Στην απάντησή της στις Ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών ενώσεων και οργάνων των Ε.Δ.Χ. οχημάτων (ταξί), σχετικά με τη νέα ΚΥΑ 134328/2025 των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών και Τουρισμού, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ. Με Οδηγό (Π.Ο.Ε.Ε.Μ.Ο.) αναφέρει τα ακόλουθα :
Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον (και απορία) τις επίσημες ανακοινώσεις και αντιδράσεις εκ μέρους των συνδικαλιστικών ενώσεων και οργάνων των Ε.Δ.Χ. οχημάτων (ταξί), σχετικά με τη νέα ΚΥΑ 134328/2025 των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών και Τουρισμού, με την οποία απλοποιείται το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων με οδηγό, καταργούνται πολλές παράλογες γραφειοκρατικές απαιτήσεις που προέβλεπε η προηγούμενη ΚΥΑ του 2018, μειώνεται το διαχειριστικό και οικονομικό βάρος με το οποίο επιφορτίζονται καθημερινά οι επιχειρήσεις μας, εξορθολογίζεται το ύψος των προβλεπόμενων διοικητικών προστίμων και κυρώσεων και επιλύονται ορισμένα πολύ σημαντικά και χρόνια προβλήματα του κλάδου μας.
Παρατηρούμε, καταρχάς, ότι όλες οι αντιδράσεις εκ μέρους τους επικεντρώνονται στη λογική της δήθεν «απαξίωσης», «υπονόμευσης» ή «υποβάθμισης» των ταξί και του ρόλου τους, αναφερόμενες σε μία ΚΥΑ, η οποία δεν αφορά τα ταξί, αλλά μία άλλη επαγγελματική ομάδα και δη αυτή των Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων με οδηγό!
Οι αντιδράσεις αυτές, δεν στοχεύουν στην πραγματικότητα την ΚΥΑ 134328/2025 και τις ρυθμίσεις της, αλλά στοχοποιούν ουσιαστικά τον ίδιο τον κλάδο των Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων με οδηγό, τον οποίο, τα Ε.Δ.Χ. οχήματα (ταξί) αρνούνται από την πρώτη στιγμή (από το 2012) και έως σήμερα, να αποδεχθούν ως νόμιμο επαγγελματικό κλάδο στον τομέα της παροχής μεταφορικών - τουριστικών υπηρεσιών. Αρνούνται, δηλαδή, να αποδεχτούν την ύπαρξη ενός κλάδου, η λειτουργία του οποίου, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του ν. 4093/2012, αποσκοπεί στην «αναβάθμιση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος» και στην «κάλυψη νέων αναγκών που έχουν δημιουργηθεί στην τουριστική αγορά». Με τη χώρα μας, μάλιστα, να είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία δεν επιτρεπόταν μέχρι το 2012 η παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Και η οποία παραμένει ακόμα και σήμερα, η μοναδική χώρα, στην οποία η συγκεκριμένη υπηρεσία παρέχεται υπό καθεστώς τέτοιων ασφυκτικών και περιοριστικών κανόνων και παράλογων γραφειοκρατικών απαιτήσεων, που καθιστούν ιδιαιτέρως δυσχερή την άσκηση της συγκεκριμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ενώ αντίστοιχοι περιοριστικοί κανόνες δεν προβλέπονται σήμερα για την παροχή καμίας άλλης ιδιωτικής υπηρεσίας στον τομέα των μεταφορών (χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων) ή στον τομέα του τουρισμού, και γενικότερα, για άσκηση καμίας άλλης ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αντιθέτως, τόσο στις επίσημες ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών ενώσεων και οργάνων των Ε.Δ.Χ. οχημάτων (ταξί), όσο και σε όλες τις επίσημες και ανεπίσημες αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά ή έστω ένα σχόλιο, σχετικά με το ουσιαστικό περιεχόμενο και τις ρυθμίσεις της ΚΥΑ 134328/2025. Δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά, ότι συγκεκριμένη πρόβλεψη της ΚΥΑ είναι εσφαλμένη για κάποιο λόγο ή αναμένεται να δημιουργήσει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των Ε.Δ.Χ. οχημάτων (ταξί). Κάτι που επιβεβαιώνει την ορθότητα των ρυθμίσεων της ως άνω ΚΥΑ και επιβραβεύει ουσιαστικά την πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι δύο Υπουργοί με την έκδοσή της.
