Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024

Γιατροί: Η «οδύσσεια» στέγασης στα νησιά - Ρεπορτάζ του Ε.Τ. για τη δημόσια υγεία στα νησιά


Η ανάγκη ενίσχυσης των νησιών είναι επιτακτική, ειδικά τη φετινή θερινή σεζόν που οι τουριστικές αφίξεις είναι αυξημένες. Γίνονται προσπάθειες τόσο από τις τοπικές κοινωνίες όσο και από το υπουργείο Υγείας, που επιχειρεί να στελεχώσει τα νησιά. Ηδη καθιέρωσε «μπόνους» έως 1.500 ευρώ σε προσωπικό που μετακινείται σε νησιά για την καλοκαιρινή σεζόν και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η προκήρυξη για 250 μόνιμους γιατρούς σε νησιά και περιοχές χωρίς μεγάλα νοσοκομεία.

 

Ελλειψη σπιτιών

 

Σε πολλές περιπτώσεις, την πρόθεση των γιατρών να βοηθήσουν στα νησιά ανακόπτει η έλλειψη σπιτιών προς ενοικίαση. «Εχει αυξηθεί το Airbnb πάνω από 280% και έχουν εξαφανιστεί όλα τα σπίτια. Το πρόβλημα είναι πολύ έντονο φέτος και η Μήλος είναι ένας προορισμός που ανεβαίνει τουριστικά ραγδαία τα τελευταία χρόνια», σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος του Κέντρου Υγείας Μήλου, Κώστας Μακρής, τον οποίο και μήνυσε ο δήμαρχος όταν επιχείρησε να κάνει εργασίες στο περιφερειακό ιατρείο για να μείνει προσωρινά εκεί ένας ορθοπαιδικός που έφτασε πρόσφατα στο νησί. «Είναι ιδιοκτησία του δήμου, ωστόσο επιχειρήσαμε παρεμβάσεις μόνο εσωτερικά, κάτι που μπορούμε να κάνουμε. Δεν υπήρξε παρέμβαση στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου», εξηγεί. Τελικά, με κινητοποίηση του νησιού ο γιατρός βρήκε σπίτι, ωστόσο το ίδιο πρόβλημα έχει μία πνευμονολόγος, επικουρικός, που θα προσφέρει τις υπηρεσίες της για 36 μήνες, η οποία περιμένει εδώ και δέκα ημέρες πριν μεταβεί στο νησί για να βρεθεί μια λύση στο θέμα της στέγασης. «Εδώ και τρία χρόνια έχω προτείνει να γίνουν μελέτες, ώστε να ξεκινήσει από τον δήμο η κατασκευή διαμερισμάτων για όλους», αναφέρει ο κ. Μακρής και προσθέτει: «Θα κάνω τα αδύνατα δυνατά για να λυθεί το πρόβλημα, αλλά φοβάμαι ότι στο τέλος δεν θα καταφέρω να κρατήσω τους γιατρούς».

«Αλμυρά» ενοίκια

Ο Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), τονίζει ότι στις Κυκλάδες και όπου έχει τουρισμό είτε οι κάτοικοι δεν δίνουν τις ιδιοκτησίες τους προς ενοικίαση ή οι τιμές είναι πολύ υψηλές και «όλο το μηνιάτικο πηγαίνει για το ενοίκιο και τα πάγια έξοδα», όπως λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μισθός ενός επικουρικού γιατρού δεν ξεπερνά περίπου τα 1.500 ευρώ τον μήνα, ενώ σχεδόν τα ίδια λαμβάνει και ένας μόνιμος γιατρός επιμελητής Β’. Ενας διευθυντής λαμβάνει έως 2.000 ευρώ. Τα προβλήματα είναι μεγάλα σε πολύ δημοφιλείς προορισμούς, όπως για παράδειγμα η Σαντορίνη, όπου υπάρχει καινούργιο νοσοκομείο αλλά είναι υποστελεχωμένο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελλείψεις σήμερα είναι γενικοί γιατροί στα νησιά και στα μεγάλα νησιά με νοσοκομεία γιατροί ειδικοτήτων όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δηλαδή, νούμερο ένα ειδικότητα που λείπει είναι οι αναισθησιολόγοι, καθώς επίσης οι εντατικολόγοι και οι ακτινολόγοι.

