Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Πρόεδρος ΑΔΜΗΕ από 85η ΔΕΘ: Ξεκινά το έργο διασύνδεσης της Σαντορίνης με τη Νάξο

Συντάκτης: ΔΚ

Στην ανακοίνωση ότι το έργο της διασύνδεσης της Σαντορίνης με τη Νάξο ξεκινάει και μέσα στον Σεπτέμβριο θα υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις με τους αναδόχους, προέβη ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, Μανούσος Μανουσάκης, κατά την τοποθέτησή του στα σημερινά εγκαίνια του περιπτέρου του ΑΔΜΗΕ στην 85η ΔΕΘ, που έγιναν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.
 

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι στις αρχές του Οκτώβρη ο ΑΔΜΗΕ θα προχωρήσει στην προκήρυξη των διαγωνισμών και για τα τρία υπόλοιπα νησιά των νοτιοδυτικών Κυκλάδων: τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο, αλλά και για το ελληνικό τμήμα της διασύνδεσης Ελλάδας - Βουλγαρίας, «έτσι ώστε να τηρούμε τα χρονοδιαγράμματα», διευκρίνισε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτόν μάλιστα τόνισε ότι χάρη στα έργα του ΑΔΜΗΕ, «το 2030 θα βρει το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας μας πολύ πιο κοντά στους στόχους της ενεργειακής μετάβασης και πολύ πιο έτοιμο απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης».

 

Αναφερόμενος στον αναπτυξιακού σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ, που υλοποιεί επενδυτικό πλάνο ύψους 5 δισ. ευρώ, ο κ. Μανουσάκης επισήμανε ότι κινείται σε δύο άξονες, που είναι η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος, καθώς, όπως τόνισε, «εκσυγχρονίζουμε και αναβαθμίζουμε «γηρασμένο» εξοπλισμό και αντικαθιστούμε κυκλώματα και στοιχεία, κυρίως αυτομετασχηματιστές και διακόπτες που υπέστησαν φθορές από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ο πρόσφατος παρατεταμένος καύσωνας ή η Μήδεια τον περασμένο χειμώνα».
 

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι μέχρι τις αρχές του 2022 ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί έργα ύψους 90 εκατ. ευρώ στα Ιόνια Νησιά, στη Δυτική Ελλάδα, στην Ήπειρο και στην Εύβοια. «Για την ανθεκτικότητα δε, ανανεώνουμε συνεχώς με κυλιόμενο πλάνο ανανέωσης εξοπλισμού, έχοντας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα ύψους 200 εκατ. ευρώ», πρόσθεσε.
 

Υπενθύμισε ότι εντός του 2021 προχώρησαν οι αντικαταστάσεις των αυτομετασχηματιστών σε όλα τα κέντρα υπερυψηλής τάσης της Αττικής και διαβεβαίωσε ότι ο ρυθμός αντικαταστάσεων κρίσιμων στοιχείων του συστήματος, θα γίνει ακόμη πιο εντατικός, τα επόμενα χρόνια. Το 2026, όπως σημείωσε, «όταν θα κλείσει ο κύκλος του τρέχοντος προγράμματος, θα έχουμε πραγματοποιήσει πάνω 1.200 αντικαταστάσεις κύριων εξοπλισμών και στοιχείων στο ηλεκτρικό μας σύστημα».
 

Κατά την ομιλία του ο ίδιος υπενθύμισε την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, «την οποία θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να εγκαινιάσουμε σύντομα στα Χανιά», όπως διευκρίνισε, συμπληρώνοντας ότι «με την επιτυχή λειτουργία αυτής της διασύνδεσης από το φετινό καλοκαίρι, ήδη οι καταναλωτές απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες ηλεκτροδότησης, όπως έχει συμβεί εξάλλου με όλα τα νησιά που έχουν διασυνδεθεί ως τώρα».
 

Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στο ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης για ακόμη μεγαλύτερη θωράκιση του νησιού, παράλληλα βέβαια και με τη συνέχιση και την ολοκλήρωση του έργου της διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής από τη θυγατρική μας, Αριάδνη Interconnection, παραμένουν στις άμεσες προτεραιότητες του ΑΔΜΗΕ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Μια ολοκαίνουργια Σαντορίνη με θέα τον .. Περσικό κόλπο!
Παρουσίαση βιβλίου Σπύρου Παυλίδη «Η Δημιουργία του Αιγαίου» στις 29 Μαρτίου 2024
Ανακοίνωση για ασφαλτοστρώσεις απο το Δήμο Θήρας
"Ποδαρικό" για το πρώτο κρουαζιερόπλοιο της χρονιάς σήμερα 15 Μαρτίου στη Σαντορίνη
Παράταση Προθεσμίας Εκτέλεσης Οικοδομικών Εργασιών βάσει κανονισμού καθαριότητας
Γενική διακοπή στην ηλεκτροδότηση σε Σαντορίνη και Θηρασιά την Κυριακή 17 Μαρτίου 06.30 - 08.30
Και η Μπάντα θα συμμετάσχει στο αποκριάτικο πάρτυ της Εστίας , αύριο Σάββατο 16 Μαρτίου
"Βραχιόλια Θηρασσιωτικα" μαγείρεψαν η Μαρκέλλα Συρίγου και η Μαρία Πρασίνου! Το βίντεο
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μεσαριά την Κυριακή 17/3 λόγω της Καρναβαλικής παρέλασης
Διήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτης στη Σαντορίνη
3 ευρωπαικά κανάλια ενώνουν τις δυνάμεις τους στο ντοκυμαντέρ για το ηφαίστειο της Σαντορίνης "Santorini Code"
Συνεχίζεται η συνεργασία μεταξύ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας και της Aegean Rebreath ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
Εκλογές και νέο Δ.Σ. για το Σύλλογο Νεφροπαθών Σαντορίνης
Ο Παγκράτιος Σύλλογος σας προσκαλεί σε μία Αξέχαστη Μασκαράδα στις 16/3 στις 18.00
Διακοπές ρεύματος το Σάββατο 16/3 στη Νότια πλευρά του νησιού
Hondos_KE
apolimantiki
ΔΕΥΑΘ 29/6
Volcano TV
© 2024 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.