Σε στρατηγικές αναπτυξιακές κινήσεις εκτός των στενών γεωγραφικών τους ορίων προχωρούν τον τελευταίο καιρό εμβληματικοί οινοποιοί της Βόρειας Ελλάδας και μάλιστα με αιχμή την οινοπαραγωγική ζώνη της Σαντορίνης, αποδεικνύοντας αφενός τη δυναμική του βορειοελλαδικού επιχειρείν στον κλάδο και αφετέρου τη σημασία που έχει για το ελληνικό κρασί το νησί των Κυκλάδων. Τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι αυτά της ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ που εξαγόρασε το Κτήμα Σιγάλα και του Κτήματος Άλφα που απέκτησε το οινοποιείο Μπουτάρη στη Σαντορίνη.
Οι κινήσεις αυτές όμως, όπως τονίζει στη Voria.gr η πρόεδρος της Ένωσης Οινοποιών Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ), Ελένη Σίντου, δεν είναι μόνο επιχειρηματικές, αλλά δείχνουν πώς εξελίσσεται ο κλάδος. Άλλωστε, τα οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδος έκαναν έναν πραγματικό μαραθώνιο τα προηγούμενα χρόνια για να αναδείξουν τα terroirs του βορειοελλαδικού αμπελώνα και έχοντας πλέον πετύχει στην προσπάθεια αυτή, κάνουν το επόμενο βήμα, της εξωστρέφειας, της συνεργασίας για το συλλογικό καλό της χώρας στο πεδίο της οινοπαραγωγής. «Έχουμε μεγάλες υγιείς επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα, που κατάλαβαν την ανάγκη για το επόμενο βήμα, την ανάγκη να δούμε τον ελληνικό αμπελώνα ως σύνολο. Διαπιστώνουμε μια μεταβολή για την ελληνική οινοποιία, από οικογενειακή γίνεται πιο εξωστρεφής, τα terroirs συνδυάζονται και δεν ανταγωνίζεται το ένα το άλλο» εξηγεί η Ελένη Σίντου, σημειώνοντας πως πλέον βλέπουμε προσπάθειες που έχουν ως στόχο το χτίσιμο των ελληνικών κρασιών του μέλλοντος.

άλιστα, σπεύδει να υπογραμμίσει τον αγώνα που έχει δώσει όλα αυτά τα χρόνια η ΕΝΟΑΒΕ στο μέτωπο της εξωστρέφειας. Όσο για την επιλογή της Σαντορίνης ως δημοφιλούς οινικού προορισμού των τελευταίων επενδυτικών κινήσεων, επισημαίνει το βάρος του brand name της, αλλά και την αναγνωρισιμότητα ποικιλιών της όπως το Ασύρτικο στο εξωτερικό. Τονίζει δε πως οι κινήσεις αυτές δείχνουν την ωριμότητα, τη στρατηγική, την οινική ταυτότητα και μάλιστα σε δύσκολες εποχές για το κρασί.
ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ: Ψήφος εμπιστοσύνης στο κρασί της Σαντορίνης
Πριν από μερικές ημέρες η ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ ανακοίνωσε την εξαγορά του Κτήματος Σιγάλα, ολοκληρώνοντας τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών από εταιρεία συμφερόντων του Θανάση Μαρτίνου, με τη συμφωνία να σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το εμβληματικό οινοποιείο της Σαντορίνης που περνά πλέον εξ ολοκλήρου στην οικογένεια της ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ.
«Η Σαντορίνη είναι η αιχμή του δόρατος για το ελληνικό κρασί και όλη αυτή η κινητικότητα που αναπτύσσεται σηματοδοτεί μια ψήφο εμπιστοσύνης για τα κρασιά της. Δεν είναι μόνο το brand γνωστό, είναι και το κρασί της καλό» λέει στη Voria.gr ο οινοποιός και διευθύνων σύμβουλος της ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ, Στέλλιος Μπουτάρης, σημειώνοντας μάλιστα πως οι οινοποιοί της Βόρειας Ελλάδας επεκτείνονται και σε άλλες οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, με δεδομένη και τη μεγαλύτερη… υγεία των επιχειρήσεων της περιοχής. Σε ερώτηση δε γι’ αυτή την εξόρμηση των Βορειοελλαδιτών οινοποιών εκτός των τοπικών γεωγραφικών τους ορίων, τονίζει χαρακτηριστικά: «Είμαστε άλλωστε Έλληνες οινοποιοί».

