Σάββατο, 12 Ιουνίου 2021

Τελέσθηκαν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Οσίου Παϊσίου Μεσαριάς

Συντάκτης: ΔΚ

Με τη δέουσα θρησκευτική κατάνυξη και την ιεροπρέπεια πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 16 Μαίου τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Οσίου Παϊσίου, της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Επιφανίου στην Μεσαριά Θήρας, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφάνιο.


 

Το Σάββατο πριν τα εγκαίνεια του Νεού, πραγματοποιήθηκε η υποδοχή των Ιερών Μαρτυρικών Λειψάνων και ο πανηγυρικός Εσπερινός των Εγκαινίων. Πρίν τον Εσπερινό, τα Ιερά Μαρτυρικά Λείψανα τοποθετήθηκαν στην Αγία Τράπεζα επί του Αγίου Δισκαρίου, όπως ορίζει η εκκλησιαστική τάξη των εγκαινίων ψάλλοντας την ειδική Ακολουθία της υποδοχής των Σεπτών Λειψάνων εντός του Ιερού Βήματος.


 

Τα ιερά λείψανα των Αγίων τα οποία τοποθετήθηκαν στο ναό, είναι των Αγίων Δημητρίου Σεβαστιανού και Ιωάννου του εκ Κονίτσης.


 

Την Κυριακή το πρωί τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος, στο τέλος του οποίου άρχισε η τελετή των εγκαινίων με τη λιτανεία των ιερών λειψάνων τρεις φορές γύρω από τον Ναό, αφού άπαντες κληρικοί και πιστοί είχαν εξέλθει από αυτόν.


 

Ακολούθησε το τελετουργικό της εισόδου σε αυτόν, ο καθαγιασμός της Αγίας Τραπέζης με τα στάδια που έχει, της τοποθέτησης των ιερών λειψάνων στην Αγία Τράπεζα, της σφράγισής τους με κηρομαστίχη, της έκπλυσης της Αγίας Τραπέζης με ζεστό νερό, σαπούνια και σφουγγάρια και το σκούπισμά της.


 

Στη συνέχεια έγινε το μύρωμα με Άγιο Μύρο και το σκούπισμα με καινούρια αντιμήνσια, και η ένδυση με το κατασάρκιο, επάνω στο οποίο ενεγράφη η ημερομηνία των εγκαινίων και υπογράφηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Επιφάνιο.


 

Ακολούθησε ο καθαγιασμός του Ναού στις τέσσερις πλευρές του, κατά τον οποίο ο Σεβασμιώτατος κ. Μητροπολίτης Θήρας Αμοργού και Νήσων, σφράγισε με το μονόγραμμα του Χριστού, και το άναμμα της κανδήλας της Αγίας Τραπέζης.


 

Τον Σεβασμιώτατο κ. Επιφάνιο συνεπικούρησαν οι αιδεσιμολογιώτατοι πρωτοπρεσβύτεροι π. Νικόλαος Σιγάλας (Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως), ο οποίος εξηγούσε στους πιστούς τα τελούμενα και π. Ευάγγελος Φουστέρης (Αρχιερατικός Επίτροπος Θήρας και Εφημέριος Μεσαριάς) ως και ο ιερολογιώτατος ιεροδιάκονος π. Χαράλαμπος Σαλίβερος.


 

Ο ναός του Οσίου Παϊσίου, της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Επιφανίου στην Μεσαριά Θήρας ανηγέρθη δαπάναις της οικογένειας Σπυρίδωνος Α. Πατηνιώτη, τα θυρανοίξιά του τελέστηκαν στις 12 Ιουλίου του 2019 και έχει παραχωρηθεί στην Ενορία της Μεσαριάς.


 

Ο ναός είναι τρίκλιτη βασιλική μετά τρούλου, με σταυροειδή τόξα στην είσοδό του και σταυροθόλια, στα δεξιά του κοσμείται με ένα κλασικό και παραδοσιακό καμπαναριό με έξι καμπάνες, ενώ περιβάλεται απο ευρύχωρο αυλόγυρο.

Η εικονογράφηση του ναού και των φορητών εικόνων ακολουθεί τους κανόνες της κλασικής βυζαντινής αγιογραφίας, εμφανίζοντας με την έντονη εκφραστικότητα και πλαστικότητα στις μορφές και τα σώματα, που αναδεικνύονται μέσα απο τα έντονα και πλούσια χρώματα.


 

Ο ναός είναι ο μοναδικός στη Θήρας επ΄ ονόματι του Οσίου Παϊσίου, αποτελώντας πνευματικό αλλά και πολιτιστικό στολίδι του νησιού μας.


 

Στα εγκαίνια του ναού αναφέρθηκε και το πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων "Ρομφαία" με ανάρτησή του που μπορείτε να δείτε εδω : www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/43631-egkainia-naoy-tou-osiou-paisiou-apo-ton-mitropoliti-thiras-foto