Σάββατο, 18 Μαΐου 2024

Ν. Ζώρζος, δήμαρχος Σαντορίνης: H Σαντορίνη έχει ξεπεράσει τα όρια της φέρουσας ικανότητας της

Συνέντευξη στο ένθετο cityhub της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ παραχώρησε ο δήμαρχος Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος, στην οποία ανέφερε τα ακόλουθα : 

 

Το 2012 η Σαντορίνη είχε 1,7 εκατομμύρια επισκεπτών. Πέρυσι, ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε, με το νησί να έχει ξεπεράσει τα όρια της φέρουσας ικανότητας της. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θήρας, Νίκο Ζώρζο, έχει χαθεί η ισορροπία ανάμεσα στο φυσικό περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία που ζει σε αυτό και πλέον «κάτοικοι αλλά και επισκέπτες δεν είναι ικανοποιημένοι». 

 

Με ποια έργα ξεκίνησε το πρώτο τρίμηνο της νέας Δημοτικής Αρχής; 

Κατά το διάστημα που μεσολάβησε από τις εκλογές μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων μας προετοιμαστήκαμε με τρόπο ώστε να είναι ευχερέστερη η δράση μας. Προετοιμάσαμε τον προϋπολογισμό ο οποίος ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 09/01/2024 και για τον οποίον λάβαμε έγκριση την 01/03/2024. Παράλληλα ωριμάσαμε 4 κυκλοφοριακές μελέτες για να αντιμετωπιστεί το οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα κατά την θερινή περίοδο. 
 

Στις προτεραιότητες μας είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, οι λιμενικές πύλες πολιτικής προστασίας, δημιουργία κέντρου τεκμηρίωσης της γεωλογικής ιστορίας του νησιού, η προώθηση των διαδικασιών των τελευταίων σταδίων ωρίμανσης της Μαρίνας Μονολίθου και υλοποίηση των προτεραιοτήτων που είχαν τεθεί στο πρόγραμμα μας κατά την προεκλογική περίοδο. 
 

Αναφερθήκατε στο κυκλοφοριακό και τη διαχείριση απορριμμάτων: Πώς θα αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που απορρέουν από τον υπερτουρισμό; 

Η Σαντορίνη ως ένας στρατηγικός τουριστικός προορισμός της Ελλάδος, δέχεται υψηλές πιέσεις στις υποδομές της, το περιβάλλον και τους οικισμούς της λόγω του μεγάλου όγκου επισκεπτών που υποδέχεται κάθε χρόνο. Η ανορθολογική, επιθετική και χωρίς σχεδιασμό καταστροφή του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος και συσσώρευση αστικού τύπου προβλημάτων αλλοιώνουν την ταυτότητα του τόπου και δημιουργούν περιβάλλον απωθητικό για κατοίκους και επισκέπτες. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι η Σαντορίνη από 1,7 εκ. επισκεπτών το 2012 έφτασε σε 3,4 εκ. επισκέπτες το 2023. 

Ο Δήμος μην έχοντας την αρμοδιότητα να λάβει μέτρα αποτροπής της εξελισσόμενης κατάστασης, έχει ζητήσει κατά τις περιόδους διοίκησης μας (2011-2019) καθώς και τώρα από τις κυβερνήσεις να ληφθούν μέτρα περιορισμού και προστασίας. Η κυβέρνηση είναι απαραίτητο να ακούσει την φωνή της τοπικής κοινωνίας καθώς τα τελευταία χρόνια δεν αποτελεί μόνο άποψη της δημοτικής αρχής, όπως αρχικά ήταν αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων και τον φορέων. Είναι άλλωστε γεγονός ότι η Σαντορίνη έχει ξεπεράσει τα όρια της φέρουσας ικανότητας της, έχουν επέλθει μεταβολές και επιβαρύνσεις στις συνθήκες του χώρου της, έχει χαθεί η ισορροπία ανάμεσα στο φυσικό περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία που ζει σε αυτό, κάτοικοι αλλά και επισκέπτες δεν είναι ικανοποιημένοι. 
 

Η Θηρασία από την άλλη πλευρά χρειάζεται σχεδιασμό για την ορθολογική ανάπτυξη της ώστε να μην ακολουθήσει την πορεία της Σαντορίνης στην αμετροέπεια των επιλογών του ιδιωτικού τομέα. 


Υπάρχουν περιθώρια επίλυσης του οξύτατου ζητήματος της υπερδόμησης; 

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης προωθείτε νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μεταβατικές διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση. Σε αυτό είναι ανάγκη να προβλεφθεί εξαίρεση της Σαντορίνης από αυτές έτσι ώστε να προστατευτεί το πληγωμένο τοπίο του νησιού. Αναγκαίος είναι επίσης ο αποκλεισμός των στρατηγικών και των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων. 
 

Είναι αντίφαση να χαρακτηρίζεται η Σαντορίνη με νόμο ως τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και να καταστρέφεται από την άλλη το μοναδικό της τοπίο. Υπάρχει το νομοθετικό εργαλείο για την κήρυξη του νησιού ως κορεσμένο για νέες τουριστικές κλίνες κατά το υπόδειγμα απόφασης του Υπουργού Τουρισμού (ΦΕΚ 797/β /1986) σε συνεννόηση με το ΥΠΕΝ μέχρι να ολοκληρωθεί και θεσμοθετηθεί το ΕΠΣ (Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο). 

*Συνέντευξη στην Εύη Σαλτού

Προέλευση : https://www.in.gr/2024/04/09/politics/aftodioikisi/santorini-dexetai-pieseis-stis-ypodomes/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Η Φωτογραφική Ομάδα Σαντορίνης ΦΟΣ θα παρουσιάσει φωτογραφική έκθεση
Προγραμματισμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση το διάστημα 18 - 20 Μαίου
Οι διακρίσεις της Ελλάδας και της Σαντορίνης στα American Leisure Lifestyle Awards στην thenationalherald.com
11-19 Μαίου η φετινή Ανοιξιάτικη αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος Σαντορίνης
Διανομή τροφίμων απο την Ένωση Πολυτέκνων Σαντορίνης στις 17 και 20 Μαίου
Ευχαριστήριο του Πτωχοκομείου σε δωρητή του
Μαθηματα ανοιχτης θαλάσσης για εφήβους και ενήλικες απο το Ναυτικό Όμιλο Σαντορίνης
Η Σαντορίνη το καλύτερο νησί στην Ευρώπη σύμφωνα με τα Leisure Lifestyle Awards 2024
Σε ανοικτή έκτακτη γενική συνέλευση την Πέμπτη 16/05/2024 στις 17:00 καλεί η συντονιστική για το ΓΝΘ
Το δημοφιλέστερο ηλιοβασίλεμα του TikTok και το 2ο καλύτερο στο Instagram έχει η Σαντορίνη!
Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στις 16 και 17 Μαίου
Ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση των κατολισθητικών φαινομένων
Αντάμωμα Παραδοσιακών Χορών στις 18 Μαίου στις 18.30 στο ΔΑΠΠΟΣ
Προσωπικό αναζητά το Πτωχοκομείο Θήρας
Καταγγελία της Κ.Ο. Σαντορίνης προς τη Δημοτική Αρχή για την άρνηση παραχώρησης πλατείας για τη διεξαγωγή πολιτικής ομιλίας
Hondos_KE
apolimantiki
ΔΕΥΑΘ 29/6
Volcano TV
© 2024 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.