Ως προς το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε τα εξής :
Η πρώτη παρατήρηση που έχω να κάνω σε αυτό το θέμα είναι ότι δεν έχουν όλοι όσοι μιλούν για υπερτουρισμό την ίδια ερμηνεία του όρου αυτού στο μυαλό τους. Καταρχάς, λοιπόν, δεν θα ήταν λογικό να συμφωνήσουμε στο περιεχόμενο του όρου; Δεν συμφωνείτε σε αυτό;
Αυτό που εγώ υποστηρίζω κ. Αθανασίου είναι ότι αυτός ο όρος μπήκε στην ζωή μας από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από την Βαρκελώνη και κυρίως από την Βενετία από όπου και ξεκίνησε αυτή η συζήτηση. Δεν δέχομαι ότι υπάρχουν οι ίδιες συνθήκες στα νησιά μας, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν ερημική εικόνα για 6 ή και 7 μήνες τον χρόνο. Αυτό δεν είναι υπερτουρισμός. Είναι κάτι άλλο. Είναι κάτι που πρέπει να συζητήσουμε; Συμφωνώ, αλλά δεν είναι αυτό που ο μέσος ευρωπαίος πολίτης αντιλαμβάνεται ως υπερτουρισμό όταν ακούει τον όρο.
• Μα γιατί βάζετε στην συζήτηση το πώς το αντιλαμβάνεται ο μέσος ευρωπαίος πολίτης; Αυτή είναι μια συζήτηση που γίνεται στο εσωτερικό, μεταξύ μας.
Αυτή είναι μια λάθος αντίληψη κ. Αθανασίου. Οι περισσότεροι συμπατριώτες μας έχουν την λανθασμένη άποψη πως αυτά που εμείς συζητάμε εδώ, στο εσωτερικό όπως λέτε εσείς, τα διαβάζουμε μόνο εμείς. Λάθος. Ταξιδεύουν όλο τον κόσμο οι πάσης φύσεως υπερβολές που λέγονται και γράφονται εδώ και αυτό, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους κ. Αθανασίου.
• Αυτό το θέμα, οδηγεί ευθέως στον επόμενο τίτλο συζήτησης που δεν είναι άλλος από την φέρουσα ικανότητα. Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας μιλούν για αυτή και αναδεικνύουν την ανάγκη των ορίων.
Και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έγινε ο πρώτος δημόσιος οργανισμός στην Ελλάδα που τροποποίησε το οργανόγραμμά του για να ιδρύσει Γενική Διεύθυνση Αειφόρου Ανάπτυξης με Διεύθυνση Παρακολούθησης Φέρουσας Ικανότητας, Διεύθυνση Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Βιωσιμότητας, Τμήμα Καινοτομίας & Δεδομένων και Γραφεία Κλιματικής Ουδετερότητας. Πρώτη δημόσια δομή στην Ελλάδα κ. Αθανασίου, γιατί εμείς είμαστε η Περιφέρεια που ξεκίνησε ή φιλοξενεί υπέροχα παραδείγματα Αειφορίας όπως το πρόγραμμα e-Mobility on Demand στην Αστυπάλαια, Just Go Zero στην Τήλο, Gr-Eco Islands στην Χαλκη, The Rhodes Co-Lab στην Ρόδο. Δουλεύουμε για το περιβάλλον, εργαζόμαστε για την Αειφορία, επενδύουμε στην Βιωσιμότητα και αυτά όχι μόνο στα λόγια, αλλά στην πράξη. Αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, σχεδιάζοντας παρεμβάσεις, επενδύοντας στο περιβάλλον και το μέλλον με επιμονή, πίστη και πολλή αγάπη.
Στη συνέντευξη μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν τα εξής :
Το τελευταίο διάστημα, ο Τουρισμός έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολύ σκληρής, αρνητικής κριτικής. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τον 1ο ελληνικό μύθο που λέει πως ό,τι και να γίνει εμείς θα γεμίσουμε. Από πού προκύπτει αυτό κ. Αθανασίου; Κάθε χρόνο πρέπει να δώσουμε μάχη στις διεθνείς αγορές και να κερδίσουμε την προτίμηση των καταναλωτών-επισκεπτών-φίλων-ταξιδιωτών. Στις δύσκολες και ανταγωνιστικές διεθνείς αγορές κ. Αθανασίου και να κερδίσουμε εμπιστοσύνη. Ε λοιπόν, αυτό ούτε εύκολο ούτε, πολύ περισσότερο, εξασφαλισμένο είναι. Και κρίνεται κάθε χρόνο. Όταν λοιπόν έρχεται η επιβράβευση, δεν πρέπει να αναδειχθεί; Και να σας πω και αυτό: η επιβράβευση δεν είναι δική μας, είναι επιβράβευση της δουλειάς μιας ολόκληρης κοινωνίας. Σε αυτήν ανήκουν τα εύσημα.
