Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2026

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ: Τα εργατικά ατυχήματα δεν είναι τυχαία

"Τα εργατικά ατυχήματα δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας και της έλλειψης μέτρων προστασίας" αναφέρει το ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ σε ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρει τα εξής: 

Με αφορμή τα πρόσφατα εργατικά ατύχηματα που σημειώθηκαν στην Σύρο και τις Κυκλάδες έρχονται να μας υπενθυμίσουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η ασφάλεια στους χώρους εργασίας εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο. Η συνεχής αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στην Ελλάδα αποδεικνύει ότι η ασφάλεια των εργαζομένων παραμένει σε δεύτερη μοίρα.

Τα επίσημα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας καταγράφουν 20.498 εργατικά ατυχήματα το 2025, αριθμό-ρεκόρ για τη χώρα, όταν το 2021 είχαν καταγραφεί 11.957. Μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια τα εργατικά ατυχήματα αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 70%. Τα περιστατικά αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως «ατυχείς στιγμές» ή ως αποτέλεσμα ατομικών λαθών.

Πίσω από κάθε τραυματισμό βρίσκονται η εντατικοποίηση της εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια, η υποστελέχωση και η πίεση για ολοένα και μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Όταν ένας εργαζόμενος καλείται να εργάζεται περισσότερες ώρες με λιγότερο προσωπικό, η κόπωση μετατρέπεται σε παράγοντα κινδύνου.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στις τουριστικές περιοχές, όπου χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι καλούνται να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της καλοκαιρινής περιόδου.
Οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης οδηγούν συχνά σε εντατικοποίηση της εργασίας, πολύωρες βάρδιες και περιορισμένο χρόνο ξεκούρασης, αυξάνοντας τον κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων.

Παράλληλα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι διαμένουν σε ακατάλληλους ή ανεπαρκείς χώρους που παρέχονται από τους εργοδότες, χωρίς τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και αξιοπρεπούς διαβίωσης. Η ανάπτυξη του τουρισμού δεν μπορεί να στηρίζεται στην εξάντληση των εργαζομένων ούτε σε συνθήκες που υποβαθμίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Απαιτούνται ουσιαστικοί έλεγχοι, ανθρώπινα ωράρια, επαρκής στελέχωση, αξιοπρεπείς χώροι διαμονής και πλήρης εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας για όλους τους εργαζομένους.

Η ανθρώπινη ζωή και η υγεία των εργαζομένων δεν είναι αναλώσιμα μεγέθη. Η πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων απαιτεί σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και μέτρα προστασίας που να εφαρμόζονται στην πράξη και όχι μόνο στα χαρτιά.

Κανένα εργατικό ατύχημα δεν είναι «φυσιολογικό».

Η ασφάλεια στην εργασία είναι δικαίωμα και όχι κόστος
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το GNTO Santorini Tourism Forum ανέδειξε την ανάγκη για ολοκληρωμένο και βιώσιμο σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης της Σαντορίνης
Ε.Ξ.Σ.
Την εκδήλωση "Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό" συνδιοργανώνουν σήμερα 22/10 ΞΕΕ και ΕΞΣ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Γευστική δοκιμή εσοδείας 2026 διοργανώνει η Θηραική Εταιρεία του Αγίου Αβερκίου, στις 23/10
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Δήμος Θήρας: Αγορά ακινήτου για τις νέες κτηριακές εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Υ.Α.
Ε.Ξ.Σ.
Ευχαριστήριο της κ. Μαργαρίτας Καραμολέγκου για την ανάληψη της θέσης της Αντιπροέδρου στην Ε.Ξ.Σ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΠΑΛ ΘΗΡΑΣ απο την Τράπεζα Αίματος Θήρας
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Νέες αλλαγές στα σχολικά κυλικεία: Τι πρέπει να γνωρίζουν γονείς και μαθητές
ΕΛΛΑΔΑ
Γ. Βρούτσης τις σοβαρές και δυσάρεστες εξελίξεις στο ελληνικό μπάσκετ - Οι κανόνες ισχύουν για όλους
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Από την απειλή στην ευκαιρία: Διήμερη δράση (21 και 22/10) για το λεοντόψαρο στη Σαντορίνη
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το πρόγραμμα της φθινοπωρινής 74ης Εθελοντικής Αιμοδοσίας (18-25/10)
Ε.Ξ.Σ.
Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης
ΕΛΛΑΔΑ
Ανακοίνωση του Υπ. Υγείας με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Όταν ο αθλητισμός συναντά τον πολιτισμό: ο Α.Ο. Θήρας ενέπνευσε μια μαθητική ζωγραφιά!
ΕΛΛΑΔΑ
Ισχυρή δυναμική για το ελληνικό yachting τη σεζόν 2026
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Οι RUNNING TOMATOES στο Santorini Experience 2026 με δύο σημαντικές διακρίσεις
Hondos_KE
Volcano TV
© 2026 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.