Με την εξαγορά η ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ ενδυναμώνει το αποτύπωμά της στον ελληνικό και διεθνή οινικό χάρτη και δημιουργεί ένα νέο, ανταγωνιστικό σχήμα που ενώνει τρεις κορυφαίες αμπελοοινικές ζώνες της χώρας: Νάουσα και Αμύνταιο με το Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Σαντορίνη με το Κτήμα Σιγάλα. Μάλιστα, η επιχειρηματική δυναμική και εξωστρέφεια της οικογένειας ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ αναμένεται να ξεπεράσει συνολικά τα 20 εκατ. ευρώ σε κύκλο εργασιών, με παρουσία σε 55 χώρες και τις εξαγωγές να αγγίζουν τα 7 εκατ. ευρώ. Η σχέση της ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ με το Κτήμα Σιγάλα ξεκίνησε το 2009. Από το 2020 η βορειοελλαδική εταιρεία ανέλαβε το management και έθεσε σε εφαρμογή ένα πολυετές πλάνο επενδύσεων σε ανθρώπους, αμπελώνες και υποδομές. Μάλιστα, ο Στέλλιος Μπουτάρης θυμίζει στη Voria.gr πως ο ίδιος έκανε τον πρώτο του τρύγο στη Σαντορίνη το 1985. «Πιστεύουμε στη μοναδικότητα της Σαντορίνης και επενδύουμε στο βιώσιμο μέλλον της, με σεβασμό στην παράδοση και συστηματική επένδυση στην επιστήμη και την καινοτομία» τονίζει.
Πάντως, ο Στέλλιος Μπουτάρης αναφερόμενος στον κλάδο σημειώνει πως δυσκολεύεται, με την παραγωγή να μειώνεται τον τελευταίο χρόνο και το κρασί να βάλλεται από παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή και το αντιαλκοολικό λόμπι. «Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα» λέει, σημειώνει όμως πως το κρασί είναι μαραθώνιος και η τελευταία κίνηση της ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ είναι μια στρατηγική τοποθέτηση για το μέλλον.
Κτήμα Άλφα: Η επένδυση στη Σαντορίνη είναι στρατηγική
Σε στρατηγική τοποθέτηση στη Σαντορίνη όμως προχώρησε πριν από λίγο καιρό και το οινοποιείο Κτήμα Άλφα, αποκτώντας το οινοποιείο Μπουτάρη στο νησί. Μάλιστα, μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα προς υλοποίηση τα επενδυτικά του σχέδια -επενδύσεις προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας- προκειμένου να υλοποιήσει το όραμά του για το οινοποιείο Μπουτάρη στη Σαντορίνη. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν σημαντικές παρεμβάσεις σε τεχνικές υποδομές, σε μηχανολογικό εξοπλισμό, στην αναβάθμιση του επισκέψιμου χαρακτήρα του οινοποιείου, αλλά και στο πεδίο των αμπελώνων, ώστε το Κτήμα Άλφα να αποκτήσει μια ποιοτική παρουσία σε μία από τις σημαντικότερες ΠΟΠ οινοπαραγωγικές ζώνες της χώρας, αυτή της Σαντορίνης. Σημειώνεται ότι για την απόκτηση του οινοποιείου απαιτήθηκε μια επένδυση ύψους 6,5 εκατ. ευρώ.

«Για τους οινοποιούς της Βόρειας Ελλάδας -αλλά να μην ξεχνάμε και τις προσπάθειες οινοποιών της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας- η επένδυση στο νησί είναι στρατηγική: διαφοροποιεί χαρτοφυλάκιο, θωρακίζει έσοδα με premium ετικέτες, ανοίγει on-trade κανάλια διεθνώς, ενισχύει οινοτουρισμό και λειτουργεί ως ‘’σήμα’’ ποιότητας που αναβαθμίζει όλη την εταιρική ταυτότητα. Παράλληλα, διαφορετικό μικροκλίμα και πρωιμότητα τρύγου προσφέρουν μερικό αντιστάθμισμα κλιματικού κινδύνου και πεδίο τεχνογνωσίας» λέει ο Άγγελος Ιατρίδης, ο ένας εκ των δύο ιδρυτών του Κτήματος Άλφα, για να προσθέσει: «Η Σαντορίνη είναι, με διαφορά, το πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό wine brand. Η εικόνα του δεν χτίστηκε μόνο από τη μακρόχρονη δουλειά των τοπικών οινοποιών (Συνεταιρισμός, Πάρις Σιγάλας, Αργυρός κ.ά.), αλλά και από το παγκόσμιας εμβέλειας τουριστικό προϊόν που φέρνει κάθε σεζόν εκατομμύρια δοκιμαστές–πρεσβευτές. Το ΠΟΠ Σαντορίνη, με ασύγκριτο terroir (ηφαιστειακά εδάφη, αυτόρριζα υπερήλικα κλήματα, ‘’κουλούρα’’) και την παγκόσμια ζήτηση για Ασύρτικο, προσφέρει κύρος, ισχυρή τοποθέτηση τιμής και σταθερή εξαγωγική πόρτα».
