Ένα ελληνικό κρασί από τη Σαντορίνη έχει καταγραφεί ως το κορυφαίο κρασί στον κόσμο στην ιστοσελίδα κατάταξης τροφίμων και ποτών Taste Atlas.
Συγκεκριμένα, το πρώτο ελληνικό κρασί στη λίστα είναι το Vinsanto, το οποίο έρχεται στην πρώτη θέση συνολικά. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Taste Atlas, πρόκειται για επιδόρπιο κρασί από τη Σαντορίνη, φτιαγμένο με αποξηραμένα σταφύλια Ασύρτικο και Αηδάνι.
Αν και το κρασί έχει παρόμοια ονομασία, αυτό το ελληνικό μπουκάλι έχει λίγα κοινά με το πιο γνωστό Vin Santo από την Τοσκάνη. Τα σταφύλια αποξηραίνονται για περίπου 14 ημέρες και στη συνέχεια ζυμώνονται και ωριμάζουν.
Για να επιτύχει τη γεμάτη γεύση του, αυτό το κρασί πρέπει να παλαιωθεί σε δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον δύο χρόνια, αν και οι περισσότεροι παραγωγοί επιλέγουν να το παλαιώσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το αποτέλεσμα είναι ένα γλυκό και πυκνό κρασί γεμάτο γεύση και πλούσιο σε αρώματα. Και οι δύο ποικιλίες σταφυλιού είναι λευκής φλούδας, αλλά το Vinsanto παίρνει ένα λαχταριστό χρυσαφί χρώμα, το οποίο συνήθως γίνεται πιο σκούρο καθώς το ποτό παλιώνει.
Η Grecian Delight στηρίζει την Ελλάδα
Το Taste Atlas αναφέρει ότι το κρασί είναι μελωμένο, γλυκό και γεμάτο σώμα, με αρώματα σύκα, σταφίδες, βερίκοκα, καραμέλα, ξηρούς καρπούς και γλυκά μπαχαρικά και ότι παρά τις συμπυκνωμένες γεύσεις και την πυκνή υφή, το Vinsanto καταφέρνει να παραμένει ισορροπημένο, διατηρώντας την οξύτητα και φρεσκάδα.
Λέγεται ότι το κρασί πρέπει να σερβίρεται παγωμένο, μπορεί να πιει μόνο του και συνδυάζεται καλά με επιδόρπια και τυρί.
Στη θέση 25 του Taste Atlas βρίσκεται το κρασί της Νάουσας. Πρόκειται για κρασιά της ποικιλίας Ξινόμαυρο, γηγενή ελληνικά κρασιά που συχνά συγκρίνονται με το Pinot Noir και το Nebbiolo.
Σύμφωνα με το Taste Atlas, το κρασί Νάουσα προσφέρει την τέλεια ισορροπία τανινών, σακχάρων και οξύτητας, ενώ τα αρώματα και οι γεύσεις περιλαμβάνουν έναν σύνθετο συνδυασμό από αλμυρές νότες που συχνά θυμίζουν σκούρα και κόκκινα φρούτα, ντομάτες, δαμάσκηνα, γη, καπνό, βότανα και μπαχαρικά.
Λόγω της πολυπλοκότητας και της φινέτσας του, το Ξινόμαυρο αναφέρεται συνήθως ως ένα από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά. Ένας ιδανικός συνδυασμός για αυτό το τανικό κρασί είναι κυνήγι, αρνί, σάλτσες με βάση την ντομάτα, χορταστικά μαγειρευτά, λουκάνικα, μανιτάρια και παλαιωμένο τυρί, σύμφωνα με το Taste Atlas.
Μαλαγουσία
Στο νούμερο 39 κάθεται η Μαλαγουσία, ένα αρχαίο ελληνικό σταφύλι με λευκή φλούδα που σώθηκε από την εξαφάνιση από τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου, ο οποίος το επανέφερε από την αφάνεια τη δεκαετία του 1970. Το σταφύλι παράγει αρωματικά ξηρά κρασιά, τα οποία είναι συνήθως εξαιρετικής ποιότητας.
«Χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή πυκνών και αρωματικών στυλ επιδορπίων. Στη μύτη, τα κρασιά εμφανίζουν έντονα αρώματα που θυμίζουν συχνά ροδάκινα, αχλάδια και τροπικά φρούτα, συνήθως με εσπεριδοειδή, βότανα και διακριτικές νότες λουλουδιών. Στο στόμα, είναι γεμάτοι, πλούσιοι και στρογγυλοί και τα καλύτερα παραδείγματα καταφέρνουν να παραμείνουν ζωηρά και φρέσκα», σύμφωνα με το Taste Atlas.
