Την 1η Νοεμβρίου στη Φλωρεντία, πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία το 4ο Greek Wine Day, το οποίο έχει καθιερωθεί ως η κορυφαία εκδήλωση για την προώθηση του ελληνικού κρασιού στην Ιταλία. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Επίτιμου Προξενείου της Ελλάδας στη Φλωρεντία και του Δήμου Θήρας.
Η έκθεση προσέλκυσε πάνω από 350 επισκέπτες, κυρίως επαγγελματίες από τον χώρο του κρασιού στην Ιταλία. Μεταξύ των διακεκριμένων προσκεκλημένων ήταν ο πρώτος Ιταλός Master of Wine κ. Gabriele Gorelli, η Αντιπρόεδρος της Περιφέρειας Τοσκάνης κα. Stefania Saccardi, ο Δημοτικός Σύμβουλος Enrico Ricci, καθώς και Ιταλοί δημοσιογράφοι, συμπεριλαμβανομένης της Monica Gocci από το Tgcom24 με τον σύζυγό της, κινηματογραφικό παραγωγό Giacomo Rossi, ιδιοκτήτη του οινοποιείου Cole di Corte. Από την Ελλάδα παρευρέθηκε η δημοσιογράφος της Καθημερινής, κα. Νένα Δημητρίου. Επίσης, παρόντες ήταν οι υπεύθυνοι Δημοσίων Σχέσεων του Chianti Classico και του Brunello di Montalcino, εισαγωγείς οίνων, κάβες από την Τοσκάνη και άλλες περιοχές της Ιταλίας, εστιατόρια, οινοπαραγωγοί, η καλύτερη σομελιέ της Ιταλίας για το 2025, βραβευμένη από το Gambero Rosso, καθώς και σομελιέ εστιατορίων και bloggers.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν συνολικά 54 οινοποιεία, εκ των οποίων 49 παρουσίασαν τα κρασιά τους. Επίσης, 8 οινοποιεία από τη Σαντορίνη συμμετείχαν στο κοινό τραπέζι Vin Santo Chianti Classico και Vinsanto Σαντορίνης, το οποίο εντυπωσίασε το κοινό. Οι επισκέπτες εξέφρασαν την επιθυμία να επαναληφθεί αυτή η μοναδική εμπειρία και σε άλλες εκδηλώσεις, αναδεικνύοντας την αρμονία και τη μοναδικότητα των δύο αυτών επιλεγμένων κρασιών.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τιμήθηκε ο Διευθυντής Σύνταξης του Wine Surf, Carlo Macchi, και επίτιμο μέλος του Greek Wine Day, για τη σημαντική συμβολή του στην προώθηση του ελληνικού κρασιού. Παράλληλα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, βραβεύτηκαν τα 5 κρασιά που επιλέχθηκαν στην πέμπτη έκδοση του κοινωνικού οδηγού "I vini del cuore" (Τα κρασιά της καρδιάς μας), η οποία σύντομα θα είναι διαθέσιμη στις πιο σημαντικές πλατφόρμες έκδοσης, τόσο σε ebook όσο και σε έντυπη μορφή.
Τα οινοποιεία της Σαντορίνης που συμμετείχαν
Με φυσική παρουσία και με παρουσίαση όλων κρασιών
Οινοποιείο Βενετσάνου, Μικρά Θήρα και Οινοποιείο Χατζηδάκη.
Στο τραπέζι με τα Βιν Σάντο
Οινοποιείο Βενετσάνου, Μικρά Θήρα, Οινοποιείο Χατζηδάκη, Canava Roussos, Canava Χρυσου Τσέλεπος, Οινοποιειο Βασάλτη, Oινοποιείο Γαβαλάς, Κτήμα Αργυρού.
Στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου, ανέφερε τα ακόλουθα :
Αγαπητοί φίλοι,
Σας καλωσορίζω στη φετινή Greek Wine Day, ένας καθιερωμένος πλέον θεσμός όχι μόνο στη Φλωρεντία αλλά και σε ολόκληρη την Ιταλία. Με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνω ότι η Greek Wine Day απόκτησε φέτος το καθεστώς Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, η οποία έχει ως αποστολή την προώθηση του ελληνικού κρασιού στις ευρωπαϊκές αγορές, αρχής γενομένης από την Ιταλία.
Παρά τις εγγενείς δυσκολίες και χωρίς καμία κρατική ή άλλη χρηματοδότηση, σας παρουσιάζουμε φέτος 245 ετικέτες για δοκιμή. Αυτό κατέστη εφικτό, αποκλειστικά και μόνο, χάρη στην οικονομική συνδρομή των συμμετεχόντων οινοποιείων. Ο κύριος στόχος μας, που είναι να αποκτήσει το ελληνικό κρασί το δικό του Brand Name, δείχνει να πλησιάζει την πραγμάτωσή του.