Μπόνους σε όσους «μετακομίσουν»

Στα μέσα Ιουνίου δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» απόφαση, με πρωτοβουλία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, σύμφωνα με την οποία ορίζονται σημαντικά οικονομικά κίνητρα για επαγγελματίες Υγείας που θέλουν να μετακινηθούν, με μέγιστη διάρκεια μετακίνησης τον έναν μήνα. Ειδικότερα, ιατρικό προσωπικό που μετακινείται σε άλλες δομές Υγείας της ίδιας ή άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας για εξυπηρέτηση έκτακτων αναγκών από την 1η Ιουλίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου δίνεται μηνιαία αποζημίωση 1.500 ευρώ επιπλέον των αποδοχών του που είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης. Αντίστοιχα, για νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό η μηνιαία αποζημίωση ορίζεται στα 1.000 ευρώ εκτός των τακτικών αποδοχών. Η απόφαση αυτή έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των υγειονομικών και οι αιτήσεις κρίνονται ικανοποιητικές. Ενδεικτικά, στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια στην οποία ανήκει και η συντριπτική πλειονότητα των νησιών, έχουν αιτηθεί, όπως προκύπτει από πληροφορίες, περί τους 20 γιατρούς και 300 νοσηλευτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσον αφορά στο νοσηλευτικό προσωπικό ήδη ξεπεράστηκαν οι ανάγκες.

 

Παράλληλα, άμεσα -ακόμη και εντός της επόμενης εβδομάδας σύμφωνα με πληροφορίες- αναμένεται μία προκήρυξη 250 μόνιμων γιατρών για νησιά και περιοχές που δεν έχουν μεγάλα νοσοκομεία. Η προκήρυξη αυτή αποτελεί μέρος των προσλήψεων 700 θέσεων μόνιμων γιατρών που αναμένεται να γίνουν. Οι υπόλοιπες 450 θέσεις μόνιμων γιατρών θα είναι για κεντρικά νοσοκομεία. Οι διαδικασίες πρόσληψης θα είναι fast-track και εκτιμάται ότι οι γιατροί θα είναι στις θέσεις τους έως τις αρχές Οκτωβρίου. Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη είναι η διαδικασία πρόσληψης 4.000 νοσηλευτών – η προκήρυξη είναι για επεξεργασία στο ΑΣΕΠ. Η τοποθέτησή τους, όμως, αναμένεται να πάρει περισσότερο χρόνο σε σχέση με τους γιατρούς.
 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ: «Η ζωή στη Σαντορίνη είναι κατά 30% πιο ακριβή σε σχέση με την Αθήνα»Τον Μάιο του 2020 αποφάσισε να μεταβεί στο νησί της Σαντορίνης, εκμεταλλευόμενος μια θέση που είχε προκηρυχθεί στο νοσοκομείο προκειμένου να δοκιμάσει τη ζωή της επαρχίας. Παρόλο που νοικιάζει ένα κανονικό σπίτι και μένει με την οικογένειά του, του πήρε πέντε μήνες να το βρει, μένοντας στην αρχή σε ένα προσωρινό σπίτι μη κατάλληλο για μακροχρόνια παραμονή. Ο Βασίλης Αγγέλης, ορθοπαιδικός, εκφράζει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής τις δυσκολίες των γιατρών και του λοιπού προσωπικού στο δημοφιλές νησί της Σαντορίνης, όπου τα σπίτια για να στεγάσουν γιατρούς είναι… άφαντα. «Δεν δίνουν κίνητρα στους γιατρούς, δεν λαμβάνουμε επιδόματα, δεν υπάρχει βοήθεια για τους γιατρούς. Οι τιμές των ενοικίων είναι πολύ υψηλές και η ζωή πολύ ακριβή. Ενας υπολογισμός που έκανα δείχνει ότι η ζωή είναι κατά 30% πιο ακριβή σε σχέση με την Αθήνα». Μάλιστα, σημειώνει ότι λόγω του καθεστώτος λειτουργίας του νοσοκομείου Σαντορίνης -αποτελεί υγειονομική μονάδα της ΑΕΜΥ- οι γιατροί δεν έχουν ούτε τις απολαβές ούτε τα μόρια ούτε την εξέλιξη συγκριτικά με τους γιατρούς του ΕΣΥ.

