Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021

Δελτίο Τύπου Τοπικής Επιτροπής ΕΛΛΕΤ Θήρας: Διαχείριση απορριμμάτων, Ενδιάμεση λύση, Αποκατάσταση ΧΑΔΑ

Συντάκτης: ΔΚ

Σε Δελτίο Τύπου της Τοπικής Επιτροπής ΕΛΛΕΤ Θήρας με θέμα: Διαχείριση απορριμμάτων, Ενδιάμεση λύση, Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Σαντορίνης, αναφέρονται τα ακόλουθα : 


Η Τοπική Επιτροπή Θήρας της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) στις 9/2/21 με επιστολή της προς το Δήμο Θήρας ζήτησε ενημέρωση για το θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο Δήμος Θήρας στις 23/2 κάλεσε την ΕΛΛΕΤ σε τηλεδιάσκεψη με θέμα συζήτησης τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί.

Τα βασικά συμπεράσματα της τηλεδιάσκεψης τα οποία αναλυτικά αναφέρονται πιο κάτω είναι τα εξής:

α) Η λειτουργία του υπάρχοντος ΧΑΔΑ (χώρου ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων) πρέπει να σταματήσει εντός του 2021 και ο χώρος να αναπλαστεί.

β) Η Δημοτική Αρχή έχει ήδη επιλέξει συγκεκριμένο χώρο για τη διάθεση και επεξεργασία των απορριμμάτων κατά τη μεταβατική περίοδο έως την κατασκευή της ολοκληρωμένης μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων.

γ) Η Δημοτική Αρχή παραδέχθηκε ότι δεν έχει απάντηση όσο αναφορά τη θέση που θα χωροθετηθεί οριστικά η ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης των απορριμμάτων.

Αναλυτικά στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης η Δημοτική Αρχή ενημέρωσε τους συμμετέχοντες με τα εξής:

 • Ο υφιστάμενος ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) που λειτουργεί παράνομα στη θέση «Αλωνάκι» σε απόσταση 1χλμ από τα Φηρά εντός αρχαιολογικού χώρου θα πρέπει να διακόψει τη λειτουργία του εντός του 2021. Ο Δήμος Θήρας ξεκινά διαδικασία απαλλοτρίωσης και έχει υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης για την ανάπλαση του.

 • Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου παρέλαβε την αποδοχή της δωρεάς της μελέτης για την ενδιάμεση λύση των απορριμμάτων. Με απλά λόγια εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η διάθεση και η επεξεργασία των απορριμμάτων για το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι να αποφασιστεί ο χώρος που θα εγκατασταθεί η οριστική μονάδα διαχείρισης. Η παραπάνω απόφαση δεν έχει συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 • Η ενδιάμεση αυτή λύση (μεταβατική περίοδος επεξεργασίας απορριμμάτων) προβλέπει τις εγκαταστάσεις της και την διάθεση των απορριμμάτων σε αμπέλι επάνω στον κεντρικό δρόμο Φηρών, παρακείμενο στον υφιστάμενο ΧΑΔΑ.

 • Σε αυτό χώρο εκκένωσης απορριμμάτων με τον απαραίτητο εξοπλισμό, μηχανήματα και χώρους αποθήκευσης ο οποίος πρόκειται να τσιμεντοστρωθεί προβλέπεται να γίνεται επεξεργασία 20 με 30.000 τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων ετησίως.

 • Σύμφωνα με τον νόμο, το μεταβατικό διάστημα μπορεί να διαρκέσει δύο χρόνια με δυνατότητα παράτασης για ακόμη ένα έτος. Σε ερώτηση που έγινε στη Δημοτική Αρχή αν έχει αποφασιστεί ο οριστικός χώρος των απορριμμάτων, η απάντηση της ήταν αρνητική.

 • Σε ερώτηση για την οριστική τοποθεσία Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων, η Δημοτική Αρχή απάντησε ότι πλέον το σχήμα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) και η εταιρεία που θα επιλεγεί για να εκτελέσει το έργο, θα προτείνει την τοποθεσία χωροθέτησης την οποία θα κληθεί να επικυρώσει η τότε Δημοτική Αρχή.

Σχετικά με τα παραπάνω έχουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

 1. Θεωρούμε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση του υπάρχοντος ΧΑΔΑ και η αποκατάσταση του το συντομότερο δυνατό.

