Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Υδρογόνο : το καύσιμο του μέλλοντος, - Προτεραιότητα η δημιουργία υποδομών στην Ελλάδα

Συντάκτης: ΔΚ

Το υδρογόνο, το καύσιμο του μέλλοντος, το οποίο η Κομισιόν έχει επιστρατεύσει για την επίτευξη των στόχων πλήρους απανθρακοποίησης της ευρωπαϊκής οικονομίας έως το 2050, έχει φέρει κοντά τις μεγαλύτερες βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες προετοιμάζονται να διεκδικήσουν από κοινού ένα από τα τέσσερα projects που θα χρηματοδοτηθούν από την Ε.Ε. μεταξύ των οκτώ συνολικά που προωθούνται στο πλαίσιο του προγράμματος Hydrogen Europe.


 

Πρόκειται για το White Dragon project, που προβλέπει επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε ηλεκτρολύτες από ενέργεια που θα παράγεται από φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 1,5 GW, τα οποία θα εγκατασταθούν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης. Συντονιστής του έργου είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενώ συμμετέχουν η ΔΕΠΑ, ο ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΠΕ, η Motor Oil, η Μytilineos, η ΤΕΡΝΑ, η πολωνική εταιρεία Solaris, αλλά και ερευνητικά ιδρύματα, όπως ο «Δημόκριτος» και το ΕΚΕΤΑ.


 

Το παραγόμενο υδρογόνο θα αξιοποιείται ως καύσιμο τηλεθέρμανσης, ως εξαγόμενο καύσιμο μέσω του αγωγού ΤΑΡ και ως καύσιμο για μεταφορές, ειδικά για μεγάλα οχήματα, φορτηγά, απορριμματοφόρα, λεωφορεία κ.λπ. Από τον περασμένο Ιούνιο που η Ε.Ε. ανακοίνωσε τη στρατηγική της για το υδρογόνο, άλλα επτά τέτοια progects προωθούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να υποβάλουν υποψηφιότητα για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Hydrogen Europe.


 

Ο φάκελος για το ελληνικό έργο προετοιμάζεται για να κατατεθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, με τη φιλοδοξία ότι θα είναι ένα από τα τέσσερα έργα που θα επιλεγούν για χρηματοδότηση, από την οποία εξαρτάται και η υλοποίησή τους. Το υψηλό κόστος τεχνολογίας ηλεκτρολυτών καθιστά μη βιώσιμη σήμερα την παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γι' αυτό και απαιτούνται αφενός συμπράξεις προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος και αφετέρου χρηματοδοτικές ενισχύσεις (επιδοτήσεις).


 

Η Ε.Ε., στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συμμαχίας για καθαρό υδρογόνο (European Clean Hydrogen Alliance) που εγκαινίασε τον περασμένο Ιούλιο, στοχεύει στη διευκόλυνση επενδύσεων μεγάλης κλίμακας έργων στις τεχνολογίες υδρογόνου και κυψελών καυσίμου με τη δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου και εργαλείων χρηματοδότησης. Στην ευρωπαϊκή αυτή συμμαχία συμμετέχει και η ΔΕΠΑ μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της Κωνσταντίνου Ξιφαρά, ο οποίος μάλιστα είναι ένας από τους 18 Co-Chairs της συμμαχίας και ο μοναδικός εκπρόσωπος ελληνικής εταιρείας στον κρίσιμο αυτό φορέα.


 


 

Το ελληνικό White Dragon project, σύμφωνα με πηγές της ΔΕΠΑ, είναι ψηλά στη λίστα των έργων της Κομισιόν, καθώς κυριαρχεί η άποψη να σπάσει το φράγμα των καινοτόμων έργων στη Βόρεια Ευρώπη και να αναδειχθούν καινοτομίες και στην περιοχή του νοτιοανατολικού άκρου.


 

Η Ε.Ε. στηρίζει στο καθαρό υδρογόνο την απανθρακοποίηση μιας σειράς από τομείς της οικονομίας που εμφανίζουν δυσκολία στον εξηλεκτρισμό τους, όπως η βαριά βιομηχανία, οι οδικές μεταφορές μεγάλων αποστάσεων, οι αερομεταφορές και η ναυτιλία, ενώ προσβλέπει και στην αξιοποίησή του για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Η στρατηγική αυτή προβλέπει επενδύσεις τουλάχιστον 180-470 δισ. ευρώ έως το 2050.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
Atacon
Hondos_verynew
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Σοβαρές οι συνέπειες του lockdown στα παιδιά
Ξεκίνησε η διαδικασία αδειοδότησης υδατοδρομίων στα Διαπόντια νησιά
Σύψας : Με αυτές τις εικόνες δεν μπορεί να παραμείνει ανοιχτή η αγορά
Τραγικός επίλογος για τον Σήφη Βαλυράκη
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με τα μέτρα που ισχύουν από 25 /1/2021 έως και 1/2/2021
Έως τις 31/1 οι υπεύθυνες δηλώσεις των ιδιοκτητών ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας για τη λήψη της ειδικής αποζημίωσης
Πατρινό καρναβάλι 2021 : Ξεκίνησε το Σάββατο 23/1 και προβλέπει πολλές και διαφορετικές δράσεις
Πρωταγωνιστούν οι Κυκλάδες στη λίστα του Conde Nast με τα 23 ελκυστικότερα νησιά για το 2021
Το ελληνικό Rapid Test αντιγόνου που παράγεται στη Λάρισα, κυκλοφορεί σε 16 χώρες
Η κολχικίνη στο πρωτόκολλο θεραπειών της CoViD-19
Ε.Ε: Καμία απόφαση ακόμη για το "πιστοποιητικό εμβολιασμού", προσαρμογή στα νέα δεδομένα διαθεσιμότητας εμβολίων
Ανοίγουν 1η Φεβρουαρίου Γυμνάσια και Λύκεια
Χατζηδάκης : Προτεραιότητά μας η στήριξη του τουρισμού
Σήμερα στις 18:00 ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για τις ηλικίες 80-84 ετών
Σήμερα οι αποφάσεις για τη λειτουργεία Γυμνασίων και Λυκείων
Λιγνός_νέα
© 2021 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.