Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021

Δ.Λ.Τ.Θ. : Η Σαντορίνη στο δίκτυο Σταθμών Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων της Aegean Rebreath

Συντάκτης: ΔΚ
Τη δημιουργία δύο νέων Σταθμών Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων συμφώνησαν και ανακοίνωσαν ο Αντιδήμαρχος της νήσου Θήρας κ. Δρόσος Σπυρίδωνας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας κ. Ρούσσος Άγγελος και η εκπρόσωπος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας όπως και μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης Aegean  Rebreath. Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2021 στο Δημαρχείο της Σαντορίνης ολοκληρώθηκε  με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας.  Η Σαντορίνη είναι το πέμπτο νησί των Κυκλάδων που συμμετέχει σε αυτή την καινοτόμα πρωτοβουλία που έχει σκοπό την αντιμετώπιση και ανάδειξη του εξαιρετικά σοβαρού προβλήματος των θαλάσσιων απορριμμάτων. Η πρωτοβουλία αυτή στηρίζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και προβλέπει την υλοποίηση πλήθους δράσεων στη Σαντορίνη. Ήδη οι φορείς συμφώνησαν και στο χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων που θα λάβουν χώρα στο νησί.
 
Οι σταθμοί θα εγκατασταθούν σε σημεία λιμανιών όπου κυρίως δραστηριοποιούνται οι αλιευτικές κοινότητες, συγκεκριμένα στη Βλυχάδα και το Μονόλιθο και θα είναι εξοπλισμένοι με ξεχωριστούς κάδους απορριμμάτων για πλαστικά, αλουμίνιο, γυαλί και αλιευτικά εργαλεία με την ανάλογη σήμανση, βοηθώντας πολίτες και αλιείς να τοποθετούν παράκτια και θαλάσσια απορρίμματα. Στη συνέχεια, οι δημοτικές αρχές σε συνεργασία με την ομάδα της Aegean Rebreath θα φροντίζουν για την καταγραφή και τη διοχέτευση των απορριμμάτων σε μονάδες ανακύκλωσης ή επαναξιοποίησης (upcycling). Τα αλιευτικά εργαλεία που θα συλλέγονται από τους σταθμούς και από τις υποβρύχιες και παράκτιες δράσεις καθαρισμού θα διοχετεύονται σε ειδική μονάδα επεξεργασίας του προγράμματος Blue Cycle στην Αθήνα τα οποία και θα επαναξιοποιούνται για την δημιουργία νέων προϊόντων.
 
Η λειτουργία των σταθμών συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς λειτουργούν ως κόμβοι υλοποίησης διευρυμένων δράσεων, συμβάλλουν στην προώθηση της ανακύκλωσης και της επαναξιοποίησης των θαλάσσιων απορριμμάτων και επιτρέπουν την εξαγωγή και τη συγκέντρωση επιστημονικών δεδομένων. Αποτελούν ένα κοινωνικό εγχείρημα που μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε όλη την Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην διευθυνση : www.aegeanrebreath.org 

 
 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 
Atacon
Hondos_210223
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Μission in Santorini από την Healthy Seas
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θήρας 1/3 16.00 - θέματα
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Μονόλιθο- Αγ. Παρασκευή λόγω εργασιών στο δίκτυο της Δ.Ε.Υ.Α.Θ.
Αναβολή των εκλογών του Συλλόγου Λογιστών Θήρας
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Καρτεράδο λόγω εργασιών της Δ.Ε.Υ.Α.Θ.
Έργα ασφαλτόστρωσης στο κεντρικό δημοτικό οδικό δίκτυο
Δ.Ε.Υ.Α.Θ. : Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στo Μεγαλοχώρι λόγω απαραίτητων εργασιών
Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης: Επιστολή στον Υπ. τουρισμού σχετικά με την αμερικανική αγορά
Ν. Συρμαλένιος: Θα δρομολογηθεί επιτέλους η ανέλκυση του ναυαγίου του SEA DIAMOND;
Καλλωπιστικές παρεμβάσεις στην κεντρική πλατεία Φηρών
880 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, 1 στην Π.Ε. Θήρας
Επίσκεψη του Δημάρχου Θήρας Αντώνη Σιγάλα στον νέο Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Χαράλαμπο Δαρζέντα
Συνάντηση για τα προβλήματα του Όρμου των Φηρών
48ωρη απεργία της Π.Ν.Ο. την Τρίτη και Τετάρτη 23 και 24/02/2021
Zanteferries - Τροποποίηση δρομολογίου Κυκλάδων 24 & 25/02/2021
Λιγνός_νέα
© 2021 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.