 2. Θεωρούμε ότι η τοποθεσία που έχει επιλεγεί από την παρούσα Δημοτική Αρχή για την ενδιάμεση λύση είναι ακατάλληλη για τους λόγους που ακολουθούν. Ο χώρος αυτός βρίσκεται σε κοινή θέα, απέναντι από μεγάλο σούπερ μάρκετ, ανάμεσα σε επιχειρήσεις και ξενοδοχεία και κυρίως στην προστατευόμενη αδόμητη Ζώνη Ι της καλντέρας. Επίσης βρίσκεται πάνω στον κεντρικό άξονα του νησιού, σημείο εισόδου στην πόλη των Φηρών για όλους τους προερχόμενους από το λιμάνι επισκέπτες και τόπος περιπάτου όλο το χρόνο με θέα το ηφαίστειο και τη καλντέρα.

 3. Γνωρίζουμε ότι έχει εκπονηθεί ειδική μελέτη χωροθέτησης για τον ΟΕΔΑ η οποία υποδεικνύει συγκεκριμένους χώρους. Η μελέτη αυτή υποδεικνύει στον ίδιο χώρο να εγκατασταθεί και η ενδιάμεση λύση διαχείρισης απορριμμάτων. Η μελέτη έχει παραληφθεί επίσημα και θα μπορούσε να γίνει άμεση υλοποίηση εφόσον υπάρξει πολιτική βούληση από τη Δημοτική Αρχή.

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω προκύπτουν δύο ερωτήματα:

 

 1. Γιατί η Δημοτική Αρχή χωροθετεί την ενδιάμεση λύση σε έναν εμφανώς ακατάλληλο χώρο ενώ έχει εγκεκριμένη θέση που μπορεί να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα;

 2. Πως προτίθεται η Δημοτική Αρχή να αντιμετωπίσει τις μετά βεβαιότητας ενστάσεις που θα προκύψουν στην οποιαδήποτε πιθανή νέα θέση χωροθέτησης της ολοκληρωμένης εγκατάστασης διαχείρισης απορριμμάτων που θα προταθεί στο μέλλον; Έχει αναλογιστεί ότι αν ήδη υπήρξε δύσκολη η εξεύρεση κατάλληλου χώρου αυτή θα είναι σχεδόν ακατόρθωτη στο μέλλον;

Θυμίζουμε ότι απαιτήθηκαν 10 χρόνια για να τελεσιδικήσουν δικαστικές προσφυγές και να ολοκληρωθεί η διαδικασία χωροθέτησης. Με αυτά τα δεδομένα πόσο χρόνο θα χρειαστεί η ιδιωτική εταιρεία για να βρει κατάλληλη τοποθεσία στην οποία θα καταφέρει να χωροθετήσει την ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων;

 

 

 

 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 
Hondos_210405
Pharmacy
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Δήμος Θήρας : Συνεχίζεται η ψηφιακή καταγραφή των αδέσποτων
Δήμος Θήρας : Δωρεάν rapid test στον Καρτεράδο
4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Θήρας και Θηρασίας 2021 - Παράταση υποβολών συμμετοχών - έργων
Αίρεται η καραντίνα για ταξιδιώτες από ΕΕ και πέντε άλλες χώρες με εμβόλιο ή αρνητικό PCR
7η Διαδικτυακή Συνάντηση της Σχολής Γονέων της "Γλυκογαλούσας"
Νέα διαδικτυακά εργαστήρια του Κέντρου Πρόληψης «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ» που απευθύνονται σε όλους
Όγδοη εβδομάδα δωρεάν rapid test από το Δήμο Θήρας.
Οι φιλόζωοι στο ΥΠΑΑΤ για τα ιπποειδή που χρησιμοποιούνται ως ταξί στη Σαντορίνη
Δήμος Θήρας : Παράκτιος καθαρισμός στο Μονολιθο
ΔΕΔΔΗΕ : Διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών (18/4 Εμπορείο, Μύλοι)
Τροποποίηση ΚΥΑ για επιδότηση Δημοσίας Χρήσεως Τουριστικών Λεωφορείων
διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών (ΝΕΟ - ΣΗΜΕΡΑ16/4)
Δημοτικό Συμβούλιο Πέμπτη, 15/4 ώρα 17:00'
Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί για απόπειρα ληστείας στη Θήρα
"Η συμβολή της τέχνης στην ψυχική ανθεκτικότητα" online εκδήλωση (σήμερα στις 19.00)
Λιγνός_νέα
Denaxa
Αιμοδοσία 21/05
© 2021 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.