Στο νούμερο 51 βρίσκεται το Ασύρτικο, με λευκή ποικιλία σταφυλιού γηγενή του νησιού της Σαντορίνης, που μπορεί να συναντήσει κανείς και σε άλλα νησιά του Αιγαίου όπως η Πάρος. Το έδαφος του νησιού, το οποίο είναι πλούσιο σε ηφαιστειακή τέφρα, φαίνεται να επιτρέπει στα σταφύλια να διατηρήσουν την οξύτητά τους ανεξάρτητα από το πόσο καιρό ωριμάζουν, γεγονός που δίνει σε αυτά τα κρασιά μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.
Το Αγιωργίτικο είναι η πιο ευρέως φυτεμένη κόκκινη ποικιλία στην Ελλάδα. Καλλιεργείται σε πολλές αμπελοοινικές περιοχές, αλλά η Νεμέα, από όπου προήλθε το σταφύλι, είναι η πιο σημαντική περιοχή της. Το Αγιωργίτικο είναι ένα ευέλικτο σταφύλι που μπορεί να οινοποιηθεί σε διάφορα στυλ και χρησιμοποιείται συχνά ως ραχοκοκαλιά σε πολλά ελληνικά χαρμάνια.
Μοσχοφίλερο
Το Μοσχοφίλερο είναι ένα ελληνικό σταφύλι που προέρχεται από την Πελοπόννησο. Είναι μια ποικιλία αρωματική και όψιμης ωρίμανσης που δίνει υψηλές αποδόσεις, αλλά μερικές φορές είναι ευαίσθητη και δύσκολα καλλιεργείται. Αν και έχει κοινή παρουσία, το Μοσχοφίλερο διαδόθηκε μόνο στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, κυρίως από τους παραγωγούς της ΠΟΠ Μαντινείας, της σημαντικότερης οινοπαραγωγικής περιοχής του Μοσχοφίλερου.
Νεμέα
Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου, η Νεμέα είναι μια ελληνική ονομασία που παράγει ποικιλιακά ερυθρά κρασιά από τα γηγενή Αγιωργίτικο σταφύλια. Παρά την ποικιλία στο στυλ των κρασιών, από εύκολες στην κατανάλωση έως πλούσια και γεμάτα σώμα, τυπικά παρουσιάζουν γεύσεις και αρώματα με κόκκινα και μαύρα μούρα, δαμάσκηνα και δαμάσκηνα, ενώ η παλαίωση βελανιδιάς τείνει να τονίζει τις πικάντικες λεπτότητες του μοσχοκάρυδου και μαύρο πιπέρι.
Εκτός από τα δύο ελληνικά κρασιά που μπήκαν στη λίστα, το Taste Atlas συμπεριέλαβε τους ελληνικούς καφέδες, καθώς και το ούζο και την τσικουδιά, στα 100 καλύτερα ποτά στον κόσμο.
Συγκεκριμένα, το πρώτο ελληνικό κρασί στη λίστα είναι το Vinsanto, το οποίο έρχεται στην πρώτη θέση συνολικά. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Taste Atlas, πρόκειται για επιδόρπιο κρασί από τη Σαντορίνη, φτιαγμένο με αποξηραμένα σταφύλια Ασύρτικο και Αηδάνι.
Αν και το κρασί έχει παρόμοια ονομασία, αυτό το ελληνικό μπουκάλι έχει λίγα κοινά με το πιο γνωστό Vin Santo από την Τοσκάνη. Τα σταφύλια αποξηραίνονται για περίπου 14 ημέρες και στη συνέχεια ζυμώνονται και ωριμάζουν.
Για να επιτύχει τη γεμάτη γεύση του, αυτό το κρασί πρέπει να παλαιωθεί σε δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον δύο χρόνια, αν και οι περισσότεροι παραγωγοί επιλέγουν να το παλαιώσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το αποτέλεσμα είναι ένα γλυκό και πυκνό κρασί γεμάτο γεύση και πλούσιο σε αρώματα. Και οι δύο ποικιλίες σταφυλιού είναι λευκής φλούδας, αλλά το Vinsanto παίρνει ένα λαχταριστό χρυσαφί χρώμα, το οποίο συνήθως γίνεται πιο σκούρο καθώς το ποτό παλιώνει.
Η Grecian Delight στηρίζει την Ελλάδα
Το Taste Atlas αναφέρει ότι το κρασί είναι μελωμένο, γλυκό και γεμάτο σώμα, με αρώματα σύκα, σταφίδες, βερίκοκα, καραμέλα, ξηρούς καρπούς και γλυκά μπαχαρικά και ότι παρά τις συμπυκνωμένες γεύσεις και την πυκνή υφή, το Vinsanto καταφέρνει να παραμένει ισορροπημένο, διατηρώντας την οξύτητα και φρεσκάδα.
Λέγεται ότι το κρασί πρέπει να σερβίρεται παγωμένο, μπορεί να πιει μόνο του και συνδυάζεται καλά με επιδόρπια και τυρί.
Στη θέση 25 του Taste Atlas βρίσκεται το κρασί της Νάουσας. Πρόκειται για κρασιά της ποικιλίας Ξινόμαυρο, γηγενή ελληνικά κρασιά που συχνά συγκρίνονται με το Pinot Noir και το Nebbiolo.
