Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2026

Μ. Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Απαραίτητη η ΑΜΚ ύψους 1 δισ. ευρώ για να στηριχθεί η αναπτυξιακή «έκρηξη» των ηλεκτρικών δικτύων

Στην ανάγκη να στηριχθεί η αναπτυξιακή «έκρηξη» των δικτύων από τα κεφάλαια που θα αντλήσει ο Διαχειριστής από την εν εξελίξει Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) ύψους 1 δισ. ευρώ, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, από το βήμα του 7ου Power & Gas Forum.

Όπως τόνισε ο κ. Μανουσάκης, η ΑΜΚ της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. θα καλυφθεί αναλογικά από τους υφιστάμενους μετόχους. Συμπλήρωσε ότι στόχος είναι η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο, ώστε να είναι ευθυγραμμισμένη με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί στο 10ετές επενδυτικό πλάνο του Διαχειριστή.

Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, επεσήμανε ότι από το 2017 που ξεκίνησε η αναπτυξιακή πορεία του Διαχειριστή «δεν έχει μπει ούτε ένα ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο», με τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής να ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ -έχοντας πολλαπλασιάσει τη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση- και τις μελλοντικές επενδύσεις να αθροίζουν σε ακόμη 8 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από το εγκεκριμένο, από τη Ρυθμιστική Αρχή, Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΔΠΑ) του Διαχειριστή.

Υπενθύμισε ότι με τα νέα έργα του ΔΠΑ θα εξαλειφθεί η χρήση πετρελαίου για ηλεκτροπαραγωγή στα νησιά και ταυτόχρονα θα δοθεί η δυνατότητα να μπουν περισσότερες ΑΠΕ στο σύστημα, προκειμένου να ενισχυθεί η ενεργειακή ευστάθεια και αυτονομία της χώρας. Αναφερόμενος στην ανησυχία που υπάρχει στην αγορά από τις συνέπειες του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ο κ. Μανουσάκης εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς το ζήτημα της επάρκειας και υποστήριξε πως ένας από τους λόγους που η ενεργειακή κρίση δεν έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την Ελλάδα τιμολογιακά μέχρι σήμερα, είναι ότι το εγχώριο μείγμα βασίζεται σε περίπου 55% ΑΠΕ και -ειδικά φέτος- στην αυξημένη υδροηλεκτρική παραγωγή.

Πρόσθεσε πως για να διατηρηθεί και να είναι βιώσιμη τα επόμενα χρόνια, ως μοντέλο, η μεγάλη ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας, αυτό που απαιτείται είναι η επιτάχυνση της αποθήκευσης, τόσο σε επίπεδο μπαταριών -αυτόνομων αλλά και πίσω από τον μετρητή- όσο και σε έργα αντλησιοταμίευσης. «Για εμάς είναι πολύ κρίσιμο να επιταχυνθούν οι επενδύσεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στις τιμές και θα εξασφαλίσουν την ενεργειακή αυτονομία σε συνθήκες υπερεπάρκειας ΑΠΕ», σχολίασε.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική βούληση της ΕΕ για επιδότηση των ενεργειακών «λεωφόρων» με 30 δισ. ευρώ, ο κ. Μανουσάκης στάθηκε στην ανάγκη τα έργα αυτά να έχουν ρυθμιστικό πλαίσιο που τα καθιστά οικονομικά βιώσιμα καθώς είναι απαραίτητα για την ενοποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης.

Τέλος, σε σχέση με την ανάπτυξη του AI και των data centers, ο κ. Μανουσάκης εκτίμησε πως η επικείμενη αύξηση της κατανάλωσης θα απαιτήσει πυκνότερο δίκτυο και ανάπτυξη της αποθήκευσης, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι θετικό για την οικονομία και τον καταναλωτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Fraport Greece και Εθνικό Κέντρο Έρευνας ενώνουν δυνάμεις για τα αεροδρόμια του μέλλοντος
Μεταβίβαση στο Υπ. Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου Σχινιά
Ferryhopper: Νέες Διαδρομές Κερδίζουν Έδαφος στο island hopping το 2026
Στην ΚΑΕ ΑΕΚ παραχωρείται για 49 χρόνια το Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων
Συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Θήρας έως 31.12.2028
Τι ζητούν οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού απο τους ιδιοκτήτες της βραχυχρόνιας
Οι καλοκαιρινές διακοπές δεν δοκιμάζουν τη σχέση. Αποκαλύπτουν τον τρόπο που σχετιζόμαστε.
Αυτοψία Μητσοτάκη και Βρούτση στο ΟΑΚΑ: Στόχος να μετατραπεί σε χώρο αναψυχής και πρασίνου
Last minutes ταξιδιώτες οι Βρετανοί - Ένας στους 5 κάνει κράτηση για διακοπές δύο εβδομάδας πριν το ταξίδι
Δυναμικά η Ελλάδα στην κρουαζιέρα, η Σαντορίνη οφείλει να λειτουργεί με συνεργασία και αμοιβαιότητα
Που "τράβηξε" και που οχι το επίδομα των 1.500 ευρώ σε γιατρούς στα νησιά
Κι η Σαντορίνη παρούσα στην εκπομπή για τις βασικές αρχές της αιμοδοσίας στο κανάλι της Βουλής
Ολοκληρώθηκε ο 2ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος
44 νέα οχήματα για το Λιμενικό Προτεραιότητα η ενίσχυση και ασφάλεια του Λ.Σ.
Ολοκληρώνεται ο κύκλος μεταρρυθμίσεων, που άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2024, για τις άδειες λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων
Hondos_KE
Volcano TV
© 2026 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.