Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023

Μουσεία - Αρχαιολογικοί Χώροι


Αρχαιολογικός Χώρος Ακρωτηρίου 2286081939
Αρχαιολογικός Χώρος Αρχαίας Θήρας 2286022217 – 2286023217
Μουσείο Προϊστορικής Θήρας 2286025405 – 2286023217
Αρχαιολογικό Μουσείο 2286022217

 
Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας 
Φηρά Σαντορίνης – τηλ 22860 22217 
 

Κτίσθηκε το 1960 για να αντικαταστήσει το παλαιό μουσείο, που είχε 
κατασκευασθεί το 1902 και το οποίο καταστράφηκε στους σεισμούς του 1956. 
Η ανέγερση του νέου Μουσείου ολοκληρώνεται αυτήν την περίοδο. 
Συλλογές που περιλαμβάνει:
Γλυπτά από την αρχαϊκή μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή. 
Επιγραφές από την αρχαϊκή μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή.
Κεραμική και πήλινα ειδώλια από τη γεωμετρική μέχρι και την ελληνιστική εποχή

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗΣ ΘΗΡΑΣ
Φηρά Σαντορίνης 84700 – τηλέφωνο 22860 23217 
 

Το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας είναι μοναδικό στο είδος του Περιφερειακό Μουσείο. Φιλοξενεί ευρήματα που προέρχονται από τις ανασκαφές της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας στο Ακρωτήρι, από τις παλαιές ανασκαφές του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στη θέση Ποταμός, από τις ανασκαφές της ΚΑ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων σε διάφορες θέσεις της Θήρας, από περισυλλογές και παραδόσεις. Με την έκθεση γίνεται μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί η πορεία της Θήρας στους Προϊστορικούς χρόνους μέσω επιλεγμένων ευρημάτων από τις χιλιάδες που υπάρχουν στις αποθήκες, μια πορεία δυναμική και δημιουργική που κατέστησε το νοτιότερο νησί των Κυκλάδων ένα από τα σπουδαιότερα αιγαιακά κέντρα κατά τον 18ο και 17ο αιώνα π.Χ. 
Το Μουσείο μπορεί να θεωρηθεί ως προέκταση του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου, αφού στεγάζει τις τοιχογραφίες αλλά και τα κινητά ευρήματα του αστικού αυτού κέντρου στην περίοδο της μεγάλης ακμής του (17ος αι. π.Χ.). Παράλληλα φιλοξενεί ευρήματα από πολλές άλλες θέσεις της Θήρας που χρονολογούνται από την 5η χιλιετία π.Χ. (Νεώτερη Νεολιθική περίοδος) ως τον 17ο αι. π.Χ. και δείχνουν το πέρασμα των ποικίλων πολιτισμών από το Αιγαίο σε μια μακρά περίοδο της προϊστορίας. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι όλα τα εκθέματα είναι σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης. 
Η μόνιμη έκθεση του μουσείου στεγάζεται στο δεύτερο όροφο του κτηρίου (τρίτη στάθμη), εμβαδού 600 τ.μ., ενώ ο πρώτος όροφος (δεύτερη στάθμη) στεγάζει περιοδικές εκθέσεις, που παρέχουν τη δυνατότητα να ανακυκλώνεται το πολυπληθές υλικό των αποθηκών που καταλαμβάνουν το ισόγειο του κτηρίου (πρώτη στάθμη)

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Το Μοναδικό, στην Ελλάδα, υπόσκαφο Μουσείο Οίνου, 8 μέτρα κάτω από τη γη και μήκος 300 μέτρων, σε σχήμα λαβύρινθου, παρουσιάζει την ιστορία του κρασιού και τη ζωή του Σαντορινιού αμπελουργού από το 1660 έως το 1970. Με αναπαραστάσεις από κινητά και ακίνητα ομοιώματα, αυτόματη προσωπική ηλεκτρονική ξενάγηση σε εννιά γλώσσες, ο επισκέπτης περιηγείται στην ιστορία του κρασιού. Το μουσείο δημιουργήθηκε από την αγάπη και το μεράκι που είχαμε για την παράδοση και το κρασί, που συνεχίζουμε να παράγουμε μέχρι σήμερα, ως 4η γενιά. Για τη δημιουργία του μουσείου οίνου χρειάστηκαν 21 χρόνια σκληρής δουλειάς με υπομονή και επιμονή. Η χρηματοδότηση έγινε εξ’ ολοκλήρου από την οικογένεια μας. Όλα τα εργαλεία, σκεύη και μηχανήματα είναι αυθεντικά και σπάνια κομμάτια, μηχανήματα τα οποία έχουν δουλέψει για τις προηγούμενες γενιές έχοντας αφήσει την ψυχή τους ,να υπάρχει στον χώρο. Στο μουσείο όλα τα θέματα παρουσιάζονται με σειρά. Τα στάδια της παραγωγής του κρασιού καθώς και όλα τα μηχανήματα εκτίθενται με χρονολογική σειρά. Το κλάδεμα, το όργωμα της γης, τον τρύγο το πάτημα και το ζύγισμα των σταφυλιών. Τα σπάνια εκθέματα, μηχανημάτων και εργαλείων οινοποιήσεως θα μεταφέρουν τον επισκέπτη σε άλλη εποχή. Θα τελειώσει την περιήγηση του στο γραφείο του ιδρυτή του οινοποιείου Γρηγόριου Κουτσογιαννόπουλου με όλα τα προσωπικά αντικείμενα του και είδη γραφείου του έτους 1870. Στο τέλος ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει τρία από τα καλύτερα κρασιά που παράγει σήμερα το οινοποιείο μας, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο γευσιγνωσίας, Ολοκληρώνοντας, ο επισκέπτης κρατά στη μνήμη του όλη τη γνώση από το ταξίδι του στο παρελθόν.Η Κυκλαδική κουλτούρα, ο τρόπος και η δυσκολίες της ζωής στα στάδια παραγωγής του κρασιού, μαγεύουν κάθε χρόνο 45000 επισκέπτες.