Η όποια, λοιπόν, «απαξίωση», «υπονόμευση» ή «υποβάθμιση» των ταξί και του ρόλου τους, δεν προκαλείται από τις διατάξεις της ΚΥΑ 134328/2025, αλλά από την ίδια την ύπαρξη του επαγγελματικού κλάδου των Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων με οδηγό, την οποία, οι συνδικαλιστικές ενώσεις και όργανα των ταξί αρνούνται να αποδεχθούν εδώ και 14 χρόνια!
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι τα μισά και πλέον των επίσημων αιτημάτων των συνδικαλιστικών ενώσεων και οργάνων των ταξί προς τα αρμόδια Υπουργεία, δεν αφορούν το δικό τους επάγγελμα, αλλά αφορούν τον κλάδο των Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων με οδηγό! Ζητώντας ουσιαστικά την απαγόρευση της λειτουργίας του. Ένας επαγγελματικός κλάδος, δηλαδή, αντί να προωθεί αιτήματα για την επίλυση των δικών του προβλημάτων, προωθεί αιτήματα για τη θεσμοθέτηση προσκομμάτων και εμποδίων, που θα παρεμποδίσουν την ομαλή λειτουργία ενός άλλου επαγγελματικού κλάδου!
Και όταν ένας Υπουργός «τολμά» να άρει κάποια από τα εμπόδια αυτά, τότε συναντά σφοδρές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες για δήθεν «απαξίωση», «υπονόμευση» ή «υποβάθμιση» των ταξί και του ρόλου τους! Λες και όλος ο κόσμος κινείται γύρω από τα ταξί και όλα τα υπόλοιπα μεταφορικά μέσα έχουν δευτερεύοντα ρόλο ή, ακόμα «καλύτερα», θα πρέπει να «εξαφανιστούν» και να αφήσουν το μονοπώλιο των μεταφορικών υπηρεσιών και ιδίως των τουριστικών μεταφορών, μόνο στα ταξί!
Αντιθέτως, η υπό σύσταση Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ. Με Οδηγό (Π.Ο.Ε.Ε.Μ.Ο.) και τα ιδρυτικά σωματεία - μέλη αυτής, εδώ και δύο έτη επικεντρωνόμαστε μόνο στα του οίκου μας. Στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων των Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων με οδηγό και μόνο. Χωρίς να ασχολούμαστε με άλλους επαγγελματικούς κλάδους και χωρίς να θέσουμε στους αρμόδιους Υπουργούς έστω και ένα αίτημα που να αφορά άλλους κλάδους. Η στάση μας όμως αυτή θα πρέπει να εκληφθεί ως στάση υπευθυνότητας και όχι ως αδυναμία. Εάν άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι συνεχίσουν να ασχολούνται πρωτίστως με τα Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα με οδηγό και όχι με τα του οίκου τους, να είναι σίγουροι ότι αυτό το «παιχνίδι» μπορούμε να το παίξουμε και εμείς. Και μάλιστα, πιο καλά και με τεκμηριωμένα στοιχεία και αποδείξεις και όχι μόνο με συνδικαλιστικές κορώνες.
