Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2026

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ BOOKING.COM - Το Ξ.Ε.Ε. καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν εως 31/7

Ενημερωτικό δελτίο εξέδωσε το του Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο  Ελλάδος σε συνέχεια ενημέρωσης για τη συλλογική αγωγή των Ευρωπαϊκών Ξενοδοχείων κατά της BOOKING.COM, την οποία στηρίζουν άνω των 25 εθνικών οργανώσεων εκπροσώπησης ξενοδοχείων.

Στην νέα ανακοίνωσή του με την οποία υπενθυμίζει οτι η προθεσμία λήγει στις 31 Ιουλίου, αναφέρονται τα εξής : 

Η διαδικασία είναι απλή: χρειάζεται να εγγραφείτε εδώ https://www.mybookingclaim.com/gr/eisodos και στη συνέχεια θα καθοδηγηθείτε στη διαδικασία ένταξης. Ουσιαστικά, θα πρέπει να παρέχετε βασικές πληροφορίες για το ξενοδοχείο σας, να υπογράψετε (ηλεκτρονικά) μια συμφωνία ανάθεσης και να ανεβάσετε τα τιμολόγια σας από τη Booking.com.
 
Προθεσμία εγγραφής : 31 Ιουλίου 2025

Για τυχόν διευκρινίσεις ή απορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στους εξειδικευμένους νομικούς συμβούλους του ΞΕΕ στο email: bookingclaim@grhotels.gr



Στην ανακοίνωσή του το ΞΕΕ αναφέρει οτι : 

Όπως σας είχαμε  ήδη ενημερώσει στη Γενική μας Συνέλευση,  το Ξ.Ε.Ε. μαζί με πάνω από 25 εθνικές ενώσεις ξενοδόχων από όλη την Ευρώπη υποστηρίζουν μια συλλογική αγωγή κατά της Booking.com.  Η δράση αυτή, που έχει   και την ενεργό υποστήριξη της HOTREC ( Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Φιλοξενίας), βασίζεται στην απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 19ης Σεπτεμβρίου 2024, με την οποία το Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι οι ρήτρες ισοτιμίας που χρησιμοποιεί η Booking.com παραβιάζουν τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού της ΕΕ.

Όλα τα ξενοδοχεία προσκαλούνται και ενθαρρύνονται  να εγγραφούν  στην  ειδική πλατφόρμα: www.mybookingclaim.com, για να συμμετέχουν στην ομαδική αγωγή κατά της Booking.com.

Η Booking.com έχει εφαρμόσει ρήτρες ισοτιμίας στην Ελλάδα που καταστρατηγούν τον ανταγωνισμό από το 2004 και μετά,   προκαλώντας   στα ξενοδοχεία ένα  σοβαρό ανταγωνιστικό μειονέκτημα. Οι ρήτρες αυτές παρέλυσαν τον ανταγωνισμό τιμών μεταξύ της Booking.com και άλλων διαδικτυακών πλατφορμών κρατήσεων, οδηγώντας στην καταβολή  αυξημένων  προμηθειών εκ μέρους των ξενοδοχείων. Επιπλέον,  αυτές οι ρήτρες περιόρισαν και τα κανάλια άμεσης διάθεσης των ξενοδοχείων. Εν συντομία, με τη χρήση αυτών των αντιανταγωνιστικών ρητρών, η Booking.com προκάλεσε σημαντική  οικονομική ζημία  στα ξενοδοχεία- συνεργάτες  της στην  Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις γενικές αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου ανταγωνισμού, τα ελληνικά ξενοδοχεία  έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν αποζημίωση από την Booking.com για τις οικονομικές απώλειες που υπέστησαν. Τα ξενοδοχεία   ενδέχεται να δικαιούνται να ανακτήσουν σημαντικό μέρος των προμηθειών (τουλάχιστον 30% σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς) που καταβλήθηκαν στην Booking.com τα τελευταία 20 χρόνια, συν τους  τόκους.