• Μήπως είστε παραπάνω μετριόφρων από ό,τι χρειάζεται; Η κοινωνία σας πιστώνει μερίδιο σε αυτή την επιτυχία.
Στην κοινωνία τα εύσημα κ. Αθανασίου. Κάνουμε και εμείς δουλειά αλλά αν η εμπειρία των επισκεπτών μας δεν ήταν καλή θα κερδίζαμε την εμπιστοσύνη, την αγάπη και την προτίμησή τους; Λυπάμαι που θα το επαναλάβω, λοιπόν, αλλά έξω πάμε καλά.
• Γιατί μέσα πώς πάμε;
Μέσα, μαραζώνουμε από την γκρίνια και την μιζέρια. Την διαρκή μεγιστοποίηση κάθε προβλήματος, την ανελέητη ανάδειξη κάθε στοιχείου που θα μπορούσε να φωτίσει ένα προβληματικό σημείο.
• Δεν είναι απαραίτητο και αυτό;
Άλλο απαραίτητο και άλλο να γίνεται εμμονικά και με την υπερβολή που φτάνει στα όρια του αυτομαστιγώματος. Νομίζετε ότι οι επισκέπτες μας δεν έχουν κρίση ή δεν έχουν αντίληψη των προκλήσεων της σύγχρονης ζωής σε παγκόσμιο επίπεδο; Από πού έρχονται δηλαδή, δεν έρχονται από τον ίδιο πλανήτη με εμάς;
• Αναφερθήκατε στον 1ο ελληνικό μύθο. Υπάρχει και 2ος;
Υπάρχουν πολλοί ελληνικοί μύθοι κ. Αθανασίου. Ο 2ος είναι αυτός που λέει ότι η πορεία της οικονομίας μας πρέπει να αποσυνδεθεί από την πορεία των αφίξεων γιατί, σύμφωνα με αυτό τον μύθο, μπορούμε να πετύχουμε το ίδιο ή και καλύτερο επίπεδο οικονομίας με σημαντικά λιγότερες αφίξεις.
• Δεν πιστεύετε σε αυτό τον στόχο; Δεν πιστεύετε στο να επικεντρώσουμε την προσπάθειά μας στην ποιότητα;
Πιστεύω και πάρα πολύ μάλιστα στην ποιότητα, αλλά ξέρω ότι αυτό δεν γίνεται με την ενεργοποίηση κάποιου κρυφού μηχανισμού αλλά με πολλή δουλειά και σε βάθος χρόνου. Και αυτό γίνεται στα νησιά μας κ. Αθανασίου. Τα νησιά μας ανεβάζουν επίπεδο σταθερά τα τελευταία χρόνια.
• Τότε, πού διαφωνείτε;
Στο ό,τι κάποιοι συμπατριώτες μας θεωρούν ότι η δική μας πορεία είναι αποκομμένη από τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή ή παγκόσμια οικονομία. Τι εννοώ με αυτό: οικονομική ύφεση υπάρχει παντού κ. Αθανασίου. Αύξηση του κόστους ζωής, υπάρχει σε όλο τον κόσμο κ. Αθανασίου. Πτώση της αγοραστικής δύναμης, επίσης υπάρχει σε όλο τον κόσμο κ. Αθανασίου. Ενεργειακή κρίση υπάρχει σε όλη την Ευρώπη κ. Αθανασίου. Πως είναι δυνατόν, όταν όλα αυτά είναι στοιχεία της οικονομικής ζωής όλων των χωρών από τις οποίες αντλούμε επισκέπτες, η δική μας, τουριστική, οικονομία να μένει ανεπηρέαστη; Αυτό είναι ελληνικός μύθος.
Ολόκληρη τη συνέντευξη στην οποία αναφέρεται η πορεία και ο προγραμματισμός του ΦΟΔΣΑ, η πορεία του ΕΣΠΑ 2021- 2027 και άλλα σημαντικά ζητήματα της νησιωτικής περιοχής μας, μπορείτε να δείτε εδω : www.dimokratiki.gr