Το “Δυσφήμισε κι εσύ τη Σαντορίνη, μπορείς” θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί φέτος με τα δημοσιεύματα για το νησί, με τα αρνητικά και δυσφημιστικά να διαδέχονται το ένα το άλλο τόσο στον εγχώριο όσο και στο διεθνή Τύπο.
Αναμφίβολα, σε έναν τόπο που δέχεται κάθε χρόνο σχεδόν ή μπορεί και παραπάνω απο 3 εκατομμύρια επισκέπτες, είναι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο να μην είναι όλοι ευχαριστημένοι, και κάποιοι πολλοί ή λίγοι να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για καταστάσεις, υπηρεσίες ή για ότι εν πάση περιπτώσει και για τον οποιοδήποτε λόγο δεν τους άρεσε, στα κοινωνικά δίκτυα. Αυτό όμως είναι προφανέστατα διαφορετικό από την ύπαρξη μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων, σαν αυτό που βλέπουμε για το νησί τα τελευταία δυό χρόνια.
Πως αντιμετωπίζουμε λοιπόν το μπαράζ αρνητικών και επαναλαμβανόμενων δημοσιευμάτων αλλά και ψεύτικων κριτικών, καταγγελιών και παραπόνων, τα οποία μάλιστα -κι αυτό αποδεικνύει οτι πρόκειται για οργανωμένη κατάσταση- αναπαράγονται απο πολλά και μεγάλη αναγνωσιμότητας ενημερωτικά Μέσα;
Πως αντιμετωπίζουμε τις προφανώς ανεξέλεγκτες και σκόπιμες επιθέσεις με σκοπό τη δυσφήμιση του νησιού;
Δυστυχώς, στο εξωτερικό το νησί δυσφημίζεται πάρα πολύ έντονα και συστηματικά εδώ και τουλάχιστο 2 χρόνια, κατηγορούμενο οτι “πλήττεται απο τον υπερτουρισμό και τις συνέπειές του”, με δεκάδες Μέσα ενημέρωσης μεγάλης αναγνωσιμότητας να προτρέπουν ξεκάθαρα τους αναγνώστες τους να μην το επισκεφθούν, “χτυπώντας στην καρδιά” την εικόνα και φήμη του.
Αντίστοιχα, στο εσωτερικό, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα, αρκεί ένα ψεύτικο προφίλ στο Fecebook, να γράψει οτι “ένας μουσακάς πληρώθηκε έναντι 33 ευρώ”, για να “φάει” όλη η χώρα το προφανώς δηλητηριασμένο με μίσος αυτό ψέμα και να δημιουργηθούν για το νησί, αντανακλαστικά κι αυθόρμητα, αισθήματα απέχθειας. Τι κι αν εμείς εδώ, μεταξύ μας, αναφέρουμε την πραγματικότητα, αφού η φωνή μας ούτε φτάνει ούτε διορθώνει τη ζημιά που γίνεται..
Δυστυχώς, είναι κρίμα, όσα προβλήματα κι αν έχει ένας τόπος, κι ενώ κάθε τόπος έχει τα δικά του, να δυσφημίζεται με τέτοιο τρόπο και να δημιουργείται εις βάρος του τόσο αρνητικό κλίμα, γιατί αυτό είναι κάτι που δύσκολα ανατρέπεται. Κι όπως όλοι ξέρουμε, για να χτιστεί και δημιουργηθεί οτιδήποτε χρειάζεται πολύς κόπος, χρήμα και χρόνος. Για να γκρεμιστεί όμως, δεν χρειάζονται παρά στιγμές..
Εντύπωση λοιπόν προκαλεί το οτι παρά τα αρκετά καθημερινά δημοσιεύματα που δυσφημούν το νησί συστηματικά την τελευταία διετία, δεν έχουμε υπόψη κάποιον πολιτειακό φορέα που να δίνει απαντήσεις στα όσα γράφονται και να διεκδικεί δημόσιο χώρο στη δική του αλήθεια στα ίδια μέσα ενημέρωσης, με σκοπό να ανατρέψει τη μαζική και σκόπιμη δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων για τη Σαντορίνη που στόχο έχουν τη δυσφήμιση της.
Γιατί μπορεί επιχειρηματίες και επιχειρηματικές ενώσεις να “σηκώνουν το γάντι” έναντι τέτοιων επιθέσεων που όσο δεν απαντώνται “ξεθαρρεύουν”, αλλά αυτό αποτελεί και ευθύνη και απαιτεί και το κύρος της Πολιτείας.
Κάποια απο τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών είναι τα εξής:
https://www.express.co.uk/news/world/1924561/greek-islands-anti-tourism-santorini-mykonos
https://www.cambridge-news.co.uk/news/uk-world-news/greek-getaway-gone-wrong-tourist-29542820
https://www.edinburghlive.co.uk/news/uk-world-news/scottish-tourists-heading-greece-advised-29542803
https://www.express.co.uk/news/world/1910789/santorini-greece-overtourism-tourists-news
https://www.express.co.uk/news/world/1911291/santorini-10k-tourists-each-day
https://www.express.co.uk/news/world/1911328/santorini-greek-island-overtourism
https://www.mirror.co.uk/travel/europe/santorini-greek-island-overtourism-greece-33066463