Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024

Νέο “χαράτσι” της Booking στα ξενοδοχεία. Νέα καταγγελία της ΠΟΞ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Σε μια νέα κίνηση, η οποία εμφανώς παραβαίνει τις αρχές ανταγωνισμού, η Booking υποχρεώνει τους Έλληνες ξενοδόχους να πληρώνονται για non refundable κρατήσεις μόνο μέσω της Virtual κάρτας της, καταβάλλοντας υπέρογκη προμήθεια και καταργώντας μονομερώς τις εναλλακτικές επιλογές που υπήρχαν μέχρι σήμερα, αυξάνοντας ταυτόχρονα υπέρμετρα την προμήθεια αυτή.

Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Χατζής με επιστολή του προς τον υπεύθυνο Ελλάδας και Κύπρου της Booking, την οποία κοινοποιεί στην υπουργό Τουρισμού κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, διαμαρτύρεται για την μονομερή κίνηση αυτή της εταιρίας, η οποία “επιβαρύνει αδικαιολόγητα τους ξενοδόχους, αφού απαιτούν την αποδοχή των αυξημένων ποσοστών προμήθειας των εικονικών αυτών καρτών, ώστε να περιορίσουν το ρίσκο των non-show πελατών”. Και συμπληρώνει ότι “…Αυτό το ποσοστό προμήθειας της εικονικής κάρτας έρχεται να προστεθεί στους ήδη υπάρχοντες ουσιώδεις φόρους, που καταβάλλονται στην Booking.com“.
 

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τώρα η πληρωμή μπορούσε να γίνει με πολλούς εναλλακτικούς τρόπους (πιστωτική κάρτα, έμβασμα, μετρητά, κ.λπ.), ενώ μέχρι πριν λίγους μήνες η προμήθεια της συναλλαγής της virtual card της Booking ήταν 1,1% και πρόσφατα έγινε 3%. Επιπροσθέτως ενώ ο ξενοδόχος μπορούσε να εισπράξει τα χρήματα, μόλις γινόταν η κράτηση, τώρα πληρώνεται την ημέρα της άφιξης.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην καταγγελία που έχει κάνει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία προχωρά με ρυθμούς χελώνας, θα προστεθεί και η νέα αυτή τακτική της Boooking.

Το θέμα ήρθε στην δημοσιότητα κατόπιν καταγγελίας του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Αντώνη Παγώνη, ο οποίος δήλωσε στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: “Είναι ένα ακόμη επεισόδιο στο σήριαλ Boooking, η οποία επιβαρύνει συνεχώς τον Έλληνα ξενοδόχο, με τακτικές οι οποίες αντιβαίνουν τις αρχές του υγιούς ανταγωνισμού. Δεν πρόκειται να το αφήσουμε να περάσει έτσι”.
 

Η επιστολή

Η επιστολή του προέδρου της ΠΟΞ Γιάννη Χατζή, έχει ως ακολούθως:“Η Booking.com πρόσφατα κοινοποίησε στα συνεργαζόμενα με αυτήν ξενοδοχεία ότι αυτοί θα πρέπει αποκλειστικά αξιοποιούν μία εικονική τους κάρτα για να εξασφαλίσουν και να επιβεβαιώσουν τις κρατήσεις τους, αποκλείοντας την εκδοχή των απαιτούμενων καταθέσεων. Αυτή η μονομερής οδηγία επιβαρύνει αδικαιολόγητα τους ξενοδόχους, αφού απαιτούν την αποδοχή των αυξημένων ποσοστών προμήθειας των εικονικών αυτών καρτών, ώστε να περιορίσουν το ρίσκο των non-show πελατών. Αυτό το ποσοστό προμήθειας της εικονικής κάρτας έρχεται να προστεθεί στους ήδη υπάρχοντες ουσιώδεις φόρους, που καταβάλλονται στην Booking.com.
 

Αυτή η οδηγία παραβιάζει αδίκως το νόμιμο δικαίωμα των ξενοδοχείων, καθώς σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, γίνεται η εξασφάλιση της κράτησης με κατάθεση ώστε να προστατευθούν από απώλειες και ακυρώσεις τελευταίας στιγμής και πελάτες που δεν εμφανίζονται. Οι διακλαδώσεις της απόφασης αυτής είναι μεγάλης σημασίας, καθώς όχι μόνο περιορίζουν την αυτονομία των ξενοδόχων αλλά και υπονομεύουν την οικονομική τους βιωσιμότητα και τη λειτουργική τους ευελιξία.

Προέλευση : money-tourism.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη» για ακόμα μια φορά η AEGEAN, στα Skytrax World Airline Awards 2024
Ο αν. Υπουργός Αθλητισμού Γ. Βρούτσης στο 4ο Συνέδριο της Ένωσης Προπονητών της Euroleague
Διπλάσια η συχνότητα και το μέγεθος των δασικών πυρκαγιών τα τελευταία 20 χρόνια
Συνέντευξη του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνου Μανουσάκη στην Καθημερινή της Κύπρου.
ARS 2024: Αισιόδοξοι για την προοπτική της Ελλάδας οι επενδυτές στον κλάδο της φιλοξενίας
1η Ιουλίου λήγει η προθεσμία οριστικοποίησης των προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων
Αγίου Πνεύματος: Για ποιούς αποτελεί αργία και για ποιούς όχι
Οι μεταρυθμίσεις που προωθούνται απο την Κυβέρνηση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα
Η Ελλάδα σάρωσε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υγρού στίβου, κατακτώντας την 2η θέση στα μετάλλια!
Πρωταγωνιστεί η Ελλάδα στις ελεύσεις τουριστών από Αυστραλία, Καναδά και ΗΠΑ και για το 2024
Ψηφιακά εργαλεία επιστρατεύει η Κυβέρνηση για την επιτάχυνση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ
Γ. Βρούτσης: «Θα είμαστε πάντα κοντά στους μικρούς Πρωταθλητές της ζωής»
Περιορισμένη φέτος η έξοδος του Αγίου Πνεύματος. Κερδισμένοι οι outsiders προορισμοί
Υπο έλεγχο οι πυρκαγιές σε ολόκλητρη τη χώρα. Βελτιωμένη η εικόνα
Καμία ουσιαστική απάντηση από την κυβέρνηση σε ερώτηση του ΚΚΕ για τις τραγικές ελλείψεις στο νοσοκομείο Σαντορίνης
Hondos_KE
apolimantiki
ΔΕΥΑΘ 29/6
Volcano TV
© 2024 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.