Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2026

Το ρεκόρ στον τουρισμό φέρνει έσοδα αλλά και προβληματισμό

Σε κείμενο της Βίκυς Κουρλιμπίνη για το capital αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα : 
 

Ήδη από το καλοκαίρι είχε φανεί πως πάμε για ένα νέο μεγάλο ρεκόρ σε αφίξεις και εισπράξεις, ενώ οι πολύ καλές επιδόσεις και του φθινοπώρου έφεραν τον στόχο των τουριστικών εσόδων ακόμα πιο κοντά. Οι προβλέψεις για μεγαλύτερο ταμείο σε σχέση με πέρσι επιβεβαιώθηκαν από τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το δεκάμηνο. Μαζί όμως με τα χαμόγελα, μεγαλώνει και ο προβληματισμός για τις "αντοχές" των προορισμών από τον αυξανόμενο όγκο των επισκεπτών - παρά τη θετική εξέλιξη της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Οι επιχειρηματίες του χώρου τονίζουν πως η διαρκής άνοδος των τουριστικών μεγεθών δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και θέτουν δύο βασικά ζητήματα: την έλλειψη βασικών υποδομών και τη στελέχωση των επιχειρήσεων με καταρτισμένο προσωπικό.
 

Γέμισε το καλάθι

Σημαντική αύξηση τόσο στην εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση όσο και στις τουριστικές εισπράξεις κατέγραψε η Ελλάδα την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
 

Ειδικότερα, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 4,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024 και διαμορφώθηκε σε 35,261 εκατ. ταξιδιώτες, από 33,788 εκατ. πέρυσι. Η άνοδος προήλθε κυρίως από τις αγορές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 

Σε επίπεδο βασικών αγορών, η Γερμανία διατήρησε την πρώτη θέση, με την ταξιδιωτική κίνηση να αυξάνεται κατά 8,3% και να ανέρχεται σε 5,654 εκατ. ταξιδιώτες. Αντίθετα, μείωση 2% παρουσίασε η Γαλλία, με 1,9 εκατ. επισκέπτες. Ισχυρή άνοδος 8,2% σημειώθηκε από την Ιταλία, με 2 εκατ. ταξιδιώτες. Η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 6,6% και διαμορφώθηκε σε 4,5 εκατ. ταξιδιώτες, ενώ από τις Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφηκε αύξηση 2%, στους 1,4 εκατ. επισκέπτες.
 

Ακόμα πιο εντυπωσιακή ήταν η εικόνα των εισπράξεων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 8,9% και ανήλθαν στα 22,386 δισ. ευρώ. Μπορεί οι εισπράξεις από τη Γερμανία να αυξήθηκαν οριακά κατά 0,5%, στα 3,6 δισ. ευρώ, όμως από τη Γαλλία σημειώθηκε άνοδος 5,3%, στα 1,3 δισ. ευρώ. Αύξηση 8,1% κατέγραψαν και οι εισπράξεις από την Ιταλία, οι οποίες ανήλθαν στα 1,2 δισ. ευρώ.
 

Ιδιαίτερα ισχυρή ήταν η συμβολή των αγορών εκτός Ε.Ε., με τις εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο να ενισχύονται κατά 15,1% και να φθάνουν τα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 8,4%, διαμορφούμενες στα 1,5 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως το 2024 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ήταν 21,7 δισ. ευρώ.
 

Ανοδική πορεία των αεροπορικών αφίξεων

Σημαντική αύξηση στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις κατέγραψε η Ελλάδα την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2025. Συνολικά, καταγράφηκαν 26,9 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, αυξημένες κατά 1,5 εκατ. ή 5,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Η ανοδική τάση ήταν εμφανής σε όλα τα τρίμηνα του έτους, με διαφοροποιήσεις στην ένταση της αύξησης.
 

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών διατήρησε την πρωτοκαθεδρία, καταγράφοντας 8,2 εκατ. αφίξεις στο ενδεκάμηνο, αυξημένες κατά 9,4%. Σημαντική ήταν και η άνοδος στη Θεσσαλονίκη, όπου οι αφίξεις ανήλθαν σε 2,5 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 10,5%.
 

Ισχυρή εικόνα παρουσίασαν και οι δημοφιλείς νησιωτικοί προορισμοί. Η Ρόδος υποδέχθηκε 3,1 εκατ. επισκέπτες (+2,2%), η Κως 1,4 εκατ. (+3,6%), ενώ στο Ηράκλειο καταγράφηκαν 4 εκατ. αφίξεις, αυξημένες κατά 6,1%. Στα Χανιά οι αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 1,6 εκατ., με άνοδο 3,3%.
 