 

Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ότι ένα νοσοκομείο που χρειάζεται τουλάχιστον τρεις ειδικούς γιατρούς για κάθε ειδικότητα, να έχει πολλές ελλείψεις.
 

«Από τον Μάιο του 2020 έως τον Αύγουστο του 2021 ήμουν ο μόνος ορθοπαιδικός. Εδώ και έναν χρόνο είμαστε με έναν αναισθησιολόγο και από τον Φεβρουάριο δεν υπάρχει καρδιολόγος ούτε παθολόγος. Επίσης, έχουμε δύο ακτινολόγους. Σε ένα νησί που είναι συνηθισμένα τα τροχαία ατυχήματα», αναφέρει ο κ. Αγγέλης.
 

Με φιλότιμες μετακινήσεις, που γίνονται από Νάξο, Σύρο, Αθήνα, καλύπτονται ορισμένα κενά ανά διαστήματα. Το νοσοκομείο διαθέτει ξενώνα φιλοξενίας για γιατρούς, στον οποίο όμως δεν χωρούν όλοι και δεν κρίνεται κατάλληλος ως μόνιμη στέγη, καθώς πολλοί χώροι του είναι κοινόχρηστοι.


Προέλευση : 

https://eleftherostypos.gr/ellada/giatroi-i-odysseia-stegasis-sta-nisia-ti-lene-ston-e-t-ta-thymata

 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Την έκθεση ‘Παρόντες-Απόντες: οι Αιγαιοπελαγίτες του χτες και τα σπιτικά τους’ παρουσιάζει το κέντρο KASTELANA
Πιστός στις παραδόσεις ο πολιτιστικός Σύλλογος Μεγαλοχωρίου διοργανώνει την Κυριακή 23/6 τον Κλήδωνα
Φρυκτωρίες 2024: Οι Κυκλάδες Επικοινωνούν αναδεικνύοντας την κοινή τους κληρονομιά
Η νέα απόφαση του Λιμεναρχείου Θήρας για το Αμμούδι με ισχύ απο 22 Ιουνίου
Θυελλώδεις ανέμους προαναγγέλει το Λιμεναρχείο Θήρας
Οι προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος 22 με 25 Ιουνίου
H Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής 2024 στη Σαντορίνη
Οι προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος το διάστημα 18 - 23 Ιουνίου
Υπέρ της εφαρμογής του birth allocation στη Σαντορίνη τάχθηκε η Υπ. Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη
Εργασίες ασφαλτόστρωσης στις 21 Ιουνίου στη Μεσσαριά
Διαμαρτυρία Εμπορικού Συλλόγου στον ΔΕΔΔΗΕ για το απαρχαιωμένο δίκτυο διανομής ενέργειας στο νησί
Σε νέα διεύθυνση απο Δευτέρα το Πρακτορείο ΔΕΔΔΗΕ ΘΗΡΑΣ
Το Eργοστάσιο Tεχνών Σαντορίνης συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής!
Διαμαρτυρία 12.30 - 13.30 θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι ξεναγοί έξω απο τον αρχαιολογικό χώρο Ακρωτηρίου
Η Σαντορίνη αναβαθμίζει την ασφάλεια των λιμένων της: Εφαρμογή μέτρων I.S.P.S.
Hondos_KE
apolimantiki
ΔΕΥΑΘ 29/6
Volcano TV
© 2024 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.