Tο φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο συνολικού ύψους 5 δις. ευρώ σε βάθος δεκαετίας, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης σε πρόσφατες δηλώσεις του με αφορμή την πορεία του οργανισμού στην παρούσα οικονομική συγκυρία.
Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, μέχρι το τέλος του 2020 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η τέταρτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων καθώς αναμένεται άμεσα να έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση της Σαντορίνης, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2021 θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση της Σερίφου, Φολεγάνδρου και Μήλου.
Με την ολοκλήρωση των έργων της διασύνδεσης των Κυκλάδων και της Κρήτης αναμένεται να δημιουργηθεί καινούριος ηλεκτρικός χώρος για εγκατάσταση ΑΠΕ ισχύος 300MW στις Κυκλάδες και 1000MW στην Κρήτη, ενώ ταυτόχρονα έρχεται πιο κοντά η δημιουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων, τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν με μεγαλύτερη συναίνεση και λιγότερη όχληση για τους νησιώτες, ανέφερε ο κ. Μανουσάκης.
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στη Νάξο, αφορά στη διασύνδεση με υποβρύχια καλώδια Ε.Ρ. 150 kV, της Νάξου με τη Μύκονο μήκους 45 χιλιομέτρων και βάθους έως 115 μέτρα και της διασύνδεσης της Νάξου με την Πάρο μήκους 7 χιλιομέτρων και βάθους έως 45 μέτρων. Το έργο περιλαμβάνει υποσταθμό κλειστού τύπου, που εγκαταστάθηκε κοντά στη θάλασσα προκειμένου να μην υπάρχουν εναέριες γραμμές. Σημειώνεται ότι τα καλώδια θάβονται κάτω από τον πυθμένα σε βάθος μέχρι και τα 30 μέτρα για λόγους ασφάλειας. Επίσης οι διασυνδέσεις περιλαμβάνουν καλώδια οπτικής ίνας.
Παράλληλα με τη δεύτερη φάση της διασύνδεσης σε λειτουργία τέθηκε και η τρίτη φάση που αφορά στο δεύτερο καλώδιο υψηλής τάσης που διασυνδέει το Λαύριο με τη Σύρο. Με το έργο αυτό, όπως τόνισε ο κ. Μανουσάκης δεν υπάρχει πλέον περίπτωση για πρόβλημα ηλεκτροδότησης στα νησιά των Κυκλάδων. Ο ΑΔΜΗΕ βάζει στην πρίζα τα νησιά για πιο φθηνό και οικολογικό ρεύμα, κατέληξε ο κ. Μανουσάκης.
Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι οι τρεις φάσεις της διασύνδεσης που ολοκληρώθηκαν κόστισαν συνολικά 439 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 138,1 εκατ. προήλθαν από κοινοτικά κονδύλια. Η τέταρτη και τελευταία φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων έχει ύψος 386 εκατ. ευρώ.
Όπως ανέφερε, μέχρι το 2029 θα έχουν διασυνδεθεί τα περισσότερα νησιά καθώς μετά τις διασυνδέσεις των Κυκλάδων και της Κρήτης θα ακολουθήσουν μέχρι το 2027 η διασύνδεση των Δωδεκανήσων και το 2029 η διασύνδεση των νησιών του βορείου Αιγαίου.