Λειτουργεί καθημερινά όλο το χρόνο. 
Iανουαρ-Φεβρουάριο-Μάρτιο-Δεκέμβριο 09:30-14:30 (εκτός Κυριακής) 
Απρίλιο-Μάιο-Νοέμβριο 10:00-18:00  
Καθημερινά Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 10:00-20:00  
καθημερινά εισοδος. 6euro κατ ατομο

 


Ναυτικό Μουσείο Σαντορίνης

Πληροφορίες: Τηλ: 22860 – 71156
Το Ναυτικό Μουσείο βρίσκεται στην Οία και στεγάζει διάφορα αντικείμενα τα οποία και μαρτυρούν την ναυτική ιστορία του νησιού. Τα ίχνη του παλιού ναυτικού μεγαλείου του νησιού ανέλαβε να διασώσει ο καπετάνιος Αντώνης Δακορώνιας το 1951 δημιουργώντας το ναυτικό μουσείο. Στο εσωτερικό του μουσείου μπορείτε να δείτε σπάνια ακρόπρωρα, βαριές άγκυρες, ολοσκάλιστες ναυτικές κασέλες, εξάντες, μοντέλα και υδατογραφίες παλιών και νέων πλοίων, «χνάρια» καρνάγιων, στολές και εργαλεία ναυπηγών. Επίσης στο ναυτικό μουσείο στεγάζονται και κάποια σπάνια έγγραφα, βιβλία, ναυλοσύμφωνα, προικοσύμφωνα, διαθήκες και φωτογραφίες.
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Επιστρέφει απόψε στις 19.00 στο ΔΑΠΠΟΣ ο Α.Ο. Θήρας αντιμετωπίζοντας τον ΠΑΟΚ
ΕΛΛΑΔΑ
Η 25η Μαρτίου ή τα γενέθλια και η αναγέννηση της Ελλάδας. Χρόνια πολλά Ελλάδα!
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το μήνυμα του Νίκου Ζώρζου για την 25η Μαρτίου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με έντονο άρωμα Α.Ο. Θήρας η 20η αγωνιστική με 3 αθλήτριες μας στην βασική επτάδα.
ΕΛΛΑΔΑ
Αυτή την Κυριακή 26 Μαρτίου γυρίζουμε τα ρολόγια μας μια ωρα μπροστά
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ και Ι.Μ Θήρας τίμησαν τη μεγάλη γιορτής της Ορθοδοξίας και την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Πρωτιά για την Α.Ε. Σαντορίνης στην κανονική διάρκεια του «Dappos Basketball League» – Οριστικοποιήθηκαν τα ζευγάρια των πλέι οφ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΤΩΡΑ!για τη Σαντορίνη και τη Θηρασιά: Έτσι θα λύσουμε το πρόβλημα της χωματερής
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Σαντορίνης του Κ.Κ.Ε. επισκέφθηκε την Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Εκδρομή στο Εμπορείο απο τον Φυσιολατρικό Εκδρομικό Σύλλογο Θηρας <<Εν Οδώ>>
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ένταξη της Πράξης «Ψηφιακός πολιτιστικός ξεναγός Σαντορίνης και Νάξου»
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τηλεφωνική απάτη (voice phising) όπου οι καλούντες υποδύονται υπηρεσίες της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Συνάντηση του Προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α.Θ. με στελέχη του Κ.Κ.Ε. Θήρας
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ανακοίνωση της Θηραϊκής Πολιτείας για την συνάντησή της με την οργάνωση μελών Συρίζα Θήρας
ΕΛΛΑΔΑ
Αρνητική πρωτιά στην ανεργία νέων η Ελλάδα
Volcano TV
Hondos_KE
apolimantiki
ΔΕΥΑΘ 29/6
© 2023 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.