Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2026

Γιάννης Βρούτσης: «Ισχυρά κοινωνικά πρότυπα οι αθλητές. Αναγκαία η συμμετοχή τους στο διοικητικό γίγνεσθαι»

Στη Σύνοδο των Υπουργών Αθλητισμού της Ε.Ε η Ελλάδα ανέδειξε τη σημασία της θεσμικής ενίσχυσης του ρόλου των αθλητών σε διοικητικές θέσεις και τη δύναμή τους να εμπνέουν και να παρακινούν τους νέους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό
 

 

Ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, συμμετείχε στη Σύνοδο των Υπουργών Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και εστίασε, μεταξύ άλλων, στον ρόλο των αθλητών στη χάραξη και την υλοποίηση αθλητικών πολιτικών.
 

Κατά την εισήγησή του, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε τη σημασία της ενεργούς συμμετοχής των αθλητών στο διοικητικό γίγνεσθαι:
 

«Οι αθλητές αποτελούν σήμερα το ισχυρότερο και πιο θετικό κοινωνικό πρότυπο. Είναι αυτοί που εμπνέουν τη νεολαία να ενταχθεί στον αθλητισμό και να υιοθετήσει θετικές αξίες. Η συμβολή τους δεν πρέπει να είναι μόνο συμβολική αλλά και ουσιαστική στη διαδικασία λήψης αποφάσεων».
 

Ο Έλληνας Υπουργός παρουσίασε τις σημαντικές θεσμικές πρωτοβουλίες της χώρας μας για την ενίσχυση του ρόλου των αθλητών στη χάραξη πολιτικών, όπως:
 

1.       Θεσμική Εκπροσώπηση Αθλητών: Με νόμο, σε κάθε αθλητική ομοσπονδία συμμετέχει πλέον υποχρεωτικά ένας αθλητής με πλήρη δικαιώματα λόγου και ψήφου.
 

2.       Ενίσχυση Εκπαιδευτικών Ευκαιριών: Οι αθλητές έχουν σημαντικά προνόμια ως προς την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια και ιδιαίτερα στα ΣΕΦΑΑ, προσφέροντάς τους διέξοδο επαγγελματικής αποκατάστασης.
 

3.       Ισότητα των Φύλων: Θεσμοθέτηση της συμμετοχής των γυναικών κατά 33% στα διοικητικά όργανα, ενώ σύντομα θα κατατεθεί νόμος που θα προβλέπει την ίδια ποσόστωση και στα σωματεία ενισχύοντας τις συμπεριληπτικές πολιτικές.
 

4.       Ενίσχυση του ρόλου του αθλητή: Αναγνωρίζοντας το θεσμικό ρόλο των αθλητών, έχει ενεργοποιηθεί η ουσιαστική παρεμβατική ικανότητα των Συλλόγων Ολυμπιονικών, ΠαραΟλυμπιονικών και Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, με θεσμικούς ρόλους των μελών τους στην Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή αλλά και σε Επιτροπές του Υπουργείου Αθλητισμού.
 

5.       Επιτροπή «Δημήτριος Βικέλας»: Δημιουργία Οργανωτικής Επιτροπής, που φέρει το όνομα του πρώτου προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Δημητρίου Βικέλα, ο οποίος μαζί με τον Πιερ Ντε Κουμπερντέν αναβίωσε τους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην επιτροπή αυτή εντάσσονται αθλητές από όλη τη χώρα, οι οποίοι συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά και αθλητικά προγράμματα, αναδεικνύοντας τον ρόλο τους ως πρεσβευτές του αθλητισμού.
 

6.       Επαγγελματική Αποκατάσταση Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών: Οι Έλληνες Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες, που κατακτούν θέση από την 1η έως την 6η στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, έχουν εξασφαλισμένη θέση στον δημόσιο τομέα, διασφαλίζοντας την επαγγελματική τους συνέχεια.
 

7. Οικονομική στήριξη διακεκριμένων αθλητών: Τα θεσμοθετημένα χρηματικά έπαθλα (πριμ) για τους διακριθέντες αθλητές και τους προπονητές τους, που τους βοηθάνε να συνεχίσουν να αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο.
 

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Βρούτσης τόνισε πως οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν, τόσο σε ό,τι αφορά την παρακίνηση του πληθυσμού να ασχοληθεί με τον αθλητισμό, όσο και στην θωράκιση του ρόλου των αθλητριών και των αθλητών μέσα στις διοικητικές διαδικασίες.