Σύμφωνα πάντως με τον κ. Ιατρίδη, η Σαντορίνη βρίσκεται σε σημείο καμπής: η σπανιότητα του αμπελώνα απαιτεί επενδύσεις σε αναμπελώσεις, συνεργασίες με αμπελουργούς, ισορροπημένη υδατική θρέψη και διαχείριση εδαφικής διάβρωσης, ώστε να διατηρηθεί η αυθεντικότητα. Με τέτοιες στοχευμένες υποδομές, όπως λέει, το νησί θα συνεχίσει να σηκώνει το ελληνικό κρασί ακόμη ψηλότερα.
Κτήμα Βιβλία Χώρα: Δημιουργικό αποτύπωμα στη Θηρασιά
Ορμώμενοι από το Κοκκινοχώρι Καβάλας ο Βασίλης Τσακτσαρλής και ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, το «δίδυμο» του Κτήματος Βιβλία Χώρα σημείωσαν τη δική τους άφιξη το 2017 στη Θηρασιά Σαντορίνης -στο νησί που αποτελούσε κομμάτι της Σαντορίνης μέχρι τη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη του 1600 π.Χ.- δημιουργώντας σε συνεργασία με την Ιωάννα Βαμβακούρη το πρώτο οινοποιείο στην περιοχή με την ονομασία «Μικρά Θήρα». «Ήμασταν πάντα εξωστρεφείς οι Βορειοελλαδίτες οινοποιοί, απλώς τώρα το δείχνουμε περισσότερο» λέει ο Βασίλης Τσακτσαρλής, υπογραμμίζοντας το διαρκές ενδιαφέρον τους με τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου να βγαίνουν από τα στενά όρια της περιοχής τους και να δημιουργούν κάτι καινούριο, να αναδεικνύουν τη διαφορετικότητα της Ελλάδας στο πεδίο του κρασιού.

«Θέλαμε να βρούμε σημεία για να παράγουμε καλά κρασιά. Πηγαίνοντας σε άλλους τόπους αποκτάς νέους φίλους, γνωρίζεις νέες νοοτροπίες, μαθαίνεις και ως άνθρωπος καινούρια πράγματα» εξηγεί και προσθέτει πως δεν είναι μόνο οι Βορειοελλαδίτες οινοποιοί που ενδιαφέρονται για τη Σαντορίνη, αλλά όλοι, καθώς είναι κορυφαία ΠΟΠ οινοπαραγωγική ζώνη, ένας πραγματικός πόλος έλξης. Ήδη άλλωστε έχουν γίνει κινήσεις και από τη Νότια Ελλάδα. «Είναι μια αμφίδρομη σχέση. Θέλουμε να αναδείξουμε περαιτέρω το οινικό δυναμικό της Σαντορίνης, αλλά αντλούμε και από την αναγνωρισιμότητα του brand της στο εξωτερικό» εξηγεί ο Βασίλης Τσακτσαρλής. Μάλιστα, αναφερόμενος στην επιλογή της Θηρασιάς τονίζει πως συνάδει με τη φιλοσοφία του Κτήματος Βιβλία Χώρα και των οινοποιών του για κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο στις περιοχές όπου αναπτύσσουν δραστηριότητα, ενώ παράλληλα η Θηρασιά έχει περίπου το ίδιο terroir με αυτό της Σαντορίνης και μάλιστα με τη δική του ιδιαιτερότητα.
Προέλευση : www.voria.gr





