Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020

Το νέο νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς

Την Τετάρτη, 4 Μαρτίου, ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής για την αγροτική μεταρρύθμιση η οποία στοχεύει στην εξυγίανση, αναμόρφωση και ενίσχυση των Συνεταιρισμών στην Ελλάδα, όπως ανέπτυξε κατά την τοποθέτησή του επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις». Παράλληλα τόνισε πως η κυβέρνηση μέσω αυτού, προχωρεί στην ανασυγκρότηση των Συνεταιρισμών, μέσα από την αποτελεσματική αντιμετώπιση των παθογενειών του παρελθόντος και τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών αναζωογόνησης του πρωτογενούς τομέα και της αγροτικής ανάπτυξης.
Αναφερόμενος στις νέες προοπτικές που διανοίγονται για το αγροτικό κίνημα στη νησιωτική Ελλάδα, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την πρόβλεψη ίδρυσης Συνεταιρισμών με ολιγομελή διοίκηση, σε νησιά των οποίων ο πληθυσμός είναι μικρότερος των 3.500 κατοίκων.
Εξάλλου, η πρόταση που κατάθεσε ο κ. Φόρτωμας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη έγινε αποδεκτή με την τροποποίηση του ελάχιστου κεφαλαίου λειτουργίας μικρών Συνεταιρισμών σε νησιωτικές περιοχές, μειώνοντας αυτό κατά το ήμισυ της αρχικής πρόβλεψης του σχεδίου νόμου. Έτσι, αντί των 10.000 ευρώ, το συνεταιριστικό κεφάλαιο έναρξης λειτουργίας τους περιορίζεται στις 5.000 ευρώ.
Όπως είπε ο Βουλευτής, το νομοσχέδιο προσβλέπει στην εξυγίανση των πολύπαθων αγροτικών Συνεταιρισμών, με σκοπό τη μετατροπή τους σε υγιείς ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, ώστε να ανταπεξέλθουν στους σύγχρονους οικονομικούς όρους της ελεύθερης αγοράς. Φωτεινή εξαίρεση στον κανόνα του κατακερματισμένου συνεταιριστικού και αγροτικού κλάδου, χαρακτήρισε ο κ. Φόρτωμας, τη λειτουργία της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, η οποία εκπροσωπεί όλους τους παραγωγούς της Σαντορίνης, σεβόμενη τον πρωτογενή τομέα και την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού.
 Γενικότερα, σημεία αναφοράς της τοποθέτησης του κ. Φόρτωμα αποτέλεσαν βασικές ευνοϊκές διατάξεις για τη συνεταιριστική δράση, όπως η απλοποίηση των διαδικασιών σε συνδυασμό με τη μείωση της γραφειοκρατίας, ο περιορισμός της κρατικής παρέμβασης και η προοπτική υιοθέτησης ενός σύγχρονου διοικητικού μοντέλου βασισμένου σε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Τέλος, ο Βουλευτής επικεντρώθηκε στη δυνατότητα ενθάρρυνσης των επενδύσεων μέσω της πρόβλεψης συμμετοχής ιδιωτών έως και 35% στις διοικήσεις των Συνεταιρισμών, στοιχείο το οποίο μπορεί να σηματοδοτήσει την οικονομική τους εξυγίανση, μέσα από την εξεύρεση νέων χρηματοδοτήσεων και κεφαλαίων.
 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
 
Atacon
web radio
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΕΛΛΑΔΑ
Σχεδόν τα 2/3 των μαθητών "σνομπάρουν" τα θρανία
ΕΛΛΑΔΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Στερείται σοβαρότητας το πρόγραμμα της Κυβέρνησης για τον Τουρισμό
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Προδιαγραφές για την λειτουργία από 1η Ιουνίου των ιδιωτικών και δημόσιων βρεφονηπιακών σταθμών
ΕΛΛΑΔΑ
Αυστραλία και Κίνα προστέθηκαν στη λίστα των 29 χωρών που δεχόμαστε από 15.6
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Συνεχίζεται η αποκατάσταση του μονοπατιού της Αρμένης
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΔΔΗΕ: Αναβάθμιση της εφαρμογής για online δήλωση βλάβης
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου 26 και 29 Μαΐου – Θέματα
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τηλεδιάσκεψη της ΕΕΚΦΝ με Δήμους για την διάσωση της σεζόν στην κρουαζιέρα
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Επίσκεψη και αναλυτική ενημέρωση Δημάρχου στη Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας
ΕΛΛΑΔΑ
Θεοχάρης: Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας φόβος για τα νησιά!
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ειδική άρση απαγόρευσης εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών στην Καλντέρα
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ωράριο συνάντησης Δημοτών με τους αιρετούς του Δήμου Θήρας
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Εν αναμονή μέχρι τέλος Ιουλίου η Celestyal Cruises
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Επιστροφή της Blue Star στα γνωστά δρομολόγια από τον ερχόμενο μήνα
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Α.Ο. Θήρας : Και επίσημα η μεταγραφή της Βλαχάκη, ανανέωσαν Εμμανουηλίδου και Χατζηευστρατιάδου
Hondos
Λιγνός
Mikres Aggelies
Poliiatreio
Όμηρρς
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ


ΦΗΡΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ 84700
ΤΗΛ: 22860 24500 & 25221
SKYPE: neasantorinis
EMAIL: [email protected]
FOLLOW US
© 2020 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.