Χαρακτηριστικά ανέφερε:


«Αναγνωρίζουμε εμπράκτως την αξία της συμμετοχής των αθλητριών και των αθλητών μας στη διοίκηση των αθλητικών φορέων, και αξιοποιούμε τον ρόλο τους προς όφελος της κοινωνίας και της νέας γενιάς».

 

Η Σύνοδος των Υπουργών Αθλητισμού επικεντρώθηκε και στην ανάγκη προώθησης του αθλητισμού και της φυσικής δραστηριότητας στα παιδιά και τους εφήβους, με αφορμή την ανησυχητική μείωση των ποσοστών συμμετοχής σε φυσική άσκηση σε όλη την Ευρώπη, ειδικά μετά την πανδημία του Covid.
 

Μεταξύ των κύριων σημείων που συμφωνήθηκαν ήταν:
 

  • Η ανάγκη αύξησης της καθημερινής φυσικής δραστηριότητας για τους μαθητές.

  • Η ενσωμάτωση της άσκησης στην εκπαιδευτική διαδικασία με έμφαση στα σωματικά, ψυχικά και κοινωνικά οφέλη.

  • Η ενίσχυση της προσβασιμότητας για όλους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών με αναπηρία ή από κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.

  • Η κατάρτιση επιστημονικά τεκμηριωμένων πολιτικών σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

  • Η ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ σχολείων, τοπικών αρχών και αθλητικών φορέων για την ανάπτυξη υποδομών και ασφαλών προσβάσεων στις σχολικές αθλητικές δραστηριότητες.

  • Η δια βίου επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και των προπονητών, με στόχο τη διαμόρφωση θετικών προτύπων και την ενίσχυση της ψυχικής υγείας των νέων μέσω του αθλητισμού.
     

Τέλος, στη Σύνοδο συζητήθηκαν και ο αντίκτυπος στον αθλητισμό της Ουκρανίας από την εισβολή της Ρωσίας, η κοινωνική διάσταση των 25ων Χειμερινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, Milano – Cortina 2026, καθώς και το Ευρωπαϊκό Αθλητικό Μοντέλο και ο ρόλος του εθελοντισμού.


 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Γ. Βρούτσης τις σοβαρές και δυσάρεστες εξελίξεις στο ελληνικό μπάσκετ - Οι κανόνες ισχύουν για όλους
Ανακοίνωση του Υπ. Υγείας με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων
Ισχυρή δυναμική για το ελληνικό yachting τη σεζόν 2026
Νέο Μεταπτυχιακό στην «Οργάνωση, Λειτουργία, Ανάπτυξη, Διοίκηση Λιμένων» απο το Παν. Δυτικής Αττικής
Selected Hideaways: Η ανάπτυξη δεν είναι μια καλή σεζόν. Είναι μια πορεία που χτίζεται στον χρόνο
Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς: Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός παρουσιάζει τη χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή
Επενδύσεις €15,89 εκατ. για δύο εμβληματικές αθλητικές εγκαταστάσεις του Πειραιά
Βρούτσης: Γεννιέται το «Σπίτι της Γυμναστικής» στο Ελληνικό – Μία από τις μεγαλύτερες αθλητικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη
Selected Hideaways: Η φιλοξενία δεν χρειάζεται απλώς κρατήσεις , χρειάζεται στρατηγική
Ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση των πρώτων 64 Υπευθύνων Ασφάλειας και Ευημερίας Αθλητών
Σαντορίνη: ίδια κίνηση με το 2025 – Στα 5,7 εκατ. η κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport
Ολοκληρώθηκε το Santorini-Mykonos Tourism Forum 2026 -Στο επίκεντρο η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο πολιτισμός και η ποιότητα
IIA Greece 2026: Καινοτομία, διαχείριση κινδύνων και νέες προκλήσεις για τον εσωτερικό έλεγχο
Τέλος στο κυνήγι των αγγελιών: στο Ποδαρικό το σπίτι βρίσκει εσένα
Mηνυτήρια αναφορά στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) απο το "Αρχιπέλαγος"για συστηματική απάτη και κατάχρηση
Hondos_KE
Volcano TV
© 2026 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.