Τέλος, σημειώνουμε και τα ακόλουθα: H υπό σύσταση Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ. Με Οδηγό (Π.Ο.Ε.Ε.Μ.Ο.), από την πρώτη στιγμή έχει επιδείξει μηδενική ανοχή στην παρανομία των Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων. Όντας ακόμα υπό σύσταση, μία από τις πρώτες ενέργειές μας ήταν η σύνταξη ενός αναλυτικού «Εγχειριδίου ελέγχου των Ε.Ι.Χ. οχημάτων με οδηγό», απευθυνόμενο στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της τροχαίας και του λιμενικού σώματος, προς υποβοήθηση του έργου τους για τον έλεγχο των παράνομων Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων. Αναρωτιόμαστε αν κάτι τέτοιο έχει γίνει από τις συνδικαλιστικές ενώσεις και όργανα των Ε.Δ.Χ. οχημάτων (ταξί), που κλείνουν 100 χρόνια συνδικαλιστικής δράσης.
Επιπλέον, και ενώ οι συνδικαλιστικές ενώσεις και όργανα των Ε.Δ.Χ. οχημάτων (ταξί) επιμένουν (σκοπίμως) να ταυτίζουν τα Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα με οδηγό, με αυτοκίνητα πολυεθνικών εταιριών και διαδικτυακών πλατφορμών, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να δημιουργήσουν έναν «φανταστικό» αντίπαλο (εχθρό), τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουν (έτσι ώστε να δικαιολογήσουν τη συνδικαλιστική τους ύπαρξη και παρουσία), αντιθέτως, η υπό σύσταση Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ. Με Οδηγό (Π.Ο.Ε.Ε.Μ.Ο.) είναι αυτή που ανοίγει πρώτη το φάκελο της παράνομης λειτουργίας των πολυεθνικών εταιριών και των διαδικτυακών πλατφορμών που παρέχουν μεταφορικές υπηρεσίες στη χώρα μας, καθώς αυτή τη στιγμή εκπονείται από την Π.Ο.Ε.Ε.Μ.Ο. μία αναλυτική, πολυσέλιδη και τεκμηριωμένη νομική μελέτη (άνω των 50 σελίδων), στην οποία αποτυπώνεται με στοιχεία η παράνομη λειτουργία αυτών των πολυεθνικών και πλατφορμών, προκειμένου να παραδοθεί σε όλες τις αρμόδιες αρχές, για τη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων.
Όποιος, λοιπόν, ενδιαφέρεται πραγματικά για τον έλεγχο και την πάταξη των παράνομων αυτοκινήτων και της παράνομης λειτουργίας πολυεθνικών και πλατφορμών που παρέχουν μεταφορικές υπηρεσίες στη χώρας μας, τον καλούμε, αντί να ταυτίζει τα Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα με οδηγό, με τις ως άνω πολυεθνικές και πλατφόρμες, να συνταχθεί μαζί μας στον κοινό αγώνα της πάταξης της παρανομίας στον τομέα των μεταφορών.
Απευθύνουμε, λοιπόν, κάλεσμα σε όλες τις υγιείς συνδικαλιστικές δυνάμεις των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων (ταξί) να συνταχθούν μαζί μας απέναντι στην παρανομία, αντί να αναλώνονται σε έναν άσκοπο συνδικαλιστικό «πόλεμο» εναντίον του κλάδου των Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων με οδηγό και σε μία στείρα αντιπαράθεση με τον κλάδο μας, αλλά και με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς, κάθε φορά που ένας Υπουργός λαμβάνει ένα θετικό μέτρο για τα Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα με οδηγό, χαλαρώνοντας λίγο τον ασφυκτικό κλοιό υπό τον οποίο λειτουργούν από το 2012 έως σήμερα οι επιχειρήσεις μας.
Η χώρα μας και ιδίως ο κλάδος του τουρισμού, τον οποίο εξυπηρετούν κατά βάση οι επιχειρήσεις εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων με οδηγό, έχει ανάγκη από συνεργασίες και κοινές δράσεις και όχι από στείρες αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητες, οι οποίες συντηρούνται μόνο για συνδικαλιστικούς λόγους.
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της Π.Ο.Ε.Ε.Μ.Ο.
Κωνσταντίνος Δ. Ιωαννίδης
Ο Γραμματέας της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της Π.Ο.Ε.Ε.Μ.Ο.
Μαρίνος Σ. Μικάλεφ




