Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020

Στη Βουλή το θέμα της απομάκρυνσης του Ραντάρ από την Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία στη νήσο Θήρα του Νομού Κυκλάδων

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Βουλευτής Κυκλάδων Ν.Δ. κ. Ιωάννης Βρούτσης, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας (Α.Π.4906/17-01-2019) με τίτλο «Απομάκρυνση του Ραντάρ από την Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία στη νήσο Θήρα»
 
Ειδικότερα, το κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε έχει ως ακολούθως:
«Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού (ΦΕΚ Β΄352/31.5.1967), η Ιερά Μονή Προφήτου Ηλία (1711) που βρίσκεται στο όρος του Προφήτη Ηλία στη νήσο Θήρα, χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο, με ζώνη προστασίας - περιβάλλοντα χώρο 550 μέτρων (Υ.Α. την με αριθμ. 44997/1811, ΦΕΚ Β΄1123/9.10.1998).

Η αρχαία πόλη της Θήρας βρίσκεται στην περιοχή του Προφήτου Ηλία και όλη η ευρύτερη περιοχή είναι χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος Α΄ ζώνης, αδόμητης και συγκεντρώνει όλα τα παλαιά στοιχεία της Σαντορίνης. Το όρος του Προφήτη Ηλία, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται η Ιερά Μονή, είναι ενταγμένο στο δίκτυο NATURA 2000, με κωδικό «ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: ΝΕΑ & ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΜΕΝΗ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ» GR 4220003 και είναι προστατευόμενο.
Η Ιερά Μονή βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του νησιού, στην κορυφή του Μέσα Βουνού. Ιδρύθηκε το 1711 στη θέση δύο μικρών παλαιότερων ναών αφιερωμένων στον Προφήτη Ηλία και την Παναγία. Στη Μονή φυλάσσονται πολύτιμα κειμήλια, χειρόγραφα, κώδικες, τόμοι βιβλίων –φιρμάνια, πατριαρχικά σιγίλλια, ιερά σκεύη, ιερατικά και αρχιερατικά άμφια, όπως η αρχιερατική μήτρα του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄ καθιστώντας την ένα από τα σπουδαιότερα εκκλησιαστικά μνημεία, το οποίο υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες.

Στον περιβάλλοντα χώρο της Μονής, εγκαταστάθηκε ήδη από τη δεκαετία του 1960, το RADAR του Πεδίου Βολής Κρήτης (ΠΒΚ), ενώ στη συνέχεια τοποθετήθηκαν και οι κεραίες αναμετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, κινητής τηλεφωνίας και τηλεπικοινωνιακών ζεύξεων (μεταξύ των οποίων ΟΤΕ και ΕΡΤ).

Ωστόσο, οι κεραίες αυτές απομακρύνθηκαν, μετά την έκδοση αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όμως, το άνω RADAR, παρά το γεγονός ότι βλάπτει την Ιερά Μονή και παρά τις συνεχείς οχλήσεις των κατοίκων και των μοναχών της Ιεράς Μονής δεν απομακρύνθηκε.
Επειδή, σύμφωνα με τις αιτιάσεις των κατοίκων και των μοναχών, το άνω RADAR εξαιτίας της θέσης του - μόλις 20 μέτρα από τα κελιά των μοναχών- βλάπτει το περιβάλλον της Μονής, με προφανείς επιπτώσεις στην υγεία των μοναχών, των επισκεπτών και των κατοίκων, που εκτίθενται σε επικίνδυνη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Επειδή, παρά τις σχετικές -κατά καιρούς- αποφάσεις και υποσχέσεις των αρμοδίων αρχών για την απομάκρυνση του ραντάρ, αυτό παραμένει στη θέση του.

Επειδή, τα νησιά του Νομού Κυκλάδων διαθέτουν ανεκτίμητης, παγκόσμιας, ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας μνημεία, όπως η Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία στη νήσο Θήρα, που πρέπει να προστατεύονται.

Επειδή, το εν λόγω θέμα προκαλεί διαχρονικά την έντονη οργή και αγανάκτηση των κατοίκων του νησιού και των μοναχών της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία.
 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
 
  1. Προτίθεται το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να απομακρύνει το εν λόγω Ραντάρ, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και τις αιτιάσεις των κατοίκων και των μοναχών και αν ναι ποιο το χρονοδιάγραμμά απομάκρυνσης του;
  2. Υπάρχει εναλλακτική περιοχή μετεγκατάστασης του ραντάρ, εφόσον εξασφαλίζεται το ισοδύναμο του αποτελέσματος σε άλλη θέση;
  3. Υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών και υγειονομικών επιπτώσεων για τη λειτουργία του ραντάρ στη συγκεκριμένη περιοχή;
 
    
Ο Ερωτών Βουλευτής
Ιωάννης Βρούτσης»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 
Atacon
web radio
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Επίσκεψη και αναλυτική ενημέρωση Δημάρχου στη Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας
Ειδική άρση απαγόρευσης εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών στην Καλντέρα
Ωράριο συνάντησης Δημοτών με τους αιρετούς του Δήμου Θήρας
Εν αναμονή μέχρι τέλος Ιουλίου η Celestyal Cruises
Επιστροφή της Blue Star στα γνωστά δρομολόγια από τον ερχόμενο μήνα
Συνέχεια της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Θηραϊκής Πολιτείας και ΤΩΡΑ!
Αδύναμος ο Ιούνιος, μειώσεις έως και 25% τον Ιούλιο
Απαντήσεις της Θηραϊκής Πολιτείας στον απολογισμό 9μήνου του ΤΩΡΑ!
30η εθελοντική αιμοδοσία Σαντορίνης : "συγκινητικά" χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματά της
Προκηρύσσεται η προμήθεια και εγκατάσταση νέων μονάδων αφαλάτωσης Έξω Γιαλού Φηρών
Coronavirus Aegean Islands – «ΕΚΑΒ be S.A.F.E.»: Το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΚΑΒ για τα νησιά
Απάντηση του ΔΕΔΔΗΕ στις διαμαρτυρίες κι ερωτήσεις της Αντιδημάρχου κ. Κίτσου
Επίσκεψη Ομάδας Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας στο Πτωχοκομείο
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Περιβόλου λόγω έργων της ΔΕΥΑΘ
Απολογισμός του "ΤΩΡΑ!" ένα χρόνο μετά τις Δημοτικές Εκλογές
Hondos
Λιγνός
Mikres Aggelies
Poliiatreio
Όμηρρς
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ


ΦΗΡΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ 84700
ΤΗΛ: 22860 24500 & 25221
SKYPE: neasantorinis
EMAIL: [email protected]
FOLLOW US
© 2020 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.