Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2026

Αυξημένη η κινητικότητα των επισκεπτών, περιορισμένα τα έσοδα στην τουριστική αγορά

Η πορεία των εσόδων απασχολεί έντονα πλέον την τουριστική αγορά με τα μέχρι στιγμής στοιχεία να δείχνουν περιορισμένα σε σχέση με τις τελευταίες χροινιές, παίρνωντας αποστάσεις απο την εκρηκτική άνοδο των προηγούμενων σεζόν.
 

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το Μάρτιο οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 5,4% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 5,1%, φτάνοντας στα 473 ευρώ, από 450 ευρώ πέρσι. Το 2022 εντούτοις τα τουριστικά έσοδα ήταν 277 εκατ. ευρώ και το ποσοστό αύξησης σε σύγκριση με το 2023 ξεπερνούσε το 60%.

 

Ομοίως, κατά το πρώτο τρίμηνο φέτος, οι αφίξεις από το εξωτερικό ανέβηκαν κατά 5,4% και οι εισπράξεις κατά 4,4%, στα 1,072 δισ. ευρώ από 1,027 δισ. πέρσι. Το 2022 τα έσοδα στο τρίμηνο ήταν 735 ευρώ, με τη διαφορά να φτάνει το 40%.
 

Πηγές από το χώρο των ξενοδοχείων αναφέρουν πως ενώ συνεχίζεται η άνοδος της ζήτησης από το εξωτερικό και οι πληρότητες θα είναι υψηλότερες από πέρσι, εντούτοις τα έσοδα δεν θα ακολουθήσουν τη "δυναμική" των αφίξεων. Και αυτό για δύο βασικούς λόγους, όπως εξηγούν: αφενός επειδή έχει περιοριστεί η διάρκεια του ταξιδιού, με πολλούς τουρίστες να επιλέγουν περισσότερους προορισμούς μέσα στη χρονιά αλλά με λιγότερες διανυκτερεύσεις. Αφετέρου έχει μετατοπιστεί η ζήτηση εκτός της υψηλής περιόδου, οπότε- συγκριτικά με τον Ιούλιο και τον Αύγουστο- το "πορτοφόλι" των διακοπών είναι μικρότερο.
 

 

Τι περιμένουμε φέτος

 

Οι επιχειρηματίες του χώρου κρατούν φέτος μικρότερο καλάθι για τα έσοδα, που αναμένεται μεν να έχουν και πάλι θετικό πρόσημο, αλλά δεν θεωρείται πως θα υπερβούν κατά πολύ τα 21,7 δισ. ευρώ του 2024, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την κρουαζιέρα.
 

Όπως αναφέρεται εξάλλου σε ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας, ο ελληνικός τουρισμός αναμένεται να παραμείνει σε ανοδική τροχιά το 2025, με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν σε αύξηση αφίξεων της τάξης του 3%-5%, συμβαδίζοντας με την παγκόσμια τάση. Σε αυτή την εκτίμηση συνηγορούν οι δείκτες αεροπορικής κίνησης (+10% στις αφίξεις 1ου τετράμηνου και +4% στις προγραμματισμένες θέσεις Μαΐου-Οκτωβρίου), αλλά και οι προσδοκίες των ξενοδοχείων (+5% άνοδο αφίξεων το 2025 εκτιμούν οι ΜμΕ του κλάδου βάσει έρευνας της ΕΤΕ). 
 

Σημειώνεται ωστόσο, ότι αυτές οι προσδοκίες συνοδεύονται από υψηλή αβεβαιότητα, καθώς οι διεθνείς γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις επηρεάζουν έντονα τη διάθεση για ταξιδιωτικές δαπάνες. Ενδεικτικά, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές είναι 5 μονάδες χαμηλότερα του μακροπρόθεσμου μέσου όρου.
 

Υπενθυμίζεται πως το 2024, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών (εξαιρουμένων των επιβατών κρουαζιέρας) ανήλθαν σε 36 εκατ., αυξημένες κατά 9,8% σε σχέση με το 2023 και κατά 6% σε σύγκριση με το 2019. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις (χωρίς κρουαζιέρα) αυξήθηκαν κατά 4,3% και ανήλθαν σε 20,6 δισ. Τα έσοδα από κρουαζιέρα σημείωσαν πολύ μεγάλη αύξηση 31,2% και ανήλθαν σε 1,1 δισ. Έτσι, το σύνολο των εσόδων, συνυπολογιζομένων και αυτών από την κρουαζιέρα αυξήθηκαν κατά 5,4% και ανήλθαν σε 21,7 δισ. Τέλος, η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη (εξαιρούμενης της κρουαζιέρας) άγγιξε τα 573 ευρώ έναντι 603 ευρώ το 2023 σημειώνοντας μείωση κατά 5,1%.


Προέλευση :  www.capital.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Γ. Βρούτσης τις σοβαρές και δυσάρεστες εξελίξεις στο ελληνικό μπάσκετ - Οι κανόνες ισχύουν για όλους
Ανακοίνωση του Υπ. Υγείας με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων
Ισχυρή δυναμική για το ελληνικό yachting τη σεζόν 2026
Νέο Μεταπτυχιακό στην «Οργάνωση, Λειτουργία, Ανάπτυξη, Διοίκηση Λιμένων» απο το Παν. Δυτικής Αττικής
Selected Hideaways: Η ανάπτυξη δεν είναι μια καλή σεζόν. Είναι μια πορεία που χτίζεται στον χρόνο
Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς: Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός παρουσιάζει τη χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή
Επενδύσεις €15,89 εκατ. για δύο εμβληματικές αθλητικές εγκαταστάσεις του Πειραιά
Βρούτσης: Γεννιέται το «Σπίτι της Γυμναστικής» στο Ελληνικό – Μία από τις μεγαλύτερες αθλητικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη
Selected Hideaways: Η φιλοξενία δεν χρειάζεται απλώς κρατήσεις , χρειάζεται στρατηγική
Ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση των πρώτων 64 Υπευθύνων Ασφάλειας και Ευημερίας Αθλητών
Σαντορίνη: ίδια κίνηση με το 2025 – Στα 5,7 εκατ. η κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport
Ολοκληρώθηκε το Santorini-Mykonos Tourism Forum 2026 -Στο επίκεντρο η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο πολιτισμός και η ποιότητα
IIA Greece 2026: Καινοτομία, διαχείριση κινδύνων και νέες προκλήσεις για τον εσωτερικό έλεγχο
Τέλος στο κυνήγι των αγγελιών: στο Ποδαρικό το σπίτι βρίσκει εσένα
Mηνυτήρια αναφορά στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) απο το "Αρχιπέλαγος"για συστηματική απάτη και κατάχρηση
Hondos_KE
Volcano TV
© 2026 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.