Στα Ιόνια νησιά, η Κέρκυρα κατέγραψε 2,1 εκατ. αφίξεις, αυξημένες κατά 6,1%, η Ζάκυνθος 1,1 εκατ. (+3,2%), η Κεφαλονιά 377.000 (+1,5%) και το Άκτιο 423.000 (+6,8%).
 

Στη Μύκονο καταγράφηκαν 534.000 αφίξεις, σημειώνοντας αύξηση 2,1%, ενώ στη Σαντορίνη οι αφίξεις μειώθηκαν κατά -13,6% και διαμορφώθηκαν σε 654.000.
 

Οι μεγάλες προκλήσεις

 

Πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Παράσχης, στο ετήσιο συνέδριο του συνδέσμου, είχε υπογραμμίσει ότι οι πόλεμοι, οι ανακατατάξεις στις αγορές, οι πληθωριστικές πιέσεις, οι νέες πολιτικές δασμών και προστατευτισμού, αλλά και οι αυξανόμενοι έλεγχοι στις διεθνείς μετακινήσεις, μεταφράζονται σε αυξομειώσεις κρατήσεων, σε ρίσκο και στην ανάγκη για ανθεκτικότητα. Σημείωσε ότι ο τουρισμός είναι άμεσα εξαρτώμενος από τις παγκόσμιες εξελίξεις και ότι η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής στρατηγικής για τον τουρισμό αποτελεί μια ιστορική συγκυρία.
 

Στο ίδιο πλαίσιο και η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική. Παρά τις θετικές εξελίξεις, ο ελληνικός τουρισμός αναμένεται να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις μεσοπρόθεσμα, κυρίως σε ό,τι αφορά την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του τομέα. Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο κλάδος της φιλοξενίας είναι η έλλειψη κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού. Ειδικότερα, το πρώτο εξάμηνο του 2025 οι δραστηριότητες παροχής καταλύματος και εστίασης συγκαταλέγονται μεταξύ των κλάδων με τα υψηλότερα ποσοστά κενών θέσεων εργασίας.
 

Ταυτόχρονα, μελέτη της Εθνικής Τράπεζας επεσήμανε πως ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε σημείο καμπής, καθώς στρατηγικές ώριμων προορισμών πλησιάζουν τα όριά τους και νέες πηγές ανταγωνισμού αναδύονται. Η μετουσίωση της ισχυρής ζήτησης σε διατηρήσιμη οικονομική αξία και ανθεκτικότητα απαιτεί οργανωμένη προσπάθεια σε δύο άξονες: ανάδειξη των "κρυμμένων θησαυρών" της χώρας με προώθηση εναλλακτικών προορισμών και επιστροφή των επενδύσεων σε βασικές υποδομές στα προ κρίσης επίπεδα.

Προέλευση και το πλήρες δημοσίευμα μπορείτε να δείτε εδω :  www.capital.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Γ. Βρούτσης τις σοβαρές και δυσάρεστες εξελίξεις στο ελληνικό μπάσκετ - Οι κανόνες ισχύουν για όλους
Ανακοίνωση του Υπ. Υγείας με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων
Ισχυρή δυναμική για το ελληνικό yachting τη σεζόν 2026
Νέο Μεταπτυχιακό στην «Οργάνωση, Λειτουργία, Ανάπτυξη, Διοίκηση Λιμένων» απο το Παν. Δυτικής Αττικής
Selected Hideaways: Η ανάπτυξη δεν είναι μια καλή σεζόν. Είναι μια πορεία που χτίζεται στον χρόνο
Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς: Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός παρουσιάζει τη χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή
Επενδύσεις €15,89 εκατ. για δύο εμβληματικές αθλητικές εγκαταστάσεις του Πειραιά
Βρούτσης: Γεννιέται το «Σπίτι της Γυμναστικής» στο Ελληνικό – Μία από τις μεγαλύτερες αθλητικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη
Selected Hideaways: Η φιλοξενία δεν χρειάζεται απλώς κρατήσεις , χρειάζεται στρατηγική
Ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση των πρώτων 64 Υπευθύνων Ασφάλειας και Ευημερίας Αθλητών
Σαντορίνη: ίδια κίνηση με το 2025 – Στα 5,7 εκατ. η κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport
Ολοκληρώθηκε το Santorini-Mykonos Tourism Forum 2026 -Στο επίκεντρο η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο πολιτισμός και η ποιότητα
IIA Greece 2026: Καινοτομία, διαχείριση κινδύνων και νέες προκλήσεις για τον εσωτερικό έλεγχο
Τέλος στο κυνήγι των αγγελιών: στο Ποδαρικό το σπίτι βρίσκει εσένα
Mηνυτήρια αναφορά στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) απο το "Αρχιπέλαγος"για συστηματική απάτη και κατάχρηση
Hondos_KE
Volcano TV
© 2026 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.