Δευτέρα, 04 Μαΐου 2026

Επιτυχημένη η παρουσίαση που φιλοξένησε η Ε.Ξ.Σ. για τη συντονισμένη διαχείριση του λεοντόψαρου

Το Σάββατο 2 Μαΐου, στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η συνάντηση φορέων του νησιού με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με σκοπό την διοργάνωση εκδήλωσης στο νησί με αντικείμενο την διαχείριση του πληθυσμού του λεοντόψαρου.

Ειδικότερα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και συγκεκριμένα το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών παρουσίασαν στους παρευρισκόμενους την εκπαιδευτική-γαστρονομική εκδήλωση που διοργανώνουν με σκοπό να πραγματοποιηθεί στη Βλυχάδα τον Οκτώβριο 2026, με αντικείμενο την ολοκληρωμένη εκπαιδευτική και βιωματική δράση που συνδυάζει τη σύγχρονη γαστρονομία με την εκπαίδευση για το υδάτινο περιβάλλον και εστιάζει στην ευαισθητοποίηση των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού στο ζήτημα των θαλάσσιων ξενικών ειδών. 

Μέσω και αυτής της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί επίσημη διεκδίκηση ενός τίτλου από τον Οργανισμό Guinness World Records γεγονός που θα συμβάλλει ουσιαστικά στη Διεθνή προβολή της εκπαιδευτικής/γαστρονομικής εκδήλωσης, ενισχύοντας την τοπική αναπτυξιακή στρατηγική που συνδέει τον πρωτογενή τομέα, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την καινοτομία. 
Οι σεφ θα προκληθούν να εκπαιδεύσουν κατοίκους (επαγγελματίες και μη) και επισκέπτες της Σαντορίνης σχετικά με το λεοντόψαρο μετατρέποντας την περιβαλλοντική «απειλή» σε μια γαστρονομική «ευκαιρία» προσφέροντας νέες προοπτικές για την τοπική ανάπτυξη και την αλιεία της νησιωτικής περιοχής. 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου GuardIAS, ενός προγράμματος Horizon Europe (https://guardias.eu/updates-on-the-lionfish-pterois-miles-case-study/), το οποίο υλοποιεί μια συντονισμένη μελέτη διαχείρισης των πληθυσμών του λεοντόψαρου (Pterois miles) σε Σαντορίνη και Κρήτη. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες : “Με δεδομένη την ραγδαία εξάπλωση του χωροκατακτητικού λεοντόψαρου στην Μεσόγειο, που απειλεί την τοπική θαλάσσια βιοποικιλότητα, η ένταξη του στη διατροφή των κατοίκων δεν είναι μόνο γαστρονομική επιλογή αλλά κυρίως οικολογική ανάγκη για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, την εύρυθμη λειτουργία των οικοσυστημάτων και την ενίσχυση της παράκτιας αλιείας.”
 
Την παρουσίαση του αντικειμένου της εκδήλωσης, της “μετατροπής” δηλαδή του λεοντόψαρου που αφθονεί στις ελληνικές θάλασσες από απειλή σε ευκαιρία, πραγματοποίησε η Μαίρη Ζώτου, υποψήφια διδάκτορας του τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με την υπεύθυνη διοργάνωσης της εκδήλωσης  Ελίνα Μικρουλέα, με εμπειρία και συμμετοχή σε δράσεις για την αντιμετώπιση του πληθυσμού του λεοντόψαρου σε περιοχές της Κρήτης και της Μεσογείου,  σε συνεργασία με ευρωπαϊκά προγράμματα και περιβαλλοντικούς διεθνής οργανισμούς. 

Στην εκδήλωση και ύστερα από πρόσκληση των διοργανωτών συμμετείχαν ο δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θήρας και πρόεδρος της Τουριστικής επιτροπής του Δήμου Θήρας Γεωργία Νομικού, ο Αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Δαρζέντας, τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Μαργαρίτα Καραμολέγκου και Ρένος Χήτας, ο πρόεδρος και το μέλος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων και Λεωφορείων Σαντορίνης Μανώλης Κορωνιός και Νίκος Δαμίγος αντίστοιχα, ο γραμματέας του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Σαντορίνης Γιώργος Διαμαντόπουλος, ο εκπρόσωπος των εστιατόρων Χρήστος Μαρκοζάνες και ο αρχαιολόγος Λευτέρης Ζώρζος.  

Όλοι οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων συμφώνησαν στην υποστήριξη της δράσης, καθώς αντιλήφθηκαν τη σημασία της έγκαιρης και αποτελεσματικής  αντιμετώπισης του πληθυσμού του λεοντόψαρου, η οποία απαιτεί την έμπρακτη συμμετοχή της κοινωνίας.
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Ε.Ξ.Σ.
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Επιτυχημένη η παρουσίαση που φιλοξένησε η Ε.Ξ.Σ. για τη συντονισμένη διαχείριση του λεοντόψαρου
Η Πρωτομαγιά ως Αφετηρία Δημιουργίας και Συνεργασίας
Συνάντηση του προέδρου της Ε.Ξ.Σ Αντώνη Παγώνη με τον Πρόεδρο της Ένωσης Λιμενικών Νοτιοανατολικού Αιγαίου Νίκο Σιγάλα
Συνάντηση της ΕΛΝΑ με κ. Παγώνη Αντώνιο Πρόεδρο Ένωσης Ξενοδόχων Θήρας
Η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης εύχεται το φως της Ανάστασης να φωτίσει και ζεστάνει τις καρδιές όλων
Με επιτυχία το σεμινάριο «Επικοινωνιακή Διαχείριση Κρίσης σε Τουριστικό Προορισμό», που διοργάνωσαν η Π.Ν.Α. και η Ε.Ξ.Σ
Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης: Η Ψυχή της Φιλοξενίας έχει Γυναικείο Πρόσωπο
Tοποθέτηση της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης σε ΔΤ του Συνδικάτου Τουρισμού Θήρας
Το μήνυμα του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων για την εκδημία του πρώην Μητροπολίτη Θήρας Επιφανίου
Συνέντευξη στο Volcano T.V. παραχώρησε η Γ.Γ. της Ένωσης Ξενοδόχων, Μαργαρίτα Καραμολέγκου
Η Ε.Ξ.Σ. στηρίζει το έργο της οργάνωσης "Stray Paws Santorini" και καλεί σε συμμετοχή στη «Συναυλία Αγάπης»
Η Ένωση Ξενοδόχων για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Η Πρόληψη είναι η Δύναμή μας
Η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης για 2η συνεχόμενη χρονιά στην Fitur 2026
Αντώνης Παγώνης: Εύχομαι το 2026 να δικαιώσει τις προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου της Σαντορίνης
Οι ευχές της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης
Hondos_KE
Volcano TV
© 2026 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.