Επιπλέον, η  μαζική συμμετοχή  των ξενοδόχων θα συμβάλει στην αποστολή ενός ξεκάθαρου μηνύματος ότι  ο ξενοδοχειακός κλάδος  είναι ενωμένος όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματά του έναντι κυρίαρχων παραγόντων της αγοράς.

Η συμμετοχή στη συλλογική αγωγή είναι  εντελώς  δωρεάν και δεν ενέχει νομικό κίνδυνο. Όλα τα έξοδα και οι κίνδυνοι καλύπτονται από χρηματοδότη δικαστικών διαφορών. Την  υπόθεση θα διαχειριστεί  ομάδα έμπειρων και καταξιωμένων νομικών και οικονομολόγων  του ανταγωνισμού – η  ίδια ομάδα που  διεκδίκησε  με επιτυχία την απόφαση του ΔΕΕ της 19ης Σεπτεμβρίου 2024.

Η συμμετοχή είναι απλή και διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Απλώς εγγραφείτε στην ιστοσελίδα www.mybookingclaim.com και η ομάδα εγγραφής θα επικοινωνήσει μαζί σας και θα σας καθοδηγήσει σε όλη τη διαδικασία.

Το Ξ.Ε.Ε. έχει αναθέσει σε έμπειρο νομικό γραφείο  τη συμβουλευτική υποστήριξη των μελών για τη συμμετοχή στη συλλογική αγωγή, οπότε  για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να απευθύνεστε στους ειδικούς νομικούς συνεργάτες  στο email : bookingclaim@grhotels.gr

Η προθεσμία συμμετοχής είναι η 31η Ιουλίου 2025.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Ε.Ξ.Σ.
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Την εκδήλωση "Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό" συνδιοργανώνουν σήμερα 22/10 ΞΕΕ και ΕΞΣ
Ευχαριστήριο της κ. Μαργαρίτας Καραμολέγκου για την ανάληψη της θέσης της Αντιπροέδρου στην Ε.Ξ.Σ
Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης
Με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα «Hotel Sales & Market Insights | Santorini Edition» από την Ε.Ξ.Σ. και τη Loguers
Ευχαριστήριo του πρόεδρου της Ε.Ξ.Σ. για την εκλογή του στο Δ.Σ. της Π.Ο.Ξ.
Ιστορική εκλογή για τη Σαντορίνη: Ο Πρόεδρος της Ε.Ξ.Σ. Αντώνης Παγώνης νέος Γ.Γ. της Π.Ο.Ξ.
Στοχευμένη συνάντηση εργασίας της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης με τον Πρέσβη της Ινδίας, κ. Ravi Shankar
Το μήνυμα του προέδρου της Ε.Ξ.Σ Αντώνη Παγώνη για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού
Οι θέσεις της Ε.Ξ.Σ. στη συνάντηση των φορέων με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ
Ημερίδα αφιερωμένη στις ξενοδοχειακές πωλήσεις διοργανώνουν η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης και η Loguers Hotel Sales & Marketing
Ιστορικό ρεκόρ συμμετοχής στις εκλογές της Ένωσης Ξενοδόχων– Μήνυμα ενότητας και ισχυρής εντολής για τη νέα θητεία
Γενική Συνέλευση, εκλογές και αρχαιρεσίες στην Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης την Κυριακή 13/9 10.30 - 19.00 στο Majestic
Αντώνης Παγώνης: Επιτακτική ανάγκη για έργα υποδομής, χωροταξικό σχεδιασμό και ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης
Συνέντευξη του προέδρου της ΕΞΣ Αντώνη Παγώνη στο Open για την παραπλανητική διαφήμιση της Trivago
Η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης για τα 70 χρόνια από τον μεγάλο σεισμό της Σαντορίνης
Hondos_KE
Volcano TV
© 2026 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.