Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021

Έφυγε ξαφνικά ο πατριάρχης της Ελληνικής γαστρονομίας, Γιώργος Χατζηγιαννάκης

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, ο πατριάρχης της ελληνικής γαστρονομίας και δημιουργός του εμβληματικού εστιατορίου Σελήνη της Σαντορίνης, ο άνθρωπος που άνοιξε το δρόμο ώστε η Σαντορίνη να γίνει ο πρώτος αυτόνομος γαστρονομικός προορισμός στη χώρα μας.

Ο δίκαιος τίτλος του πατριάρχη της ελληνικής γαστρονομίας που του είχε αποδοθεί εδώ και χρόνια, αφού κατάφερε να κάνει γνωστά στην υφήλιο και να αναδείξει τη μοναδικότητα των λίγων μα εκλεκτών σαντορινιών προϊόντων, δεν τον έβρισκε σύμφωνο, αφού ήταν ένας ιδιαίτερα ταπεινός και ξεχωριστός άνθρωπος. Όταν το 1986 άνοιξε μαζί με τη σύζυγο του Έβελυν, το εστιατόριο Σελήνη στην Καλντέρα, δεν θέλησε να ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο. Η ξενομανία είχε κυριαρχήσει τις κουζίνες των ελληνικών εστιατορίων, με τα ντόπια προϊόντα και συνταγές να βρίσκονται στο περιθώριο. Στη Σαντορίνη βρήκε τον δικό του παράδεισο. Το ντοματάκι, η φάβα και η κάπαρη, αλλά και η λευκή μελιτζάνα και το χλωροτύρι και βέβαια το κρασί ήταν η ανακάλυψη του! Βρήκε νοικοκυρές, παλιές συνταγές, πειραματίσθηκε πολύ και στην αρχή της λειτουργίας της Σελήνης του, είχε δυο καταλόγους: Έναν για τους ξένους με ελληνικό φαγητό και έναν άλλο για τους έλληνες με πιάτα από τη διεθνή κουζίνα. Δεν καταδεχόντουσαν να φάνε φάβα…

Το εστιατόριο κέρδιζε συνεχώς αναγνώριση και ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης δραστήριος και τολμηρός συνέχιζε ασταμάτητα να προβάλει τα προϊόντα του τόπου. Το γαστρονομικό προφίλ της Σαντορίνης στηνόταν με σχέδιο και καλές βάσεις. Μιλούσε σε συνέδρια, φιλοξενούσε όποιον ήθελε να μάθει, διοργάνωνε εκδηλώσεις. Αποτέλεσε το πρότυπο για πολλούς ανθρώπους της γαστρονομίας, αλλά και προορισμούς. «Το παράδειγμα της Σαντορίνης», ήταν και είναι ακόμη και σήμερα, αυτό που προσπαθούν να ακολουθήσουν πολλές περιοχές της Ελλάδας, προκειμένου να στήσουν τα θεμέλια του δικού τους γαστρονομικού προορισμού.

 
Το εστιατόριο Σελήνη

Από τη Σελήνη πέρασαν σεφ πρώτης γραμμής, που με την καθοδήγηση του, δημιουργούσαν μοναδικά πιάτα. Η παγκόσμια αναγνώριση ήρθε με βραβεία και επαίνους. Η Σελήνη, μετακόμισε αργότερα στο χωριό Πύργος, μακριά από την πολύβουη καλντέρα. Εκεί ο Χατζηγιαννάκης έφτιαξε και ένα δεύτερο χώρο, το Selene meze, με πιο απλές συνταγές. Πέρυσι, ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, αποφάσισε να πουλήσει τη Σελήνη του. Ήθελε να ξεκουραστεί, να ταξιδέψει και να γράψει, πράγματα που πολύ του είχαν λείψει. Το εστιατόριο αγοράστηκε και μεταφέρθηκε στο ξενοδοχείο Katikies Garden Hotel στα Φηρά, με τον σεφ Έκτορα Μποτρίνι, να αναλαμβάνει με σεβασμό την κουζίνα του.
 
Η κληρονομιά του

Ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης πίστευε και πολέμησε πριν από 40 χρόνια, για αυτό που σήμερα θεωρούμε αυτονόητο. Ότι ο κάθε τόπος είναι ξεχωριστός και ιδιαίτερος, ότι τα προϊόντα που παράγει είναι μοναδικά και πρέπει να τα στηρίζουμε, να τα αναδεικνύουμε και να τα προστατεύουμε. Ότι η παράδοση και ο πολιτισμός είναι αυτό που μας διαφοροποιεί. Ότι η Ελλάδα έχει τεράστιο γαστρονομικό πλούτο και πρέπει να αποτελεί κύριο εργαλείο μάρκετινγκ. Και τα κατάφερε όλα αυτά σε ένα νησί, χωρίς νερό. Στη Σαντορίνη που παράγει 2-3 εκλεκτά προϊόντα σε ιδιαίτερα μικρές ποσότητες. Αυτό που έχει γίνει σήμερα στο νησί, δηλαδή να είναι από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στον κόσμο, το οφείλει και στο Γιώργο Χατζηγιαννάκη. Ας μείνουμε πιστοί στην τεράστια κληρονομιά του.

Πηγή: news247
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 
DEYATH
Denaxa
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Άλμα της Σαντορίνης στην ψηφιακή εποχή
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ευθεία Φηρών Πύργου λόγω εργασιών της Δ.Ε.Υ.Α.Θ.
Συγχαρητήρια Μ. Ορφανού προς το νέο προεδρείο των εργαζομένων στην ΔΕΥΑΘ
Ευχαριστήρια προς ΓΝΘ - ΠΑΓΝΗ της οικογένειας του Γρηγόρη Καρέλη
Ο Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ δημιουργεί τη δική του χορωδία
Διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών (15/10)
Χαιρετισμός για την 60ή εθελοντική αιμοδοσία από την διευθύντρια του Ν/Σ Παίδων "Αγία Σοφία", Σοφία Ιωαννίδου
Τοποθέτηση της Θηραϊκής Πολιτείας για τη δημοπράτηση της νέας εργολαβίας καθαριότητας του Δήμου Θήρας
Ξεκίνησε η τοποθέτηση 10 εξωτερικών αυτόματων απινιδωτών (AED Plus) , εννέα στη Σαντορίνη κι ενός στη Θηρασιά
Διημερίδα με θέμα «Ψηφιακή πλατφόρμα εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας χερσαίου και υποθαλάσσιου χώρου Σαντορίνης»
Ο όμιλος Andronis προχωρά στην κατασκευή κατοικιών προσωπικού για τη στέγαση των εργαζομένων του στην Σαντορίνη
Νέα απάντηση του διευθυντή του Πτωχοκομείου στον Έπαρχο Θήρας
Γενική συνέλευση και αρχαιρεσίες στο ΙΜΠΗΣ
Απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Κυκλάδων & Επάρχου Θήρας, Χ. Δαρζέντα, στον δ/ντή του Πτωχοκομείου Θήρας
Ενημέρωση και οδηγίες, για επικείμενα έκτακτα καιρικά φαινόμενα
Hondos_211012
Λιγνός_νέα
© 2021 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.