«Όταν ένα νησί παρουσιάζει μια ανοδική πορεία τα τελευταία 20 χρόνια, λογικό είναι κάποια στιγμή να παρατηρείται μια σταθεροποίηση και ενίοτε και μικρή πτώση.
Ελλιπείς υποδομές, ποδοσφαιρικοί αγώνες Euro, Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, πόλεμοι, εκλογές, λιτότητα περιλαμβάνονται στις αιτίες που -όχι μόνο στη Σαντορίνη, αλλά γενικότερα στην Ελλάδα- οδηγούν φέτος σε πτώση τουριστικά.
Όλες μας οι βασικές αγορές – Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Αμερική- κινούνταν και κινούνται σε ρυθμούς εκλογικών αναμετρήσεων. Επίσης παρατηρείται μια συνολική λιτότητα τόσο στην Ευρώπη όσο και γενικότερα σ’ όλον τον πλανήτη» εξήγησε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Αντώνη Παγώνης.
«Δεν συμφωνώ με την έννοια “υπερτουρισμός”. Είμαστε μια χώρα που έχει τουρισμό 6 μήνες τον χρόνο. Δηλαδή οι χώρες που έχουν τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο, εκεί τότε τι γίνεται, έχουν υπερ – υπερτουρισμό;» διερωράται ο πρόεδρος της ΕΞΣ κ. Παγώνης και προσθέτει: «Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στις υποδομές, υπάρχει κακή οργάνωση και δημιουργείται υπερσυνωστισμός».
Το πρόβλημα βρίσκεται στην κακή οργάνωση και όχι στις αυξημένες τιμές.
Για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο τα ξενοδοχεία της Σαντορίνης καταγράφουν μια πτώση που αγγίζει το 10%. Ωστόσο, ο Σεπτέμβριος, κινείται με προκρατήσεις που φτάνουν το 85%.
«Στη Σαντορίνη, υπάρχουν τιμές για όλα τα βαλάντια, υπάρχουν δωμάτια που ξεκινούν από τα 60 – 70 ευρώ, σε Περίσα, Καμάρι, υπάρχουν όμως και καταλύματα που κοστίζουν και 2.000 ευρώ» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης τονίζοντας πως το τεράστιο πρόβλημα εντοπίζεται στις ελλιπείς υποδομές και στην κακή οργάνωση.
Παράλληλα, επισημαίνεται, ότι και στην εστίαση, μπορεί κανείς να φάει πληρώνοντας από 15 ευρώ έως… 1.500 ευρώ! ανέφερε ο κ. Παγώνης.
Το δημοσίευμα της δελίδας grtimes που φιλοξενεί τις απόψεις κι άλλων επαγγελματιών του τουρισμού μπορείτε να δείτε εδώ :
https://www.grtimes.gr/ellada/