Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021

ΑΔΜΗΕ: Πρόσω ολοταχώς για τη σύνδεση Σαντορίνης - Νάξου και την κατασκευή υποσταθμού στη Σαντορίνη

Συντάκτης: ΔΚ

Το πρώτο τρίμηνο του 2021 πέρασε και ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε σε έναν απολογισμό των πεπραγμένων του για το 2020 και την παρακαταθήκη των έργων που δρομολογούνται. Πρόκειται κυρίως για τις νησιωτικές διασυνδέσεις με το ηπειρωτικό σύστημα καθώς και την ενίσχυση της ηλεκτροδότησης στην Πελοπόννησο μέσω του Δυτικού Διαδρόμου.
 

Το καλοκαίρι οι ανάδοχοι για τη Δ Φάση της Διασύνδεσης Κυκλάδων

Ξεκινώντας με το εν εξελίξει έργο τη διασύνδεσης των Κυκλάδων, σε συνέντευξη που παραχωρήθηκε χθες στελέχη του διαχειριστή του διαχειριστή τόνισαν πως μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε τους αναδόχους για τα έργα.

Αναλυτικότερα πρόκειται για δύο έργα, τα οποία αφορούν την κατασκευή του καλωδίου που θα συνδέει τη Σαντορίνη με τη Νάξο, καθώς και την κατασκευή ενός υποσταθμού στη Σαντορίνη. Μάλιστα ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, κ. Ιωάννης Μάργαρης, επισήμανε πως για τον διαγωνισμό για τα καλώδια, ο οποίος ανέρχεται στα 124 εκ. ευρώ, έχουν ήδη υποβληθεί οι προσφορές από τρεις εταιρίες.
 

Οι εν λόγω εταιρίες είναι οι Prysmian, Nexxans και Ελληνικά Καλώδια. Ο κ. Μάργαρης ανέφερε πως ο Διαχειριστής βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης των τεχνικών προσφορών, το οποίο είναι και το πιο χρονοβόρο. Έπειτα θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των οικονομικών προσφορών, η οποία και είναι πιο σύντομη διαδικασία.
 

Όσον αφορά την κατασκευή του υποσταθμού στη Σαντορίνη, ο οποίος κοστολογείται στα 34 εκ. Ευρώ, τα στελέχη του Διαχειριστή τόνισαν πως η υποβολή προτάσεων έχει πάρει παράταση έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα.
 

Αυτό συμβαίνει καθώς υπάρχουν καθυστερήσεις εκ μέρους των εταιριών λόγω της πανδημίας. Ο ΑΔΜΗΕ φαίνεται να κατανοεί τα εμπόδια που θέτει η κρίση της πανδημίας στην υποβολή των προσφορών, αλλά πλέον επιδιώκει να μη δοθεί περαιτέρω παράταση.
 

 

Το επόμενο μεγάλο έργο του ΑΔΜΗΕ είναι οι δύο διασυνδέσεις της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα. Η πρώτη, η οποία αφορά τη σύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο, είναι σχεδόν έτοιμη καθώς έχουν ποντιστεί και τα δύο καλώδια με τη δοκιμαστική ηλέκτριση να αναμένεται μέχρι τα τέλη του μήνα.
 

Αυτό σημαίνει πως από το καλοκαίρι ο ΑΔΜΗΕ θα είναι τεχνικά έτοιμος για τη μεταφορά ρεύματος από την Πελοπόννησο στην Κρήτη και το μόνο που απομένει είναι να δοθεί το πράσινο φως από το ΔΕΔΔΗΕ και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

 

Η έτερη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα είναι αυτή της σύνδεσης με την Αττική. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023 και ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ.
 

Τα στελέχη του διαχειριστή αναφέρθηκαν στη μη ένταξη του έργου στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και τόνισαν πως η δεν υπάρχει κίνδυνος για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης. Αυτό συμβαίνει καθώς έχουν ήδη εξασφαλιστεί 200 εκ. Ευρώ από τα ίδια κεφάλαια του ΑΔΜΗΕ, 400 εκ. ευρώ από δάνεια της Eurobank και της ΕτΕΠ, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα χρηματοδοτηθεί μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 και του επόμενου ΕΣΠΑ (2021-2027) με αποτέλεσμα να μιλάμε για ένα ακόμα έργο-γέφυρα.
 

Ο Διαχειριστής τονίζει πως με την ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης, θα κλείσουν σχεδόν όλες οι θερμικές μονάδες στη Μεγαλόνησο, ενώ θα προωθηθούν και έργα ΑΠΕ ισχύος 200 MW στην Κρήτη.
 

Ταυτόχρονα, θα υπάρξει και οικονομικό όφελος για τους καταναλωτές ενέργειας σε όλη την Ελλάδα καθώς θα υπάρξει μία σημαντική μείωση των χρεώσεων που πληρώνουν σε κάθε λογαριασμό ρεύματος.
 

Παρ’ολ’αυτά ένα έργο παραμένει “αγκάθι” στα πλευρά του ΑΔΜΗΕ. Πρόκειται για την ολοκλήρωση του έργο του Δυτικού Διαδρόμου. Το εν λόγω έργο είναι κατά 98% έτοιμο, αλλά το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων αποφάσισε να το παγώσει ύστερα από τα ασφαλιστικά μέτρα, στα οποία κατέφυγε η Μονή Καλαβρύτων.

Πηγή : www.ypodomes.com

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 
Pharmacy
Λιγνός_νέα
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Με επιτυχία τα rapid tests στην Έξω Γωνιά
Παρότρυνση της Ένωσης Πολυτέκνων Θήρας για συμμετοχή στην αιμοδοσία
Casapueblo, η Σαντορίνη της Λατινικής Αμερικής
4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Θήρας & Θηρασίας 2021, 10-16 Μάϊου
Μετακομίζει στην Μεσαριά η ΔΕΥΑΘ
Πρόγραμμα δωρεάν rapid test για την 2η εβδομάδα του Μαΐου
Το πρόγραμμα της αιμοδοσίας που πραγματοποιείται 8-16 Μαΐου
Διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών (10/5 Μεσαριά)
Έργα ασφαλτόστρωσης σε τμήματα του οδικού δικτύου Οίας.
Διευρύνεται το πρόγραμμα του Europa 2, πέρασμα χωρίς αποβίβαση στη Σαντορίνη
Η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στη Σαντορίνη
Κατασβέστηκε η φωτιά στην Μέσα Γωνιά
Σε εκλογές καλεί ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Θήρας
Το πρόγραμμα της συνταγογράφησης του Μαΐου στα χωριά του νησιού μας
Rai Uno: Αφιέρωμα 50' σε Πάρο και Σαντορίνη
Denaxa
Hondos_210510
Αιμοδοσία 21/05
Φεστιβαλ
© 2021 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.