Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2026

Κοινωνικός Τουρισμός 2026-2027: Τι αλλάζει , ποιοι είναι οι δικαιούχοι και ποια είναι η νέα ημερομηνία έναρξης

Αλλάζει η ημερομηνία έναρξης του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού για εργαζομένους και ανέργους της ΔΥΠΑ την περίοδο 2026-2027 καθώς ως “πρεμιέρα” ορίζεται η 1η Μάϊου, έναντι της αρχικής ημερομηνίας έναρξης που ήταν η 1η Ιουνίου. Ακόμη, αυξάνονται τα πλεονεκτήματα για τους πολύτεκνους και για τις ανάδοχες μητέρες.


     

Η έναρξη του προγράμματος πρόκειται να πραγματοποιηθεί πιο νωρίς από ποτέ – την 1η Μάϊου – με επιπρόσθετες μοριοδοτήσεις  στις παροχές με στόχο την υποστήριξη του εσωτερικού τουρισμού και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα προβλέπει 300.000 vouchers που αντιστοιχεί σε προϋπολογισμό ύψους 50 εκατ. ευρώ. Η αξιοποίηση των επιταγών αυτών μπορεί να πραγματοποιηθεί με έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα της επιλογής τους από το Μητρώο Παρόχων της ΔΥΠΑ, κατόπιν συνεννόησης με τον πάροχο  και με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

 

Οι αλλαγές αυτή τη χρονιά θα γίνουν σε 4 βασικούς πυλώνες:

  1. Επιμήκυνση της περιόδου

Για πρώτη φορά ξεκινά το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού 2026-2027 από την 1η Μάϊου, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους να μην χρησιμοποιήσουν τα προνόμια τους τον Ιούνιο και τον Αύγουστο που είναι περίοδοι αιχμής αλλά να ξεκινήσει η χρήση των vouchers από το Πάσχα και τις αργίες του Μάϊου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα των περιορισμό του κόστους και την επιμήκυνση της εποχικότητας.


2. Έντονο ενδιαφέρον για τους πολύτεκνους με περαιτέρω προνόμια

Προτεραιότητα στους πολύτεκνους δίνει το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ, καθώς τους βάζει στην ίδια σειρά ενδιαφέροντος με τα άτομα με αναπηρία. Με την αυξημένη μοριοδότηση δίνει την πρόσβαση στις οικογένειες με τα πολλά τέκνα στις διακοπές ανεξαρτήτως των εισοδηματικών κριτηρίων τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το κόστος διαβίωσης των διακοπών να παραμείνει υψηλό.


3. Ένταξη ανάδοχων μητέρων

Σημαντική τροποποίηση είναι η ένταξη στο πρόγραμμα της κατηγορίας των ανάδοχων μητέρων, οι οποίες πλέον δεν λαμβάνουν μόνο το voucher του κοινωνικού τουρισμού αλλά εξισώνονται με τις φυσικές και θετές μητέρες. Το ΔΥΠΑ χορηγεί συμπληρωματικές παροχές προστασίας μητρότητας και με αυτή την κίνηση συμβάλλει στη θεσμική αναγνώριση της αναδοχής.


4.  Διεύρυνση ειδικών επιδομάτων μητρότητας

Οι κατηγορίες που καλύπτουν τα ειδικά επιδόματα μητρότητας του προγράμματος διευρύνονται με τη συμπερίληψη των φυσικών μητέρων, των θετών μητέρων, των μητέρων μέσω παρένθετης κύησης και των ανάδοχων μητέρων. Ο Κοινωνικός Τουρισμός είναι σαφές πως υποστηρίζει τη μητρότητα.


Κάθε δικαιούχος μπορεί να πραγματοποιήσει έως  6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα της επιλογής τους από το Μητρώο Παρόχων της ΔΥΠΑ, κατόπιν συνεννόησης ενώ σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω, Σάμο, Ρόδο θα μπορούσαν οι δικαιούχοι να πραγματοποιήσουν έως 10 διανυκτερεύσεις δωρεάν με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή.


Στη Βόρεια Εύβοια που συμπεριλαμβάνονται οι Δήμοι Ιστιαίας–Αιδηψού & Μαντουδίου–Λίμνης–Αγ. Άννας και Π.Ε. Μαγνησίας Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, Έβρου οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν.


Ωστόσο, υπάρχουν τιμές επιδότησης που προσαυξάνονται κατά 20% για την περίοδο του Πάσχα από 03.04.2026 έως 19.04.2026 για τα καταλύματα της Βόρειας Εύβοιας, του Έβρου και της Θεσσαλίας (εκτός τις Σποράδες), και ισχύουν για όλο το έτος.


Οι δικαιούχοι του προγράμματος είναι άνεργοι και εργαζόμενοι που είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση ΙΚΑ ΕΤΑΜ ή έχουν λάβει από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής άδειας μητρότητας ή επιδότηση ανεργίας. Αυτά ισχύουν και συνδυαστικά.


     
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Γ. Βρούτσης τις σοβαρές και δυσάρεστες εξελίξεις στο ελληνικό μπάσκετ - Οι κανόνες ισχύουν για όλους
Ανακοίνωση του Υπ. Υγείας με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων
Ισχυρή δυναμική για το ελληνικό yachting τη σεζόν 2026
Νέο Μεταπτυχιακό στην «Οργάνωση, Λειτουργία, Ανάπτυξη, Διοίκηση Λιμένων» απο το Παν. Δυτικής Αττικής
Selected Hideaways: Η ανάπτυξη δεν είναι μια καλή σεζόν. Είναι μια πορεία που χτίζεται στον χρόνο
Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς: Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός παρουσιάζει τη χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή
Επενδύσεις €15,89 εκατ. για δύο εμβληματικές αθλητικές εγκαταστάσεις του Πειραιά
Βρούτσης: Γεννιέται το «Σπίτι της Γυμναστικής» στο Ελληνικό – Μία από τις μεγαλύτερες αθλητικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη
Selected Hideaways: Η φιλοξενία δεν χρειάζεται απλώς κρατήσεις , χρειάζεται στρατηγική
Ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση των πρώτων 64 Υπευθύνων Ασφάλειας και Ευημερίας Αθλητών
Σαντορίνη: ίδια κίνηση με το 2025 – Στα 5,7 εκατ. η κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport
Ολοκληρώθηκε το Santorini-Mykonos Tourism Forum 2026 -Στο επίκεντρο η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο πολιτισμός και η ποιότητα
IIA Greece 2026: Καινοτομία, διαχείριση κινδύνων και νέες προκλήσεις για τον εσωτερικό έλεγχο
Τέλος στο κυνήγι των αγγελιών: στο Ποδαρικό το σπίτι βρίσκει εσένα
Mηνυτήρια αναφορά στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) απο το "Αρχιπέλαγος"για συστηματική απάτη και κατάχρηση
Hondos_KE
Volcano TV
© 2026 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.