Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2026

Αντάρτικο της Τ.Α. στις τουριστικές επενδύσεις, την απουσία σταθερού πλαισίου ως ανασταλτικό παράγοντα βλέπει η ΠΟΞ

Η τουριστική ανάπτυξη στο Αιγαίο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο έντονων συζητήσεων. Από τη μία πλευρά, ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας, η οποία στηρίζει οικονομίες νησιών και τοπικών κοινωνιών. Από την άλλη, η αδιάκοπη επέκταση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων και βραχυχρόνιων μισθώσεων ασκεί πρωτοφανείς πιέσεις σε υποδομές, περιβάλλον και φυσικούς πόρους.
 

Το τελευταίο διάστημα, οι τοπικές αρχές φαίνεται να σηκώνουν «κόκκινη κάρτα» σε μια σειρά επενδυτικών σχεδίων, επικαλούμενες σοβαρές ελλείψεις στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και – κυρίως – την αδυναμία των νησιών να αντέξουν το βάρος νέων επενδύσεων, με αιχμή του δόρατος την έλλειψη υδάτινων πόρων.
 

Το νερό στο επίκεντρο

Το ζήτημα της υδροδότησης αναδεικνύεται ως ο κρίσιμος παράγοντας. Σε νησιά που ήδη δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες κατοίκων και επισκεπτών, κάθε νέα μεγάλη τουριστική μονάδα θεωρείται απειλή για την επάρκεια του πόσιμου νερού. Οι τοπικές κοινωνίες βλέπουν πλέον στην πράξη τις συνέπειες της υπεράντλησης και της άναρχης οικοδομικής δραστηριότητας: λειψυδρία, πίεση στα οικοσυστήματα, απώλεια καλλιεργειών.

 

Το παράδοξο των αδειών στις κατοικίες

Ενώ οι δήμοι εκφράζουν ενστάσεις, ενδεχομένως και δικαίως, σε ξενοδοχειακές επενδύσεις, την ίδια στιγμή δίνονται αφειδώς άδειες για την ανέγερση κατοικιών, που στη συνέχεια μετατρέπονται σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Έτσι, και αυτές οι μονάδες, εκτός σχεδιασμού, πιέζουν εξίσου τις υποδομές. Το φαινόμενο αποκαλύπτει την έλλειψη ολοκληρωμένης στρατηγικής: οι επενδύσεις μπλοκάρονται σε επίπεδο μεγάλων ξενοδοχείων, αλλά η «μικρή» και διάσπαρτη οικοδομική δραστηριότητα συνεχίζει ανεξέλεγκτη.
 

Η ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες

 

Οι συζητήσεις στα δημοτικά συμβούλια, είτε καταλήγουν σε θετικές είτε σε αρνητικές γνωμοδοτήσεις, φανερώνουν την αγωνία των τοπικών κοινωνιών. Ο φόβος είναι κοινός: ότι η συνεχής, μη ελεγχόμενη τουριστική ανάπτυξη θα αλλοιώσει το χαρακτήρα των νησιών, θα εξαντλήσει τους φυσικούς πόρους και τελικά θα πλήξει τη βιωσιμότητα του ίδιου του τουριστικού προϊόντος.
 

Κοινός παρονομαστής σε όλες τις περιπτώσεις είναι η έλλειψη ολοκληρωμένων χωρικών και πολεοδομικών σχεδίων. Δήμοι και κοινότητες συχνά γνωμοδοτούν «αρνητικά» όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και γιατί φοβούνται πως χωρίς θεσμικό πλαίσιο θα εγκλωβιστούν σε επιλογές που δε θα μπορούν να ανατραπούν στο μέλλον.
 

Η απουσία εγκεκριμένων ΣΧΟΟΑΠ, ΤΠΣ ή επικαιροποιημένων ρυθμιστικών εργαλείων αφήνει χώρο σε αποσπασματικές αποφάσεις και συγκυριακές συγκρούσεις, αντί για μια συνολική στρατηγική που να εξισορροπεί ανάπτυξη και προστασία.
 

Το «αντάρτικο» και η έλλειψη σχεδιασμού

Το «αντάρτικο» της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν αποτελεί μια στείρα άρνηση απέναντι στις τουριστικές επενδύσεις. Αντιθέτως, είναι η έκφραση μιας αυξανόμενης ανησυχίας: ότι το μοντέλο της άναρχης ανάπτυξης έχει φτάσει στα όριά του.
 

Η απουσία κανόνων είναι που τροφοδοτεί την αβεβαιότητα και την άρνηση. Ο χωρικός σχεδιασμός και η ύπαρξη ενός σταθερού, προβλέψιμου και διαφανούς θεσμικού πλαισίου για την τουριστική γη αποτελεί προϋπόθεση για κάθε σοβαρή επένδυση, όπως επισημαίνει διαρκώς ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Χατζής.  Μεγάλες τουριστικές επενδύσεις, με ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα, προσκρούουν σε ασαφείς διαδικασίες και αναποτελεσματικούς μηχανισμούς αδειοδότησης, την ώρα που μικρές ανεξέλεγκτες παρεμβάσεις συνεχίζουν να υλοποιούνται χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό. Η έλλειψη σχεδιασμού ενισχύει την αποσπασματικότητα, δημιουργεί αβεβαιότητα στους επενδυτές και αποτρέπει την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος με όρους βιωσιμότητας και ποιότητας, έχει υπογραμμίσει ο κ. Χατζής.


Το πλήρες κείμενο που περιλαμβάνει πρόσφατα χαρακτηριστικά παραδείγματα αρνητικών γνωμοδοτήσεων σε επιχειρηματικές επενδύσεις, μπορείτε να δείτε εδω :  www.ot.gr 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Γ. Βρούτσης τις σοβαρές και δυσάρεστες εξελίξεις στο ελληνικό μπάσκετ - Οι κανόνες ισχύουν για όλους
Ανακοίνωση του Υπ. Υγείας με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων
Ισχυρή δυναμική για το ελληνικό yachting τη σεζόν 2026
Νέο Μεταπτυχιακό στην «Οργάνωση, Λειτουργία, Ανάπτυξη, Διοίκηση Λιμένων» απο το Παν. Δυτικής Αττικής
Selected Hideaways: Η ανάπτυξη δεν είναι μια καλή σεζόν. Είναι μια πορεία που χτίζεται στον χρόνο
Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς: Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός παρουσιάζει τη χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή
Επενδύσεις €15,89 εκατ. για δύο εμβληματικές αθλητικές εγκαταστάσεις του Πειραιά
Βρούτσης: Γεννιέται το «Σπίτι της Γυμναστικής» στο Ελληνικό – Μία από τις μεγαλύτερες αθλητικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη
Selected Hideaways: Η φιλοξενία δεν χρειάζεται απλώς κρατήσεις , χρειάζεται στρατηγική
Ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση των πρώτων 64 Υπευθύνων Ασφάλειας και Ευημερίας Αθλητών
Σαντορίνη: ίδια κίνηση με το 2025 – Στα 5,7 εκατ. η κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport
Ολοκληρώθηκε το Santorini-Mykonos Tourism Forum 2026 -Στο επίκεντρο η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο πολιτισμός και η ποιότητα
IIA Greece 2026: Καινοτομία, διαχείριση κινδύνων και νέες προκλήσεις για τον εσωτερικό έλεγχο
Τέλος στο κυνήγι των αγγελιών: στο Ποδαρικό το σπίτι βρίσκει εσένα
Mηνυτήρια αναφορά στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) απο το "Αρχιπέλαγος"για συστηματική απάτη και κατάχρηση
Hondos_KE
Volcano TV
© 2026 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.