Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2026

Τα Σχέδια Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύου Μονάδων Ενεργειακής Αξιοποίησης στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ

Με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Μανώλη Γραφάκου και του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη, συνεδρίασε χθες   το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. 
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκαν δύο κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στο έργο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας :
 
  1. Η ενημέρωση για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Περιφερειών, η εκπόνηση των οποίων αποτελεί πλέον υποχρέωση και των Περιφερειών στον χώρο διοικητικής ευθύνης τους, εκτός από τους Δήμους της χώρας που έχουν ήδη ξεκινήσει το σχετικό έργο στο δικό τους πεδίο αρμοδιότητας. 
  2. Η διαβούλευση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) για το σχέδιο δημιουργίας δικτύου Μονάδων Ενεργειακής Αξιοποίησης Απορριμματογενών Ενεργειακών Πρώτων Υλών (Α.Ε.Π.Υ.) από Αστικά Στερεά Απόβλητα (Α.Σ.Α.)

Κατά την συζήτηση για τη Σ.Μ.Π.Ε. του δικτύου Μονάδων Ενεργειακής Αξιοποίησης Απορριμματογενών Ενεργειακών Πρώτων Υλών (Α.Ε.Π.Υ.) από Αστικά Στερεά Απόβλητα (Α.Σ.Α.), ο Γενικός Γραμματέας κ. Μανώλης Γραφάκος παρουσίασε τα βασικά σημεία του σχεδίου, το οποίο στηρίζει την πορεία της χώρας στην επίτευξη των στόχων 60% ανακύκλωση έως το 2030 και λιγότερο από 10% ταφή απορριμμάτων έως το 2035, καλύπτοντας με την δημιουργία του το κενό στην πορεία ολοκλήρωσης των ΠΕΣΔΑ κάθε Περιφέρειας με την θέσπιση της λύσης στην διαχείριση του παραγόμενου SRF από τις κατά τόπους Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων. «Οι Μονάδες Ενεργειακής Αξιοποίησης δεν είναι σε ανταγωνισμό με τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων αλλά με τους ΧΥΤΑ και τους ΧΥΤΥ όλης της χώρας» δήλωσε σχετικά ο κ. Γραφάκος, στην παρουσίαση του σχετικού σχεδίου.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τοποθετήθηκαν επί του σχεδίου, εκφράζοντας  προβληματισμούς σχετικά με την προτεινόμενη τεχνολογία, την χωροθέτηση και το κόστος λειτουργίας, ενώ ως κρίσιμο αναδείχθηκε και το ζήτημα της πλήρους ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών.   Συμφωνήθηκε η πρόταξη, από όλες τις πλευρές, του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που θα αποτελέσει και τον κεντρικό στόχο της περαιτέρω επεξεργασίας του σχετικού σχεδίου.

Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ για την υποχρέωση εκπόνησης Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) και εκ μέρους των  Περιφερειών της χώρας. Κατά τη συζήτηση, τονίστηκε η αξία του σχεδιασμού της Βιώσιμης Κινητικότητας και σε επίπεδο Περιφερειών, αφού οι Μεταφορές στο σύνολο τους αποτελούν κρίσιμο παράγοντα χωροταξικού σχεδιασμού και οι Περιφέρειες διατηρούν την αρμοδιότητα κρίσιμων μεταφορικών δικτύων στην κάθε περιοχή της Ελλάδας. Η συζήτηση ανέδειξε και την ανάγκη συνεργασίας στην εκπόνηση των ανωτέρω σχεδίων με τους ΟΤΑ Α’ Βαθμού στην κάθε Περιφέρεια της χώρας καθώς και στην προσπάθεια επίτευξης του υψηλότερου δυνατού βαθμού κοινωνικής συναίνεσης.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος,  στο πέρας της συνεδρίασης, δήλωσε σχετικά :
«Η συνεργασία μας με τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας είναι διαρκής και έχει έναν διπλό στόχο. Την παραγωγή πολιτικής που βελτιώνει τη ζωή των συμπολιτών μας και την ενίσχυση της Περιφερειακής Διακυβέρνησης που συνιστά παράγοντα προόδου στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Σήμερα, με τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ.κ. Μανώλη Γραφάκο και Ευθύμη Μπακογιάννη, είχαμε αυτή ακριβώς την ευκαιρία, να συντονίσουμε την δράση μας ενώνοντας δυνάμεις και συνθέτοντας απόψεις».
 
  
 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Ολοκληρώνεται ο κύκλος μεταρρυθμίσεων, που άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2024, για τις άδειες λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων
33 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία από το τέλος κρουαζιέρας – Σαντορίνη και Μύκονος στην κορυφή των εσόδων
Ξ.Ε.Ε. : Δεύτερη ευκαιρία για να διεκδικήσουν τα ελληνικά ξενοδοχεία αποζημιώσεις από την Booking.com
Η ουσιαστική επικοινωνία: το θεμέλιο κάθε υγιούς σχέσης
Για μία ακόμη χρονιά στην ευρωπαϊκή σκηνή ο Α.Ο. Θήρας
Η επισκόπηση της επιβατικής κίνησης στα αεροδόμια της Fraport για τον Ιούνιο
Γυναικεία πέδιλα: Πώς να επιλέξετε το ιδανικό ζευγάρι για κάθε περίσταση
Πανοραμική Ακτινογραφία Δοντιών & Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας: Δύο εξετάσεις με σημαντικό ρόλο στην πρόληψη
Συμβουλές της Αστυνομίας για την αποφυγή εξαπάτησης απο επιτήδειους
Ιδιωτικό Γυμνάσιο ή Ιδιωτικό Λύκειο; Τα πλεονεκτήματα μιας ολοκληρωμένης εκπαιδευτικής πορείας
Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Πώς η θεραπεία PRP προσφέρει φυσική ανακούφιση
Εμβρυομεταφορά μετά από εξωσωματική: Τι να περιμένετε τις πρώτες ημέρες
Open Air προβολή του ντοκιμαντέρ «Ocean with David Attenborough» στην Αθήνα
Πού θα βρείτε αξεσουάρ που ξεχωρίζουν;
Μ. Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Προς το εθνικό συμφέρον ο εξηλεκτρισμός της οικονομίας
Hondos_KE
Volcano TV
© 2026 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.