Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2026

Έντεκα αιτήσεις από την ΔΕΗ για άδειες παραγωγής 107 MW σε νησιά του Αιγαίου για κάλυψη θερινών αναγκών

Σειρά αιτήσεων για την απόκτηση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο την κάλυψη των έκτακτων αναγκών των νησιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2025 υπέβαλε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η ΔΕΗ.
 

Πρόκειται για μια διαδικασία που ακολουθείται κάθε χρόνο και θα συνεχίσει να ισχύει έως ότου τα νησιά του Αιγαίου διασυνδεθούν πλήρως με το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, κάτι που δεν αναμένεται νωρίτερα από το 2030.
 

Η ΔΕΗ υπέβαλε 11 αιτήσεις για ισάριθμα νησιά του Αιγαίου προκειμένου να αποκτήσει τις άδειες παραγωγής που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει σε ενοικίαση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών ή και μικρών αεροστροβιλικών μονάδων ώστε να καλύψει τις επιπλέον ανάγκες που ενδεχομένως να υπάρξουν στα νησιά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών λόγω του τουρισμού.


Ποια νησιά αφορά


Το σύνολο των αιτούμενων αδειών παραγωγής αντιστοιχεί σε ισχύ της τάξεως των 107 MW και συγκεκριμένα αφορούν :
 

Τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αθερινόλακου στη Κρήτη ισχύος  35 MW. Πρόκειται για το σταθμό της ΔΕΗ που υπέστη ζημιά λόγω έκρηξης που σημειώθηκε την Καθαρά Δευτέρα και έθεσε εκτός λειτουργίας μια μηχανή παραγωγής ρεύματος, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει προβλήματα στην ενεργειακή τροφοδοσία του νησιού αφού αυτή διασφαλίστηκε χάρη στη Μικρή Διασύνδεση Πελοποννήσου – Κρήτης.

Εντός του καλοκαιριού του 2025 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και η Μεγάλη Διασύνδεση Κρήτη -Αττική όμως η ενοικίαση μονάδας παραγωγής ρεύματος από τη ΔΕΗ κρίνεται αναγκαία ώστε να διασφαλιστεί με κάθε δυνατό μέσο η ασφάλεια εφοδιασμού του νησιού.
 

Επίσης η ΔΕΗ έχει αιτηθεί από τη ΡΑΑΕΥ άδεια παραγωγής μισθωμένης ισχύος 15 MW για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών του καλοκαιρού στη Χίο, 1 MW για τη Σύμη, MW για την Αμοργό, 13 MW για τη Σάμο, 14 MW για τη Θήρα, MW για την Κάρπαθο, 11 MW για τη Λέσβο, 11 MW για τη Ρόδο, MW για την Κύθνο και MW για την Πάτμο.


Κρίσιμα καλοκαίρια
 

Τα επόμενα καλοκαίρια και έως το 2030 εκτιμάται ότι θα είναι κρίσιμα ως προς την ομαλή ηλεκτροδότηση των περισσότερων νησιών του Αιγαίου. Μάλιστα ο ΔΕΔΔΗΕ που έχει την ευθύνη του συστήματος στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ), έχει ήδη συστήσει να γίνουν μισθώσεις ισχύος είτε μέσω αεριοστροβίλων, ή με την τοποθέτηση γεννητριών (Η/Ζ). Η πρόβλεψη αυτή περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα ανάπτυξης παραγωγής του ΔΕΔΔΗΕ για τα ΜΔΝ την περίοδο 2024-2030, στο οποίο μάλιστα σημειώνεται ότι το καλοκαίρι του 2024 καταγράφηκε σημαντικό έλλειμμα παραγωγής το οποίο αναμένεται να γίνει μεγαλύτερο τα επόμενα χρόνια ειδικά στη Ρόδο και τη Σαντορίνη λόγω των αυξημένων τουριστικών ροών.
 

www.worldenergynews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΕΛΛΑΔΑ
Στη διάθεση κάθε Δήμου της χώρας τα στοιχεία του e-Kouros, με την πλήρη καταγραφή του αθλητικού οικοσυστήματος
ΕΛΛΑΔΑ
Η AEGEAN διοργανώνει Open Days για πληρώματα καμπίνας στην Αθήνα στις 21 και 22 Ιανουαρίου
ΕΛΛΑΔΑ
Παράταση της προθεσμίας για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου ζητά η ΠΟΞ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σε πλήρη εξέλιξη το μεγάλο έργο στα πρανή της καλντέρας
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Επιβολή προστίμων από το Τμήμα Καθαριότητας για παραβάσεις – Απολογισμός έτους 2025
ΕΛΛΑΔΑ
Το Ψηφιακό Κέντρο Συντήρησης του ΑΔΜΗΕ ξεκινά τη λειτουργία του
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Εν νέου πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης του Νοσοκομείου Θήρας η Λίτσα Πετίνη
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων από τους δημόσιους χώρους – Απολογισμός έτους 2025
ΕΛΛΑΔΑ
Διαμαρτυρία των εργαζομένων στη ΔΥΠΑ για τις προπληρωμένες κάρτες επιδομάτων - Στη δικαιοσύνη εποχικοί εργαζόμενοι
ΕΛΛΑΔΑ
Το ρεκόρ στον τουρισμό φέρνει έσοδα αλλά και προβληματισμό
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στις 14 Ιανουαρίου
ΚΟΣΜΟΣ
Πρόεδρος του Ινστιτούτου Παγκόσμιου Φόρουμ Τουρισμού: 1 στους 10 εργάζεται στον τουρισμό - το 11% του παγκόσμιου ΑΕΠ ο τουρισμός
ΕΛΛΑΔΑ
Η Star Alliance ανακηρύχθηκε για ακόμη μία φορά «Κορυφαία Αεροπορική Συμμαχία στον Κόσμο» στα «World Travel Awards 2025»
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Απομάκρυνση επικίνδυνου δέντρου για λόγους ασφάλειας στην περιοχή Κοντοχωρίου
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τα ταξί της Σαντορίνης συμμετέχουν στην Πανελλαδική απεργία 13 και 14 Ιανουαρίου
Hondos_KE
Volcano TV
© 2026 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.