα σχολεία και η αγορά δεν άνοιγαν τότε εξαιτίας της αδυναμίας τήρησης του “stay at home” μπορεί να υπήρχαν περισσότερα κρούσματα καθώς δεν θα ήταν τόσο επιδημιολογικά ελεγχόμενο το περιβάλλον.


 

«Η απότομη άνοδος που είδαμε στους δείκτες τον Απρίλιο οφείλεται αφενός στην κόπωση των πολιτών που είναι φυσιολογική, αφετέρου στις μεταλλάξεις, μιας και γνωρίζουμε ήδη πως το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό κατά 20%», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης ο οποίος, όμως, προέβλεψε πως τον Μάιο το επιδημιολογικό φορτίο θα είναι χαμηλότερο στην κοινότητα.


 

Και μπορεί ο ζεστός καιρός να είναι σύμμαχος μας για την επιστροφή στην κανονικότητα, ωστόσο όπως αποδείχτηκε και από τις εισηγήσεις των ειδικών, ένα ασφαλές Πάσχα θα προετοιμάσει καλύτερα το έδαφος για ένα καλοκαίρι χωρίς αυξημένα μέτρα ή πισωγυρίσματα.


 

Σχολιάζοντας, λοιπόν, τους λόγους που οδήγησαν την Επιτροπή των Εμπειρογνώμονων του υπουργείου Υγείας να μην δώσει το πράσινο φως για το «Πάσχα στο χωριό», ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως προτεραιότητα δόθηκε στο σύστημα Υγείας το οποίο παραμένει επιβαρυμένο, όχι μόνο στις πόλεις αλλά και στη Περιφέρεια.


 

Την στιγμή πάντως που το Πάσχα αποτελεί το τελευταίο μεγάλο εμπόδιο πριν την… κορυφή, ήδη οι προβλέψεις για το πως θα κάνουμε καλοκαίρι είναι πολύ ενθαρρυντικές.


 

Ειδικότερα ο κ. Μαγιορκίνης, τονίζει πως οι πιθανότητες να έχουμε κάποια έξαρση του ιού το καλοκαίρι είναι εξαιρετικά λίγες, καθώς όλα τα στοιχεία και οι υπολογισμοί συγκλίνουν στο γεγονός πως θα έχει μειωθεί σημαντικά ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) ενώ μέσω των εμβολιασμών θα χτιστεί το πολυπόθητο «τείχος ανοσίας».


 

«Το καλοκαίρι λόγω της ζέστης, αλλά και της μέχρι τώρα ανοσίας που υπάρχει υπολογίζουμε πως ο δείκτης Rt θα έχει καταγράψει μείωση της τάξης του 20%.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Η ανάδειξη του Αττικού Αμπελώνα και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στο επίκεντρο της εκδήλωσης Τaste Athens
Γάμοι-υπερπαραγωγές στην Ελλάδα: Στα 157.000 ευρώ το μέσο κόστος
Στην Αθήνα η σύνοδος της ένωσης GO15 με τους μεγαλύτερους Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς παγκοσμίως
Τα δύο πρόσωπα του ελληνικού τουρισμού
Τριπλή Βράβευση για τη Σαντορινιά Πλατφόρμα Santorini-View.com στα Tourism Awards 2026
Συναντήσεις των Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων, Κεφαλονιάς & Ιθάκης στο Υπ. Ναυτιλίας
Οι κυρίαρχοι του ελληνικού κρασιού και το στοίχηµα της επόµενης δεκαετίας
Γιάννης Χατζής στο Delphi Economic Forum 2026: «Χωρίς επενδύσεις ο τουρισμός δεν μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη»
Όλγα Κεφαλογιάννη στο 11ο Mediterranean Yacht Show: Στρατηγική προτεραιότητα η ενίσχυση του Θαλάσσιου Τουρισμού
Στο μικροσκόπιο του Ευρωκοινοβουλίου Google, Booking, Tik Tok - Πίεση για αυστηρή εφαρμογή της DMA
Tripadvisor: Η Ελλάδα σαρώνει στις κορυφαίες ταξιδιωτικές εμπειρίες του 2026 – Σαντορίνη, Αθήνα, Μύκονος και Μήλος στις λίστες
Με νέο ρεκόρ συμμετοχών ολοκληρώθηκε ο 7ος Διαγωνισμός Idea Platform του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος
Γιατροί του Κόσμου: 1 στους 4 από εμάς βρίσκεται σε κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού
ΠΑΣΟΚ: Η ΝΔ καταφερε να είμαστε ουραγοί σε παραγωγικότητα και αγοραστική δύναμη - Δεν συζητά για μείωση των ωρών εργασίας
MoU GRID TELECOM-4iG ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΣΥΝΔΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Hondos_KE
Volcano TV
© 2026 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.