Σύμφωνα με το Taste Atlas, το κρασί Νάουσα προσφέρει την τέλεια ισορροπία τανινών, σακχάρων και οξύτητας, ενώ τα αρώματα και οι γεύσεις περιλαμβάνουν έναν σύνθετο συνδυασμό από αλμυρές νότες που συχνά θυμίζουν σκούρα και κόκκινα φρούτα, ντομάτες, δαμάσκηνα, γη, καπνό, βότανα και μπαχαρικά.
Λόγω της πολυπλοκότητας και της φινέτσας του, το Ξινόμαυρο αναφέρεται συνήθως ως ένα από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά. Ένας ιδανικός συνδυασμός για αυτό το τανικό κρασί είναι κυνήγι, αρνί, σάλτσες με βάση την ντομάτα, χορταστικά μαγειρευτά, λουκάνικα, μανιτάρια και παλαιωμένο τυρί, σύμφωνα με το Taste Atlas.
Μαλαγουσία
Στο νούμερο 39 κάθεται η Μαλαγουσία, ένα αρχαίο ελληνικό σταφύλι με λευκή φλούδα που σώθηκε από την εξαφάνιση από τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου, ο οποίος το επανέφερε από την αφάνεια τη δεκαετία του 1970. Το σταφύλι παράγει αρωματικά ξηρά κρασιά, τα οποία είναι συνήθως εξαιρετικής ποιότητας.
«Χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή πυκνών και αρωματικών στυλ επιδορπίων. Στη μύτη, τα κρασιά εμφανίζουν έντονα αρώματα που θυμίζουν συχνά ροδάκινα, αχλάδια και τροπικά φρούτα, συνήθως με εσπεριδοειδή, βότανα και διακριτικές νότες λουλουδιών. Στο στόμα, είναι γεμάτοι, πλούσιοι και στρογγυλοί και τα καλύτερα παραδείγματα καταφέρνουν να παραμείνουν ζωηρά και φρέσκα», σύμφωνα με το Taste Atlas.
Στο νούμερο 51 βρίσκεται το Ασύρτικο, με λευκή ποικιλία σταφυλιού γηγενή του νησιού της Σαντορίνης, που μπορεί να συναντήσει κανείς και σε άλλα νησιά του Αιγαίου όπως η Πάρος. Το έδαφος του νησιού, το οποίο είναι πλούσιο σε ηφαιστειακή τέφρα, φαίνεται να επιτρέπει στα σταφύλια να διατηρήσουν την οξύτητά τους ανεξάρτητα από το πόσο καιρό ωριμάζουν, γεγονός που δίνει σε αυτά τα κρασιά μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.
Το Αγιωργίτικο είναι η πιο ευρέως φυτεμένη κόκκινη ποικιλία στην Ελλάδα. Καλλιεργείται σε πολλές αμπελοοινικές περιοχές, αλλά η Νεμέα, από όπου προήλθε το σταφύλι, είναι η πιο σημαντική περιοχή της. Το Αγιωργίτικο είναι ένα ευέλικτο σταφύλι που μπορεί να οινοποιηθεί σε διάφορα στυλ και χρησιμοποιείται συχνά ως ραχοκοκαλιά σε πολλά ελληνικά χαρμάνια.
Μοσχοφίλερο
Το Μοσχοφίλερο είναι ένα ελληνικό σταφύλι που προέρχεται από την Πελοπόννησο. Είναι μια ποικιλία αρωματική και όψιμης ωρίμανσης που δίνει υψηλές αποδόσεις, αλλά μερικές φορές είναι ευαίσθητη και δύσκολα καλλιεργείται. Αν και έχει κοινή παρουσία, το Μοσχοφίλερο διαδόθηκε μόνο στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, κυρίως από τους παραγωγούς της ΠΟΠ Μαντινείας, της σημαντικότερης οινοπαραγωγικής περιοχής του Μοσχοφίλερου.
Νεμέα
Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου, η Νεμέα είναι μια ελληνική ονομασία που παράγει ποικιλιακά ερυθρά κρασιά από τα γηγενή Αγιωργίτικο σταφύλια. Παρά την ποικιλία στο στυλ των κρασιών, από εύκολες στην κατανάλωση έως πλούσια και γεμάτα σώμα, τυπικά παρουσιάζουν γεύσεις και αρώματα με κόκκινα και μαύρα μούρα, δαμάσκηνα και δαμάσκηνα, ενώ η παλαίωση βελανιδιάς τείνει να τονίζει τις πικάντικες λεπτότητες του μοσχοκάρυδου και μαύρο πιπέρι.
Εκτός από τα δύο ελληνικά κρασιά που μπήκαν στη λίστα, το Taste Atlas συμπεριέλαβε τους ελληνικούς καφέδες, καθώς και το ούζο και την τσικουδιά, στα 100 καλύτερα ποτά στον κόσμο.