Όπως, σίγουρα θα παρατηρήσατε, το νέο μας λογότυπο περιλαμβάνει τρεις λέξεις: Culture, Taste, Passion.
-
Κουλτούρα: Το κρασί, αναπόσπαστο στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού ανά τους αιώνες, αντιπροσωπεύει τη μακρόχρονη ιστορία και την πλούσια οινική κληρονομιά όλης της Ελλάδας.
-
Γεύση: Αποκαλύπτει τη μοναδική και ποικιλόμορφη γεύση των ελληνικών κρασιών, που προέρχεται από τις 300 αυτόχθονες ποικιλίες και τα μοναδικά terroir, προσφέροντας μια αξέχαστη εμπειρία στους λάτρεις του κρασιού.
-
Πάθος: Εκφράζει τη δική μας αφοσίωση και την άοκνη προσπάθεια των παραγωγών για τη δημιουργία εξαιρετικών κρασιών.
Φέτος, εκτός από τα 49 οινοποιεία που συμμετέχουν, έχουμε προετοιμάσει δύο ιδιαίτερα τραπέζια για τους φίλους μας στη Φλωρεντία:
-
Ένα τραπέζι αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα του Ξινόμαυρου, με σκοπό να αναδείξουμε αυτή την μοναδική ποικιλία.
-
Για πρώτη φορά, παρουσιάζουμε ένα κοινό τραπέζι με τα Vin Santo Chianti Classico DOC και Vinsanto Santorini DOC. Κάτι το πρωτόγνωρο για τα δυο ΠΟΠ Βιν Σάντο αλλα και για τη Φλωρεντία, την πόλη όπου, στη διάρκεια της εκκλησιαστικής συνόδου Φλωρεντίας-Φεράρας το 1439, αναφέρθηκε για πρώτη φορά το κρασί της Σαντορίνης.
Τέλος, από φέτος, θα απονέμουμε ένα ξεχωριστό βραβείο στα επίτιμα μέλη της Greek Wine Day για την ανεκτίμητη συμβολή τους στην προώθηση του ελληνικού κρασιού. Αυτή η αναγνώριση είναι ένα ευχαριστώ για την αφοσίωσή τους στον κοινό μας στόχο.
Πριν καλέσω τον Carlo Machi να παραλάβει ένα συμβολικό δώρο, θα ήθελα να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου προς την Πρόξενο της Ελλάδας, την αρχιτέκτονα Πέγκυ Πετρακάκου, για την αμέριστη υποστήριξή της.
Ευχαριστώ επίσης τον Carlo Machi για τη δυνατότητα που μου πρόσφερε να εκφράσω τις απόψεις μου στο Winesurf, καθώς και τη F.I.S.A.R. Φλωρεντίας για την άψογη συνεργασία. Ευχαριστώ επίσης τον Ηλία Παπατρύφων τον ιδιοκτήτη του eshop Vinostrano για την σημαντική βοήθεια του στην μεταφορά των κρασιών από την Ελλάδα στην Ιταλία. Χωρίς την βοήθεια του σίγουρα το κόστος μεταφοράς για τους παραγωγούς θα ήταν πολλαπλάσιο.
Είμαι ευγνώμων στους Έλληνες οινοπαραγωγούς που είναι παρόντες για τη συμμετοχή τους και την υποστήριξή τους, καθώς και στην δημοσιογράφο της Καθημερινής κα. Νένα Δημητρίου που παρευρίσκεται σήμερα μαζί μας. Ελπίζω ότι του χρόνου θα είμαστε ακόμη περισσότεροι παραγωγοί αλλά και δημοσιογράφοι. Όλοι συμβάλλουμε μαζί σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.
Ευχαριστώ όλους για την υποστήριξή σας και εκφράζω την επιθυμία να συνεχίσουμε αυτή τη σημαντική πολιτιστική και εμπορική προσπάθεια προώθησης του Ελληνικού Κρασιού.
Κλείνοντας να αναφέρω ότι το ραντεβού μας εφεξής θα είναι το προτελευταίο ΣΚ του Νοεμβρίου, ενώ για το 2026 ο στόχος μας παραμένει, παρά το μεγάλο κόστος (μια πρώτη εκτίμηση θα ξεπεράσει τις 30,000€), να γίνει είτε στο Μιλάνο, είτε στο Τορίνο.
Τα οινοποιεία που συμμετείχαν
| Con presenza Fisica | Senza presenza – I vini saranno serviti dai Sommelier Fisar Firenze |
|
|





