Πιο αναλυτικά, περισσότερες από μία στις δύο κρατήσεις ξενοδοχείων στην Ευρώπη, ποσοστό 51,3%, πραγματοποιούνται απευθείας μέσω των καναλιών των ίδιων των ξενοδοχείων. Η εικόνα, ωστόσο, έχει αλλάξει σημαντικά μέσα σε μία δωδεκαετία. Το 2013 οι κρατήσεις μέσω OTAs αντιστοιχούσαν μόλις στο 19,7%, ενώ το 2025 έφτασαν το 29,9%, καταγράφοντας αύξηση άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων. Αντίθετα, το μερίδιο των απευθείας κρατήσεων υποχώρησε κατά περίπου έξι μονάδες την ίδια περίοδο.
Συγκεκριμένα, η Booking Holdings αντιπροσωπεύει σήμερα το 68,8% των κρατήσεων μέσω OTAs στην Ευρώπη. Το 2013 η Booking Holdings αντιπροσώπευε περίπου το 60% των OTA κρατήσεων στην ευρωπαϊκή αγορά, ποσοστό που πλέον προσεγγίζει το 70%. Παράλληλα, εάν προστεθεί και η Expedia Group, οι δύο μεγαλύτεροι διεθνείς όμιλοι συγκεντρώνουν συνολικά το 85,4% των κρατήσεων μέσω OTAs στην Ευρώπη.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τα ανεξάρτητα ξενοδοχεία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, καθώς η αυξανόμενη συγκέντρωση μπορεί να μεταφραστεί σε μεγαλύτερη εξάρτηση από λίγες ψηφιακές πλατφόρμες.
Ένα ακόμη εύρημα που προκαλεί προβληματισμό αφορά την υποτίμηση των τιμών από τις OTAs. Το 51% των ξενοδοχείων δηλώνει ότι οι OTAs προσφέρουν συχνά ή περιστασιακά χαμηλότερες τιμές από εκείνες που έχουν συμφωνηθεί με το ξενοδοχείο. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2023 ανερχόταν στο 43%, γεγονός που δείχνει ότι το φαινόμενο έχει ενταθεί. Ακόμη πιο χαρακτηριστικό είναι ότι, μεταξύ των ξενοδοχείων που αντιμετωπίζουν υποτιμήσεις και απάντησαν στη σχετική ερώτηση, τέσσερα στα πέντε, ή 80%, δηλώνουν ότι δεν είχαν συμφωνήσει στη χαμηλότερη τιμή.
Νέο μέτωπο για τους ξενοδόχους
Σημαντική επιρροή μπορεί να έχει στις τιμές ή διαθεσιμότητες το γεγονός πως οι κρατήσεις αναδιανέμονται μέσω άλλων πλατφορμών ή ενδιάμεσων. Συγκεκριμένα, το 44% των ξενοδοχείων, δηλαδή περισσότερα από δύο στα πέντε, αντιμετωπίζει τέτοιες πρακτικές. Στο πλαίσιο αυτό, οι ξενοδόχοι επισημαίνουν ασυνέπειες στις τιμές, σύγχυση στους πελάτες, προβλήματα στη χρέωση, λανθασμένες πληροφορίες και περιορισμένο έλεγχο του διαθέσιμου αποθέματος. Για τις μικρότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς η διαχείριση πολλαπλών καναλιών διανομής απαιτεί τεχνογνωσία, τεχνολογία και συνεχή παρακολούθηση.
Την ίδια στιγμή, η ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή αγορά συνεχίζει να επενδύει στην ψηφιοποίηση. Σύμφωνα με τη μελέτη:
- 66% των ξενοδοχείων χρησιμοποιούν channel manager
- το 58% διαθέτει σύνδεση με metasearch
- το 83% χρησιμοποιεί Google Hotel Ads
Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται ακόμη σε σχετικά πρώιμο στάδιο. Μόλις 26% των ξενοδοχείων τη χρησιμοποιεί σήμερα.
Προέλευση και το πλήρες δημοσίευμα μπορείτε να δείτε εδω : money-tourism.gr




