Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2026

Διαμαρτυρία για τις επανειλημμένες διακοπές ρεύματος έστειλε η Ε.Ξ.Σ. στον ΔΕΔΔΗΕ

Η επιστολή, κοινοποιούμενη παράλληλα προς τους : 
 

κο Κυριάκο Πιερρακάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

κο Σταύρο Παπασταύρου, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

κα Νίκη Κεραμέως, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

κα Ολγα Κεφαλογιάννη, Υπουργό Τουρισμού.

κο Γιώργο Πιτσιλή, Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

κο Γιώργο Τζιλιβάκη, Διοικητή της Επιθεώρησης εργασίας.


Με θέμα "Επανειλημμένες διακοπές ρεύματος στη Σαντορίνη – Κίνδυνοι, ζημίες και διοικητικές δυσλειτουργίες" , αναφέρει τα ακόλουθα :

 

Κύριοι,


 

Με την παρούσα επιστολή, επανερχόμαστε, δυστυχώς αναγκαστικά, στο ίδιο εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα που ταλανίζει τους κατοίκους, τους επιχειρηματίες, τους επισκέπτες και τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος στη Σαντορίνη, χωρίς ουσιαστική επίλυση εδώ και δεκάδες χρόνια. Το πρόβλημα των αλλεπάλληλων διακοπών ρεύματος και των πτώσεων τάσης, ιδίως κατά τη διάρκεια της υψηλής τουριστικής περιόδου, όχι μόνο δεν έχει αντιμετωπιστεί, αλλά εμφανίζεται και φέτος με μεγαλύτερη ένταση, προκαλώντας αλυσιδωτές δυσμενείς επιπτώσεις σε πολλαπλά επίπεδα.
 

Παρά το εξώδικο που είχε αποσταλεί στην εταιρεία σας το έτος 2024, το οποίο παραμένει αναπάντητο έως σήμερα, δεν παρατηρήθηκε καμία βελτίωση. Αντιθέτως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.

 

Οι αιφνίδιες και συνεχόμενες διακοπές ηλεκτροδότησης:


 

  • Υπονομεύουν όχι μόνο τη φήμη των τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και του ίδιου του προορισμού, καθώς δεχόμαστε καθημερινά παράπονα από πελάτες λόγω της αδυναμίας παροχής βασικών υπηρεσιών, ενώ ταυτόχρονα πληθαίνουν τα αρνητικά σχόλια στις πλατφόρμες κρατήσεων.

  • Προκαλούν άμεσες υλικές ζημίες σε ηλεκτρικές, ηλεκτρονικές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις.

  • Δημιουργούν σοβαρές δυσλειτουργίες στη λειτουργία των ταμειακών μηχανών και στη διασύνδεσή τους με την ΑΑΔΕ, καθιστώντας σε πολλές περιπτώσεις αδύνατη την έγκαιρη έκδοση φορολογικών παραστατικών και εκθέτοντας τις επιχειρήσεις σε αδικαιολόγητο κίνδυνο επιβολής βαρύτατων προστίμων, χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

  • Καθιστούν ανέφικτες, κατά τη διάρκεια των διακοπών, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, προκαλώντας τη δυσφορία των πελατών και πλήττοντας τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.

  • Καθιστούν επί της ουσίας αδύνατη τη συμμόρφωση με την υποχρεωτική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, δεδομένου ότι απαιτείται σύνδεση με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και σταθερή ηλεκτροδότηση. Σημειώνεται πώς λόγω πλήθους και συχνότητας των διακοπών οι επιχειρήσεις δεν είναι και αντικειμενικά σε θέση να συμμορφωθούν με τη διαδικασία που έχει προβλεφθεί για την περίπτωση προβλήματος στην Ηλεκτροδότηση/Τηλεπικοινωνίες, η οποία εν προκειμένω δεν είναι πρακτικά εφαρμόσιμη.


 

Καθίσταται πλέον σαφές ότι το πρόβλημα υπερβαίνει τα όρια της απλής τεχνικής βλάβης και αποτελεί πλέον δομική αποτυχία διαχείρισης ενός κρίσιμου δημοσίου αγαθού.


 

Για τους λόγους αυτούς, και με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μας, σας καλούμε άμεσα και εγγράφως να μας απαντήσετε, ποιες ενέργειες έχουν ήδη ληφθεί ή προτίθεστε να λάβετε για την αντιμετώπιση των αιτίων των διακοπών ρεύματος, αλλά και για την αποκατάσταση των οικονομικών ζημιών (θετικών και αποθετικών), που υφίστανται σχετικά οι επιχειρήσεις μας.


 

Επίσης καλούμε τα αρμόδια Υπουργεία και Αρχές που κοινοποιείται η παρούσα, να συνεκτιμήσουν την ανωτέρω αντικειμενική αδυναμία που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις - μέλη μας κατά τη διάρκεια των ελέγχων που πραγματοποιούνται στο νησί μας.


 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

 

image.png

 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Ε.Ξ.Σ.
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Η Ε.Ξ.Σ. στηρίζει το έργο της οργάνωσης "Stray Paws Santorini" και καλεί σε συμμετοχή στη «Συναυλία Αγάπης»
Η Ένωση Ξενοδόχων για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Η Πρόληψη είναι η Δύναμή μας
Η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης για 2η συνεχόμενη χρονιά στην Fitur 2026
Αντώνης Παγώνης: Εύχομαι το 2026 να δικαιώσει τις προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου της Σαντορίνης
Οι ευχές της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης
Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Αντώνη Παγώνη
Παρόν στο 8ο Περιφερειακό Συνέδριο της ΠΟΞ στα Ιωάννινα ο πρόεδρος της Ε.Ξ.Σ. Αντώνης Παγώνης
Ο πρόεδρος της Ε.Ξ.Σ. Αντώνης Παγώνης για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
Το παρόν του στην εκδήλωση του Υπ. Τουρισμού «Ο Τουρισμός αλλάζει, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί» έδωσε ο πρόεδρος της Ε.Ξ.Σ. Αντώνης Παγώνης
Στην έκθεση τουρισμού ITTF Warsaw εκπροσωπήθηκε μέσω του προέδρου της η Ε.Ξ.Σ.
Η συνέντευξη του προέδρου της Ε.Ξ.Σ. Αντώνη Παγώνη στο "Money Tourism" απο την W.T.M.
Στην Philoxenia–Hotelia συμμετείχε η Ε.Ξ.Σ. μέσω του προέδρου της
Στο Συμβούλιο προέδρων της Π.Ο.Ξ. ο πρόεδρος της Ε.Ξ.Σ.
Αρνητικό ξεκίνημα το 2026 από τη βρετανική αγορά – 18% κάτω οι προκρατήσεις για Ελλάδα αναφέρει ο Α. Παγώνης στο Τ.Ν.
Παρούσα και φέτος η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης στην έκθεση τουρισμού W.T.M. 2025 του Λονδίνου
Hondos_KE
Volcano TV
© 2026 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.