Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2022

Σκελετοί στο Τσεσμέ, αποδίδονται στην έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης πρίν από 3.600 χρόνια

Συντάκτης: DK
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες πρόσφατα έφεραν στο φως μέρη του σκελετού ενός άνδρα και ενός σκύλου στην περιοχή Τσεσμέ (Çeşme-Bağlararası) της Τουρκίας, που πιστεύεται ότι ανήκουν στην εποχή του χαλκού, με τους αρχαιολόγους να αποδίδουν τον θάνατό τους στο τσουνάμι που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης πρίν από 3.600 χρόνια, η οποία αναφέρεται ως ως μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές με τις σημαντικότερες επιπτώσεις στην πλανήτη και στο κλίμα του, στην καταγεγραμμένη ιστορία της γης.

Σύμφωνα με το National Geographic που πρώτο παρουσίασε τα ευρύματα και τα συμπεράσματα των επιστημόνων, παρά τη διεθνή σημαντικότητα της έκρηξης, πρόκειται για τα πρώτα ανθρώπινα απομεινάρια θυμάτων της συγκεκριμένης καταστροφής που έχουν βρεθεί.

Παράλληλα, τα ευρήματα αυτά, αποδεικνύουν ότι εκτός από την ηφαιστειακή σκόνη που σκέπασε τα παράλια της Τουρκίας, η περιοχή αυτή «χτυπήθηκε» και από ισχυρό τσουνάμι που κατέστρεψε κτήρια και υποδομές (π.χ. λιμενικές) τρέποντας τους ανθρώπους σε φυγή.

 

Επιπλέον, η παρουσία του χτυπήματος του τσουνάμι στο Τσεσμέ-Μπαγκλαρασί δείχνει ότι μεγάλα και καταστροφικά κύματα έφτασαν στο βόρειο Αιγαίο μετά την έκρηξη του ηφαιστείου. Προηγουμένως, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, είχε θεωρηθεί ότι αυτή η περιοχή της Μεσογείου δεχόταν μόνο στάχτη από την έκρηξη της Θήρας.

Αντίθετα, φαίνεται τώρα ότι η περιοχή του κόλπου Τσεσμέ χτυπήθηκε από μια σειρά από τσουνάμι, καταστρέφοντας τοπικούς οικισμούς.

Τι δείχνουν τα σπουδαία ευρήματα

Η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρα είναι διάσημη για το πώς τα τσουνάμι της πιστεύεται ότι τερμάτισαν τον μινωικό πολιτισμό στην κοντινή Κρήτη.

Με βάση τη χρονολόγηση που έγινε με τη χρήση ραδιενεργού άνθρακα στις εναποθέσεις από το τσουνάμι στο Τσεσμέ-Μπαγκλαρασί, η ομάδα πιστεύει ότι η έκρηξη του ηφαιστείου συνέβη όχι νωρίτερα από το 1612 π.Χ. Τη μελέτη ανέλαβε ο αρχαιολόγος Vasıf Şahoğlu του Πανεπιστημίου της Άγκυρας και οι συνεργάτες του.

«Η έκρηξη της Θήρας της Ύστερης Εποχής του Χαλκού ήταν μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές που έγιναν μάρτυρες στην ανθρώπινη ιστορία», έγραψαν οι ερευνητές στην εργασία τους. «Ο αντίκτυπος, οι συνέπειές του και ο χρονισμός του κυριαρχούν στον λόγο των αρχαίων μεσογειακών μελετών για σχεδόν έναν αιώνα.

«Παρά την υψηλή ένταση της έκρηξης και τις δυνατότητες δημιουργίας τσουνάμι, λίγες τέτοιες αναφορές έχουν καταγραφεί. Αντίθετα, οι περιγραφές των κοιτασμάτων ελαφρόπετρας, τέφρας και τέφρας δημοσιεύονται ευρέως».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


 

Εν μέσω στρωματοποιημένων ιζημάτων στην τοποθεσία Τσεσμέ-Μπαγκλαρασί, οι ερευνητές βρήκαν τα ερείπια κατεστραμμένων τοίχων – κάποτε μέρος μιας οχύρωσης – μαζί με στρώματα ερειπίων και χαοτικά ιζήματα που χαρακτηρίζουν το χτύπημα του τσουνάμι.

