Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024

Ο γιατρός Κάτωνας Νομικός με επιστολή του στην Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης συστείνει την εθελοντική αιμοδοσία

Γιατί γίνεται ? 

Από τις μικρότερες χειρουργικές επεμβάσεις μέχρι τις πολύωρες. από την αιμοκάθαρση μέχρι την μεσογειακή αναιμία, από την χορήγηση λευκών αιμοσφαιρίων μέχρι τα τροχαία ατυχήματα, είναι απαραίτητες οι μονάδες αίματος. Η χώρα μας χρειάζεται ετησίως 650.000 μονάδες αίματος για να καλύψει τις ανάγκες της. 

Πώς γίνεται? 

Η διαδικασία λήψης του αίματος γίνεται ως εξής . 

Ο υποψήφιος αιμοδότης πηγαίνει στο χώρο αιμοδοσίας .Εκεί τον υποδέχονται ο γιατρός και το προσωπικό της Αιμοδοσίας, του δίνουν να συμπληρώσει ένα έντυπο με πληροφορίες για το ιατρικό ιστορικό του και εφόσον ο υποψήφιος πληροί τις προυποθέσεις,το ιατρικό προσωπικό, του κάνει κάποιες πρώτες εξετάσεις πίεσης και αιμοσφαιρίνης ( μικροαιματοκρίτης). Στην συνέχεια ο γιατρός θα συζητήσει το ιατρικό ιστορικό του αιμοδότη και θα αποφασίσει αν μπορεί η όχι να αιμοδοτήσει την συγκεκριμένη μέρα . Εφόσον όλα είναι όπως πρέπει,ακολουθεί μια μικρή αναμονή και στην συνέχεια με άσηπτο τρόπο ο γιατρός της Μονάδας Αιμοδοσίας ή του Νοσοκομείου παίρνει αίμα από την φλέβα με τον κατάλληλο ιατρικό εξοπλισμό που είναι αποστειρωμένος και μίας χρήσης ώστε να εξαλειφθούν οποιαδήποτε κίνδυνοι . Το αίμα συλλέγεται σε ειδικούς ασκούς αποστειρωμένους και μετά την αιμοδοσία πηγαίνει για έλεγχο προκειμένου να είναι απολύτως ασφαλές για την χρήση του . 

 

Γιατί να γίνει κάποιος αιμοδότης? 

1) Η ανάγκη για αίμα στην χώρα μας είναι αυξημένη, αφού το αυξημένο ποσοστό των τροχαίων ατυχημάτων καθώς και η μεσογειακή αναιμία μας κατατάσσει στις χώρες με υψηλή ανάγκη αιμοδοσίας ..Δυστυχώς στη χώρα μας δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας για αίμα αυτόνομα .Οπότε αναγκαζόμαστε να εισάγουμε αίμα από άλλες Ευρωπαικές χώρες όπως η Ελβετία προκειμένου να βοηθήσουμε στην σωστή λειτουργία των ελληνικών νοσοκομείων σε όλη την Επικράτεια. 

Η αιμοδοσία μπορεί να γίνεται κάθε τρείς μήνες χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για τον αιμοδότη. Δίνοντας αίμα επιτρέπουμε την ομαλή λειτουργία των μονάδων Υγείας, των Νοσοκομείων μας και επιτρέπουμε την απρόσκοπτη λειτουργία των μονάδων αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών 

2) Η αιμοδοσία αλλάζει τις ζωές όλων . Κάθε δωρεά αίματος μπορεί να σώσει ή να βελτιώσει την ζωή μέχρι και τριών ενηλίκων ή έξι παιδιών 

3) Ο αιμοδότης έχει καλή κλινική εικόνα της υγείας του .  Κάθε αιμοδότης υπόκειται σε αυστηρούς εργαστηριακούς ελέγχους προκειμένου να δώσει αίμα, συνεπώς έχει καλύτερη εικόνα της υγείας του . 

4) Η αιμοδοσία μειώνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου και των θρομβώσεων.  Με την λήψη αίματος, μειώνεται η πηκτικότητα του αίματος των αιμοδοτών και συνεπώς έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν ένα εγκεφαλικό. 

5) Οι αιμοδότες στην Ελλάδα δικαιούνται μία με δύο μέρες αδείας αιμοδοσίας κάθε χρόνο. 

6) Οι συστηματικοί αιμοδότες διαθέτουν βιβλιάριο αιμοδοσίας βάσει του οποίου μπορούν να ζητήσουν αίμα αν παραστεί ανάγκη . 

Η αιμοδοσία είναι μία ευγενική πράξη που σώζει ζωές,διότι το αίμα ούτε παράγεται,ούτε αντικαθίσταται μόνο προσφέρεται . Είναι ζήτημα ζωής και τιμής Είναι το πολυτιμότερο δώρο που μπορεί να κάνει κάποιος άνθρωπος σε κάποιο άλλο το δώρο της ζωής. 

Ο εθελοντής είναι ο ευαισθητοποιημένος άνθρωπος με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης .

Με το παρόν κείμενο θα ήθελα να ευχαριστήσω την κα Μαρία Αργυρού και την Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης δια την χορηγία τριών (3) μονάδων Αίματος, τις οποίες έλαβε η μητέρα μου  (για το χειρουργείο που έγινε σε Ιδιωτική Κλινική Αθηνών-  η επέμβαση ήταν Ολική Αρθροπλαστική γόνατος)

 

Με εκτίμηση

                                                                          Dr Κaton Nomikos

                                                                 ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

                                      Διδάκτωρ Ιατρικής 

                            Σχολής Πανεπιστημίου  Ιωαννίνων


 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Στο «κόκκινο» η υποστελέχωση στα νοσοκομεία των νησιών – Τι δηλώνει ο Ορθοπεδικός του νοσοκομείου Θήρας
Οι Φρυκτωρίες φέτος πραγματοποιήθηκαν συμβολικά με σημαίες!
Αντικατάσταση Δημοτικού Συμβούλου λόγω έκπτωσης της θέσεως του
Αλλοδαπός έκλεβε κινητά πελατών σε νυχτερινό μαγαζί της Θήρας
Στη Σαντορίνη με την οικογένειά του βρέθηκε ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης
Στην έλλειψη βασικών υποδομών του νησιού αναφέρθηκε στον ΣΚΑΙ η Μαργαρίτα Καραμολέγκου, εκ μέρους της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης
intronews.gr: 19.000 και 63 ημέρες. Τα αμείλικτα νούμερα για τη Σαντορίνη που έχουν φέρει σε απόγνωση τους ντόπιους
Δίνουν και παίρνουν οι συμβουλές φέτος για το πως να αποφευχθεί ο συνωστιμός στη Σαντορίνη
«Θεραπεία» του "υπερτουρισμού" και των αρνητικών προσήμων θεωρείται το πλαφόν στον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων
Πιστός στις παραδόσεις ο πολιτιστικός Σύλλογος Μεγαλοχωρίου διοργανώνει την Κυριακή 23/6 τον Κλήδωνα
Φρυκτωρίες 2024: Οι Κυκλάδες Επικοινωνούν αναδεικνύοντας την κοινή τους κληρονομιά
Η νέα απόφαση του Λιμεναρχείου Θήρας για το Αμμούδι με ισχύ απο 22 Ιουνίου
Θυελλώδεις ανέμους προαναγγέλει το Λιμεναρχείο Θήρας
Οι προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος 22 με 25 Ιουνίου
H Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής 2024 στη Σαντορίνη
Hondos_KE
apolimantiki
ΔΕΥΑΘ 29/6
Volcano TV
© 2024 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.