Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2026

Ο Φίλιππος Φόρτωμας έφερε στη Βουλή το ζήτημα οριοθέτησης των οικισμών των Κυκλάδων

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρο Παπασταύρου, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει μετά την δημοσίευση του νέου προεδρικού διατάγματος οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας.

 

Όπως ανέφερε ο κ. Φόρτωμας, το νέο πλαίσιο για την οριοθέτηση των οικισμών, το οποίο διαμορφώνεται με το ΠΔ που δημοσιεύθηκε στις 15.04.2025 (Δ΄194),έρχεται να ρυθμίσει ενιαία σε όλη την χώρα συνολικά, τον τρόπο οριοθέτησης των οικισμών και είναι προφανές ότι πρόκειται για μία αξιέπαινη προσπάθεια, με την οποία επιχειρείται να μπει τάξηστον τρόπο με τον οποίο οριοθετούνται οι οικισμοί, ενώ περαιτέρω επιχειρείται συμμόρφωση προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
 

Ωστόσο, όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Φόρτωμας, οι ρυθμίσεις αυτές έχουν σημαντικές αρνητικές συνέπειες για χιλιάδες πολίτες,ιδιοκτήτες ακινήτων ειδικά στα νησιά των Κυκλάδων. Και τούτο διότι με τον σχεδιασμό που αποτυπώνεται στο επίμαχο ΠΔ, ένα τμήμα των σημερινών οικισμών, τίθεται πλέον εκτός οικισμού, και άρα ανατρέπεται η αρτιότητα και η οικοδομησιμότητά του.
 

Με το ως άνω ΠΔ, πολίτες που είχαν προβεί σε αγοραπωλησίες ακινήτων, τα οποία θεωρούσαν άρτια και οικοδομήσιμα (και τα οποία βρίσκονται πέρα από το όριο της Ζώνης Β1 του νέου επίμαχου ΠΔ, αλλά εντός των ορίων των σημερινών οικισμών), πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο τα ακίνητά τους να καταστούνμη άρτια και μη οικοδομήσιμα, μετά την έκδοση προεδρικού διατάγματος οριοθέτησης του οικισμού στο πλαίσιο Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου ή Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου ή αυτοτελούς προεδρικού διατάγματος.
 

Για τους λόγους αυτούς ο βουλευτής Κυκλάδων κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει τι προτίθεται να πράξει προκειμένου να μην μετατραπούν σε αγροτεμάχια με μηδενική αξία τα ακίνητα πολιτών που αποκτήθηκαν ως άρτια και οικοδομήσιμα και πλέον κινδυνεύουν να απωλέσουν αυτόν τον χαρακτήρα.

 


 


 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το GNTO Santorini Tourism Forum ανέδειξε την ανάγκη για ολοκληρωμένο και βιώσιμο σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης της Σαντορίνης
Ε.Ξ.Σ.
Την εκδήλωση "Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό" συνδιοργανώνουν σήμερα 22/10 ΞΕΕ και ΕΞΣ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Γευστική δοκιμή εσοδείας 2026 διοργανώνει η Θηραική Εταιρεία του Αγίου Αβερκίου, στις 23/10
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Δήμος Θήρας: Αγορά ακινήτου για τις νέες κτηριακές εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Υ.Α.
Ε.Ξ.Σ.
Ευχαριστήριο της κ. Μαργαρίτας Καραμολέγκου για την ανάληψη της θέσης της Αντιπροέδρου στην Ε.Ξ.Σ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΠΑΛ ΘΗΡΑΣ απο την Τράπεζα Αίματος Θήρας
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Νέες αλλαγές στα σχολικά κυλικεία: Τι πρέπει να γνωρίζουν γονείς και μαθητές
ΕΛΛΑΔΑ
Γ. Βρούτσης τις σοβαρές και δυσάρεστες εξελίξεις στο ελληνικό μπάσκετ - Οι κανόνες ισχύουν για όλους
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Από την απειλή στην ευκαιρία: Διήμερη δράση (21 και 22/10) για το λεοντόψαρο στη Σαντορίνη
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το πρόγραμμα της φθινοπωρινής 74ης Εθελοντικής Αιμοδοσίας (18-25/10)
Ε.Ξ.Σ.
Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης
ΕΛΛΑΔΑ
Ανακοίνωση του Υπ. Υγείας με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Όταν ο αθλητισμός συναντά τον πολιτισμό: ο Α.Ο. Θήρας ενέπνευσε μια μαθητική ζωγραφιά!
ΕΛΛΑΔΑ
Ισχυρή δυναμική για το ελληνικό yachting τη σεζόν 2026
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Οι RUNNING TOMATOES στο Santorini Experience 2026 με δύο σημαντικές διακρίσεις
Hondos_KE
Volcano TV
© 2026 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.