Μέσα σε αυτά υπήρχαν δύο στρώματα ηφαιστειακής τέφρας, το δεύτερο παχύτερο από το πρώτο, και ένα στρώμα πλούσιο σε οστά που περιείχε άνθρακα και άλλα απανθρακωμένα υπολείμματα.

Οι εναποθέσεις που να σχετίζονται με τσουνάμι μετά την έκρηξη είναι σχετικά σπάνιες, με τρεις που βρέθηκαν κοντά στη βόρεια ακτογραμμή της Κρήτης και άλλες τρεις κατά μήκος της ακτής της Τουρκίας, αν και πολύ πιο νότια από το Τσεσμέ-Μπαγκλαραράσι.

«Ο ανθρώπινος σκελετός εντοπίστηκε περίπου ένα μέτρο κάτω από ένα λάκκο, υποδηλώνοντας ότι ήταν πολύ βαθύς για να βρεθεί και να ανακτηθεί και επομένως (μάλλον εν αγνοία του) έμεινε πίσω», πρόσθεσαν.

«Βρίσκεται επίσης στο χαμηλότερο τμήμα του κοιτάσματος, που χαρακτηρίζεται σε όλο το πεδίο των συντριμμιών από τις μεγαλύτερες και βαρύτερες πέτρες (μερικές μεγαλύτερες από 40 εκατοστά διάμετρο), περιπλέκοντας περαιτέρω κάθε προσπάθεια ανάκτησης.

Ο σκελετός του νεαρού άνδρα – που δείχνει τα χαρακτηριστικά σημάδια ότι παρασύρθηκε από μια ροή συντριμμιών – βρέθηκε στο πιο σοβαρά κατεστραμμένο τμήμα του οχυρωματικού τείχους, το οποίο η ομάδα πιστεύει ότι απέτυχε κατά τη διάρκεια του χτυπήματος του τσουνάμι.

Τα πλήρη ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

 
Το πλήρες άρθρο στο οποίο περιλαμβάνονται πληροφορίες και χρήσιμες λεπτομέρειες που δημοσιεύονται για πρώτη φορά, μπορείτε να δείτε εδώ :

https://www.nationalgeographic.com/history/article/3600-year-old-tsunami-time-capsule-sheds-light-on-one-of-humanitys-greatest-disasters


και εδω : https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-10347443/Archeology-Skeletons-young-man-dog-killed-TSUNAMI-1600-BC-uncovered-Turkey.html
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 
106,4
Volcano TV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Η ανακοίνωση του προέδρου του Ι.Μ.Π.Η.Σ. Γ. Βουγιουκαλάκη ως προς τις αναφορές του Δημάρχου Θήρας
Απογραφή στο Εμπορείο, το Σαββατοκύριακο και Δευτέρα.
Παράταση Κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο Μονόλιθο, στα πλαίσια εργασιών της ΔΕΥΑΘ
Ευχαριστήρια Επιστολή του ΔΑΠΠΟΣ στο Μπελλώνειο
Τουριστική Ζήτηση μέσω διαδικτύου για τη Σαντορίνη - Οι Τοπ Χώρες Προέλευσης για το 2021
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Ημεροβίγλι λόγω εργασιών της Δ.Ε.Υ.Α.Θ.
Λειτουργούν κανονικά τα σχολεία την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου
Για 3η συνεχόμενη μέρα με πάνω από 70 κρούσματα Covid η Σαντορίνη. 17.960 τα κρούσματα στην Ελλάδα
Απογραφή στο Πολιτιστικό Κέντρο του Εμπορείου για τους κατοίκους του Εμπορείου 27-31/1
Η συνάντηση της Σχολής Γονέων της Γλυκογαλούσας στις 27/1 θα πραγματοποιηθεί μέσω zoom
"Βαρύ το αποτύπωμα της πανδημίας στα οικονομικά μεγέθη των ξενοδοχείων" τονίζει το ΞΕΕ
Κλειστά τα σχολεία και την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου στο Δήμο Θήρας
1o Εργαστήριo Ενηλίκων με τίτλο: "Τελικά. Ο ΉΡΩΑΣ της ζωής μου είμαι ΕΓΩ."
Κλειστά τα σχολεία και την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου στο Δήμο Θήρας
Με νέο όνομα ανοίγει το Μάιο το νέο 5άστερο της YES Hotels στη Σαντορίνη
Hondos_KE
Denaxa
Γρηγόρης
DEYATH
© 2022 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.