Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2020

Γ. Χατζημάρκος: «Στην ΠΝΑΙ επιτεύχθηκε το υψηλότερο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Α΄ και Β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης, πανελλαδικά»

Ο Περιφερειάρχης στο ετήσιο συνέδριο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου
 
Στον υψηλό βαθμό απορρόφησης των πόρων του τρέχοντος Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», ο οποίος έχει κατατάξει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην δεύτερη θέση μεταξύ των ελληνικών Περιφερειών, εστίασε την ομιλία του ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, στο ετήσιο συνέδριο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Ερμούπολη της Σύρου.
 
Το συνέδριο, ως τελευταίο της τρέχουσας δημοτικής θητείας, έλαβε απολογιστικό χαρακτήρα, με τον Περιφερειάρχη να αποδίδει τις επιδόσεις του Νοτίου Αιγαίου στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, στον υψηλό επίπεδο συνεργασίας της Περιφέρειας με τον Α΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στους δημάρχους των νησιών.
Ειδικότερα, ο κ Χατζημάρκος τόνισε ότι η  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι 2η στην Ελλάδα στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, με ποσοστό 21%, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον μέσο πανελλαδικό όρο του 17%.
Το ποσοστό αυτό επετεύχθη παρά την υποστελέχωση της ίδιας της Περιφέρειας και των δήμων, αλλά και παρά την αδυναμία δημοπράτησης έργων, για ένα πολύ μεγάλο διάστημα της τρέχουσας θητείας, λόγω των αλλαγών του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις.
 
«Η δεύτερη θέση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας Α΄ και Β΄ βαθμού τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επιτεύχθηκε το υψηλότερο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Α΄ και Β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης, πανελλαδικά.  Θέλω να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ, διότι  αυτή η δεύτερη θέση ανήκει σε όλους, ανήκει στο Νότιο Αιγαίο» ανέφερε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος πρόσθεσε ότι όσο κι αν προσπαθούν ορισμένοι να απομειώσουν αυτήν την επιτυχία, με ισχυρισμούς περί απλών διαχειριστών του ΕΣΠΑ, δεν θα το καταφέρουν.
 
«Προσπερνάω τα απολίτικα και ανεύθυνα περί απλών διαχειριστών και περί “διακοσμητικών στοιχείων” σε ρόλο διαχειριστή  των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.   Σε όλους αυτούς θα πω ότι ήμασταν πάντα εκεί, πάνω από κάθε φάκελο, πάνε από κάθε έργο. Παρά τις δυσκολίες, παρά την υποστελέχωση,  όλα έγιναν. Τα έργα ωρίμασαν και εντάχθηκαν.  Τα καταφέραμε εξαιρετικά, με τρόπο που έχει αποτυπωθεί και σε πανελλαδικό επίπεδο  και δεν μπορεί να ακυρωθεί  από  τοπικούς  παράγοντες που προσπαθούν με κάθε τρόπο να απομειώσουν αυτό το έργο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Αναφερόμενος στην υποστελέχωση, για την οποία είπε πως «μας στοίχισε, μας τραυμάτισε, μας πονάει», ο κ. Χατζημάρκος επέστησε την προσοχή στο ακροατήριο των αυτοδιοικητικών, λέγοντας ότι το πρόβλημα θα γίνει οξύτερο στο μέλλον, λόγω των νέων χρηματοδοτήσεων, για νέα έργα, που εισρέουν στο Νότιο Αιγαίο. Παράδειγμα έφερε τα 57 νέα έργα του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου καθώς και το Πρόγραμμα  “Φιλόδημος”.
 
Ωστόσο, η μεγάλη πρόκληση που θα δοκιμάσει τις αντοχές συνολικά της αυτοδιοίκησης του Νοτίου Αιγαίου, λόγω της υποστελέχωσης, θα είναι η αναμενόμενη, εντός του 2019 απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλαγής των κριτηρίων κατάταξης των Περιφερειών.  Βάσει της οποίας, το Νότιο Αιγαίο παύει να ανήκει στην κατηγορία των Πιο Ανεπτυγμένων  Περιφερειών  (Μore Developed Regions) και επανέρχεται  στην κατηγορία των Μεταβατικών Περιφερειών (Transition Regions) από την κατηγορία των Πιο Ανεπτυγμένων  Περιφερειών  (Μore Developed Regions) που βρίσκεται μέχρι σήμερα, κάτι που μπορεί να επιφέρει ακόμη και διπλασιασμό των κοινοτικών πόρων.
 
«Η αλλαγή κατηγοριοποίησης του Νοτίου Αιγαίου δεν έγινε επειδή, όπως λένε οι λασπολόγοι η Περιφέρεια πτώχευσε, αλλά γιατί άλλαξε ο κανονισμός,  ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού και οι παράμετροι που καθορίζουν την κατηγοριοποίηση», τόνισε ο κ. Χατζημάρκος, απαντώντας στους ισχυρισμούς παραγόντων που επιδιώκουν να υποβαθμίσουν και αυτήν την πολύ σημαντική για το Νότιο Αιγαίο εξέλιξη.
 
Καταλήγοντας, τόνισε ότι οι χρηματοδοτήσεις είναι καλοδεχούμενες καθώς συμβάλλουν στην επίτευξη του κυρίαρχου στόχου για το Νότιο Αιγαίο, που λόγω της ευαίσθητης γεωγραφικά θέσης του και λόγω ιστορικής συγκυρίας, είναι η θωράκισή του. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αυτό που χρειάζεται σήμερα το Νότιο Αιγαίο είναι θωράκιση, αντανακλαστικά, ετοιμότητα, που πρέπει να έχουν τα νησιά μας , σε αυτήν την ιστορική περίοδο που εισερχόμεθα. Πρέπει να έχουμε την εγρήγορση που απαιτείται από το διακύβευμα της εποχής».
 
 
Το Γραφείο Τύπου
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 
Web Tv
Web Radio
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Πρέβελης και πάλι.
Το κυβερνητικό πλάνο για την κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου στην Σαντορίνη
Τί είχες Πρέβελης, τι είχα πάντα
Ο Σταύρος Ρούσσος συντονιστής των εθελοντικών ομάδων Θήρας
Ανακοίνωση διακοπής ηλεκτροδότησης
Οι θέσεις της Θηραϊκής Πολιτείας για τη χωροθέτηση νέου λιμένα
Ενισχυτική διδασκαλία στο Δημοτικό Σχολείο Εμπορείου
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ SIAL ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΝΑΙ
Μεγαλώνοντας εφήβους σε μια εποχή που αλλάζει
Αναβολή για την Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο για το Sea Diamond
Ο ερασιτεχνικός αλιευτικός σύλλογος κόβει την πίτα του
Η πρόταση για το Έτος πολιτισμού για τα νησιά Θήρα και Θηρασιά το 2020, της .Αντιδημάρχου Θήρας κ. Σοφίας Κίτσου
«Διακοπή κυκλοφορίας στην περιοχή των Φηρών λόγω απαραίτητων έργων αποκατάστασης βλάβης.»
ΙΜΠΗΣ: το ηφαίστειο συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας
Hondos Cender
Denaxa
Anatpixiaki etairia kikladon
Mikres Aggelies
Nova
Poliiatreio
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ


ΦΗΡΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ 84700
ΤΗΛ: 22860 24500 & 25221
SKYPE: neasantorinis
EMAIL: [email protected]
Διαφημιστικό - Αγγελίες: [email protected]
FOLLOW US
© 2020 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.