Διαφορετικό σε σχέση με το παρελθόν είναι το φετινό δελτίο τρύγου της Santo Wines, με τον οινολόγο και διευθυντή παραγωγής κ. Νίκο Βαρβαρήγο να μιλάει ευκρινώς για μια δύσκολη απο πλευράς καιρικών συνθηκών χρονιά που απόδωσε μικρότερη ποσότητα καρπού, υψηλής όμως ποιότητας, στοίχημα που αφενός οφείλει να κοιτάξει η Σαντορίνη σε συνδυασμό με την ανάγκη υποστήριξης του αμπελώνα της.
Στην απολογιστική ανακοίνωσή του ο κ. Βαρβαρήγος υπογράφει τα ακόλουθα :
Όλοι μιλούν για νούμερα. Εμείς λέμε: ας κοιτάξουμε την πραγματικότητα στα μάτια. Η Σαντορίνη απλώς τόνοι σταφυλιών· είναι άνθρωποι, τόπος, μνήμη και μέλλον.
Χρονολόγιο
Η ημερομηνία έναρξης του τρύγου φέτος ήταν στο πλαίσιο της μέσης ημερομηνίας έναρξης των τελευταίων χρόνων, με το χρονολόγιό του να έχει ως εξής:
ΕΝΑΡΞΗ ΤΡΥΓΟΥ | ΠΟΙΚΙΛΙΑ (ΕΙΔΟΣ) |
1η Αυγούστου | Αθήρι (λευκή) |
11 Αυγούστου | Ασύρτικο (λευκή) |
11 Αυγούστου | Μαυροτράγανο και Βουδόματο (ερυθρές) |
25 Αυγούστου | Αηδάνι (λευκή) |
25 Αυγούστου | Μαντηλαριά (ερυθρή) |
Όλες οι ποικιλίες τρυγήθηκαν με το χέρι και παραδόθηκαν στο οινοποιείο μας έως τις 29 Αυγούστου.
Κλιματολογικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της χρονιάς:
Ο χειμώνας ήταν ήπιος, με λιγοστές βροχές (123,2 mm). Συνολικά, από τον Σεπτέμβριο 2024 έως τον Ιούλιο 2025 σημειώθηκαν 162,4 mm βροχής (έναντι 206,4 mm πέρυσι).
Η άνοιξη είχε φυσιολογικές θερμοκρασίες, ελάχιστες βροχές (29,2 mm) και καλό δέσιμο του καρπού. Ισχυροί νότιοι άνεμοι επηρέασαν περιοχές στο νότιο τμήμα του νησιού.
Το καλοκαίρι ήταν τυπικά νησιωτικό, με υψηλές θερμοκρασίες και παρατεταμένους καύσωνες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Ωστόσο, οι συχνές θαλάσσιες ομίχλες λειτούργησαν σωτήρια, προσφέροντας δροσιά και συμβάλλοντας στην ισορροπημένη ωρίμαση των σταφυλιών.
Γενικά, η χρονιά αποτέλεσε συνέχεια της δύσκολης περσινής για τον αμπελώνα της Σαντορίνης. Παρ’ όλα αυτά, τα σταφύλια αναπτύχθηκαν χωρίς ασθένειες και έδωσαν μούστο καλής ποιότητας.
Οινοποίηση και εκτιμήσεις
Παρά τα προβλήματα, η εσοδεία του 2025 δείχνει ότι μπορεί να δώσει κρασιά υψηλών επιδόσεων. Οι πρώτες ενδείξεις από τις δεξαμενές είναι ενθαρρυντικές:
-
Αρώματα: λευκά άνθη, λεμόνι, μπανάνα, ροδάκινο, αχλάδι
-
Στόμα: νευρώδες, με τη χαρακτηριστική σαντορινιά ορυκτότητα
-
Σώμα: ήδη πλούσιο και γεμάτο
Η χαμηλή στρεμματική απόδοση και η μικροραγία έδωσαν συμπύκνωση, υψηλή οξύτητα και έντονο μεταλλικό χαρακτήρα. Ο αλκοολικός τίτλος (12,5–14,5%), η οξύτητα (6–6,5 g τρυγικού οξέος/L) και το pH (3,00–3,20) εξασφαλίζουν κρασιά με φρεσκάδα, ένταση και αντοχή στο χρόνο.
Πέρα από τα νούμερα
Ο τρύγος του 2025 δεν είναι στατιστική. Είναι άνθρωποι, τόπος, κοινότητα. Είναι οι Θηραίοι παραγωγοί που παλεύουν με ό,τι έχει απομείνει στον αμπελώνα, χωρίς ωραιοποιήσεις, για να κρατήσουν ζωντανό τον τόπο τους.
Γι’ αυτό το ερώτημα παραμένει: θα αφήσουμε τους αριθμούς να γράψουν την ιστορία μας ή θα μιλήσουμε εμείς για τη Σαντορίνη;
Μια δύσκολη χρονιά δεν σημαίνει ήττα. Σημαίνει αγώνα, αποφασιστικότητα και φωνές που αρνούνται να σωπάσουν.
Ο τρύγος του 2025 δεν είναι η χρονιά που χάθηκε· είναι η χρονιά που η Σαντορίνη απέδειξε πως ακόμη και σε καιρούς σκληρούς, υπάρχει μια κοινότητα που αντιστέκεται και επιμένει.
Νίκος Βαρβαρήγος
Οινολόγος - Δ/ντής Παραγωγής Santo Wines