Σάββατο, 25 Ιουνίου 2022

Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ «ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ» ΣΤΗΝ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Σε ανακοίνωσή της για την πορεία της φετινής τουριστικής χρονιάς στη Σαντορίνη η MTC Group Consulting αναφέρει τα εξής ενδιαφέρονται και σημαντικά στοιχεία και συμπεράσματα. 

Σε μια εποχή κατά την οποία, σύμφωνα με τον οίκο Moody’s ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επιδεινώσει την παγκόσμια οικονομική παραγωγή, με τις ευρωπαϊκές χώρες να πέφτουν σε ύφεση, τα spreads των ομολόγων υψηλών αποδόσεων να διευρύνονται σημαντικά και τον κίνδυνο αναχρηματοδότησης να αυξάνεται, ο τομέας του Τουρισμού «φαντάζει»  για την Ελλάδα ως βασικός πυλώνας στήριξης της εθνικής οικονομίας και κατ’ επέκταση της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Μπροστά στην εκτίναξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας και την αύξηση κατά 44% του κόστους ενέργειας και αγαθών σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat για τον Μάρτιο , είναι σαφές ότι εισερχόμαστε σε μια νέα φάση αλλαγής των δεδομένων ακόμα και στις μετρήσεις της απόδοσης των τουριστικών μεγεθών. Και αυτό, γιατί πλέον ο συσχετισμός μεταξύ του ταξιδιώτη και του παρόχου τουριστικών υπηρεσιών έχει ως κοινό χαρακτηριστικό τη μείωση του εισοδήματος, στη μια πλευρά λόγω της αύξησης του κόστους ζωής και στην άλλη λόγω της επιβάρυνσης του λειτουργικού κόστους εξυπηρέτησης των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ειδικά , σε ότι αφορά το θέμα των δαπανών λειτουργίας που συμπεριλαμβάνουν τα αναγκαστικά έργα ανακαίνισης και συντήρησης, αρκεί να αναφερθεί ότι , σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι ανατιμήσεις υλικών , ενώ κατά κανόνα σπάνια ξεπερνούσαν υπό κανονικές συνθήκες  το 0,5% ανά μήνα, στην περίοδο Απριλίου 2021 – Μαρτίου 2022 παρουσίασαν αύξηση 5,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2020-2021. Αν προσθέσουμε σε αυτά και τις ανατιμήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, είναι αντιληπτό το πρόβλημα σε όλο του το μέγεθος.

Αυτό σημαίνει ότι στην εφετινή τουριστική περίοδο έχει σημασία να μετράμε , πολύ περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, όχι μόνο τις αφίξεις αλλά και τις διανυκτερεύσεις και, κυρίως, τα έσοδα. Εκεί θα κριθεί η επιτυχία κάθε τουριστικού προορισμού. Και επειδή δεν αρκεί η βασική τουριστική περίοδος για να υπερκεραστούν οι όποιες απώλειες, εξίσου σημαντικό είναι να μετράμε τις επιδόσεις σε επίπεδο επιμήκυνσης της περιόδου.

Με τη λογική ότι οι Κυκλάδες και, κυρίως, οι βασικοί της τουριστικοί προορισμοί αποτελούν «βαρόμετρο» σε ότι αφορά το ζητούμενο, καταγράψαμε τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας του πρώτου τριμήνου 2022 όπου διαπιστώσαμε τα εξής:
 
 
Σε συνολικό κύκλο εργασιών σε καταλύματα και εστίαση η Σαντορίνη έδειξε σαφές προβάδισμα ως προς τον στόχο της επιμήκυνσης καταγράφοντας έσοδα 14.880.699 ευρώ, υπερδιπλάσια της Μυκόνου που κατέγραψε εισπράξεις 6.091.273 ευρώ. Αντίστοιχα η Πάρος είχε έσοδα 2.141.794 ευρώ, η Νάξος 1.802.770 και η Μήλος 1.343.755 ευρώ.
Συγκρίνοντας τα έσοδα σε καταλύματα διαπιστώνουμε επίσης ότι η Πάρος είχε 877.239 ευρώ έσοδα, η Μήλος 850.221, η Νάξος 821.524 , η Τήνος 250.377 και η Άνδρος 246.147 ευρώ. Τέλος, στην εστίαση η Πάρος κατέγραψε έσοδα 1.264.555 ευρώ και η Νάξος 981.246.

Οι παραπάνω επισημάνσεις γίνονται για να καταδειχθεί ότι , σε τελική ανάλυση, η επιτυχία της εφετινής χρονιάς θα μετρηθεί στο ταμείο κάθε προορισμού και κάθε επιχείρησης. Ραντεβού λοιπόν το Νοέμβριο γιατί μέχρι τότε θα πρέπει να «τραβήξουν» την περίοδο όσοι θα θελήσουν να σημειώσουν πραγματική και όχι πλασματική επιτυχία.


ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΤΑΚΗΣ
 

 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
"Οι νέοι τραγουδούν για τους νέους" - Συναυλία του Εθνικού Ωδείου Θήρας και του Γραφείου Νεότητας της Ι.Μ. Θήρας
Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας
Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου SEA DIAMOND
Προγραμματισμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση 25-28/6
Οριστική λύση στα προβλήματα του ΓΝΘ με παρέμβαση του Δημάρχου Θήρας
Το ΠΑΣΟΚ Θήρας για την επετειο απο τον θανατο του Ανδρέα Παπανδρέου
Οι φετινές επιδοσεις νησιων των κυκλαδων σε εσοδα καταλυματων και εστιασης
Απολύτως ασφαλής προορισμός η Σαντορίνη
Συγχαρητήρια της Θηραϊκής Πολιτείας στον Πανθηραικό
Αρχοντικά, ρεμπέτικα, βουτιές και το Stoiximan AegeanBall Festival 2022
Οι ΔΡΑΣΕΙΣ της "ΕΣΤΙΑΣ" του ΠΥΡΓΟΥ για ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2022
ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ με το συγκρότημα «ΕΜΜΕΛΟΝ» την 1η ιουλίου στο Μεγαλοχώρι
Santorini Film Festival θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουλίου 2022 στον πανέμορφο χώρο του Cine Kamari
Μετασυνεδριακη εκδρομή του Παγκόσμιου Συνέδριου των ηφαιστείων στη Σαντορίνη
Θηραική Πολιτεία : Η δε κακή βουλή τω βουλεύσαντι κάκιστη" Ησίοδος. Δηλαδή : Η κακή απόφαση κάνει περισσότερο κακό σε αυτόν που την πήρε
Volcano TV
Hondos_KE
δεναξας
© 2022 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.