Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Νέο έργο πολλών εκατομμυρίων € από ΔΕΥΑΘ για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα ύδρευσης σε οικισμούς της Σαντορίνης

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση της ΔΕΥΑΘ:

Σπουδαία και σημαντική για τους κατοίκους του νησιού μας,  είναι η απόφαση που ελήφθη μετά από τις επίπονες προσπάθειες της νέας διοίκησης  της ΔΕΥΑΘ να  χρηματοδοτηθεί  με επιπλέον ποσό, άνω των 7 εκατ, ευρώ για νέο έργο αφαλάτωσης στη Σαντορίνη.
 
Συγκεκριμένα με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ εγκρίθηκε η τροποποίηση, της αρχικά ενταγμένης πράξης του έργου με τίτλο : «Εγκατάσταση Αφαλάτωσης  - Θέση Αγία Παρασκευή Δήμου Θήρας» με την προσθήκη τεσσάρων νέων υποέργων διασφαλίζοντας επιπλέον χρηματοδότηση για την άμεση εκτέλεση της επέκτασης της υπό κατασκευής μονάδας αφαλάτωσης Αγίας Παρασκευής με δυναμικότητα παραγωγής από 5.000 σε 10.000 κυβικά πόσιμου νερού ημερησίως.
 
Τα νέα έργα περιλαμβάνουν :
 
-          Την εγκατάσταση νέας τρίτης γραμμής αφαλάτωσης δυναμικότητας παραγωγής 2.500 m3/day εντός των υφιστάμενων εγκαταστάσεων,
-          Την εγκατάσταση, σε γειτνιάζον οικόπεδο, τέταρτης γραμμής επεξεργασίας δυναμικότητας επίσης 2.500 m3/day εντός νέου κτιρίου αφαλάτωσης το οποίο θα περιλαμβάνει δύο νέες δεξαμενές και αντλιοστάσιο στο υπόγειο του και επιπλέον βοηθητικού χώρους στο ισόγειο του για την αποθήκευση αναλώσιμων και την επισκευή - συντήρηση του Η/Μ εξοπλισμού.
-          Την κατασκευή όλων των επιπλέον έργων υδροληψίας θαλασσινού νερού, διάθεσης άλμης, υποσταθμού, Η/Ζ και λοιπού συνοδού εξοπλισμού για την λειτουργία του νέου έργου με συνολική δυναμικότητα ίση με 10.000 m3/day.
-           Την 12μηνη δοκιμαστική λειτουργία του έργου
-          Την απόκτηση γης (2 οικόπεδα) για τα έργα επέκτασης και για το νέο φρεάτιο φόρτισης του υποθαλάσσιου αγωγού της άλμης.
-          Την παροχή υπηρεσιών συμβούλου τεχνικής υποστήριξης της ΔΕΥΑΘ.
 
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας έχει δημιουργήσει υπερβολικές αυξημένες ανάγκες υδατοκαναλώσης. Σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας από το 2012 έως το 2018 έχει διπλασιαστεί η κατανάλωση ύδατος, με αποκορύφωμα την θερινή περίοδο του 2018 έναντι του 2017 όπου οι καταγεγραμμένες καταναλώσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία της υπηρεσία μας.
 
Το συνολικό έργο θα καλύψει τις ανάγκες υδροδότησης με αφαλατωμένο πόσιμο νερό των οικισμών Καμαρίου, Επισκοπής Γωνιάς, Έξω Γωνιάς, Πύργου Καλλίστης, Μεγαλοχωρίου, Μεσαριάς, Βόθωνα, Μονόλιθου και Αγίας Παρασκευής.
 
Επιπλέον η υπηρεσία μας έχει δρομολογήσει νέα έργα διασύνδεσης των υφιστάμενων δικτύων ύδρευσης προκειμένου οι νέες εγκαταστάσεις αφαλάτωσης να μπορούν σε περίπτωση ανάγκης να καλύψουν και άλλους οικισμούς της νήσου Θήρας.
 
Το νέο έργο αφαλάτωσης αποτελεί ένα έργο πνοής, την καρδιά των δικτύων ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας, η οποία θα τροφοδοτεί αδιάκοπα με αφαλατωμένο πόσιμο νερό τους κατοίκους του νησιού μας.  


Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ, Μανώλης Ορφανός, προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:
 

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους άοκνα εργάστηκαν με συνέπεια χωρίς να λογαριάζουν ώρες από τον προσωπικό ή οικογειακό τους χρόνο, ώστε να φέρουν αυτό το θετικό για τους συμπολίτες μας αποτέλεσμα .

Πραγματικά τόσες εκατοντάδες σελίδες των εγγράφων της συνολικής μελέτης που έπρεπε να γίνουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ήταν πρωτόγνωρο.

ΙδΙαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τον διευθυντή της ΔΕΥΑΘ κ. Νικόλαο Μάϊνα και τους συνεργάτες του γιατί πραγματικά υπερέβαλαν εαυτό για να ετοιμαστεί όλο το επιστημονικό και τεχνικό υλικό  για να κατατεθεί η συνολική πρόταση προς το αρμόδιο υπουργείο.

Εξυπακούεται ότι θα ήθελα να ευχαριστήσω ξεχωριστά και τους ανθρώπους της Ειδικής Γραμματείας  Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΣΠΑ και του Ταμείου Συνοχής Τ.Σ. που εργάστηκαν με απαράμιλλο ζήλο για να ολοκληρωθεί η πρόταση εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έπρεπε.

Επιτρέψτε μου όμως και ως κάτοικος του νησιού μαζί με εσάς όλους τους συμπολίτες μου να υπερηφανευτώ και εγώ για αυτό το τόσο σπουδαίο έργο που καταφέραμε να εντάξουμε  στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ως νέα διοίκηση της ΔΕΥΑΘ.

Το έργο της αφαλάτωσης δίνει ζωή στους κατοίκους των περιοχών αυτών όπου σε λίγο χρονικό διάστημα θα είναι μια πραγματικότητα.  Δίνει ζωή γιατί χωρίς κόστος για τους ίδιους , θα έχουν νερό  για τις ανάγκες των νοικοκυριών τους και αυτό ήταν ένα πρόβλημα που μέχρι σήμερα δεν αντιμετωπιζόταν με την δέουσα προσοχή.

Αυτή την ώρα όμως δεν κάνουμε αντιπολίτευση , δεν χρειάζεται για ένα τόσο σημαντικό έργο να μεμψιμοιρούμε. Σημασία έχει όλοι μαζί ενωμένοι να κοιτάμε μπροστά και αυτό κάνουμε, όλοι μαζί.

 

Σας ευχαριστώ.

 

Μανόλης Ορφανός

Πρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Από τα 20 ηφαίστεια του Αιγαίου, της Σαντορίνης είναι το πιο ενεργό σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa
Δελτίο πρόγνωσης ανέμων που θα φτάνουν στα 7 μποφόρ απο το λιμεναρχείο Θήρας
Αναζητώντας τα καλύτερα επιδόρπια κρασιά του κόσμου, το Forbes ανακάλυψε το Visanto κι ενθουσιάστηκε!
Ομιλία του Σάββα Καλεντερίδη στη Σαντορίνη το Σάββατο 30 Μαρτίου
Την πρώτη έκθεση κρασιού Εstεres διοργανώνει η SanDrops στις 7/4 στο Κτήμα Αργυρού
Περισσότερες οι φετινές καλοκαιρινές διεθνείς πτήσεις στα αεροδρόμια της Ελλάδας
Ε. Νομικού : Νέα δημοσίευση στο NATURE GEOSCIENCE αποδεικνύει ότι η ηφαιστειακή έκρηξη του 726 μ.Χ. ήταν πολύ μεγαλύτερη από όσο πιστεύαμε
Ημερίδα του ΙΜΠΗΣ το Σάββατο 30 Μαρτίου στις 19:00)
Η Ο.Μ ΘΗΡΑΣ και η ΝΕΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποχαιρετούν τον Δημήτρη Παγκαλίδη
Ευχετήριο μήνυμα δημάρχου της 25ης Μαρτίου
"ΒΓΑΛΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠ' ΤΗΝ ΠΡΙΖΑ" 28-29-30 και 31 ΜΑΡΤΙΟΥ απο το ΘΕΑΤΡΙΚΌ ΕΡΓΑΣΤΉΡΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
Με εθνική υπερηφάνεια και θρησκευτική ευλάβεια γιορτάστηκε η 25η Μαρτίου στη Σαντορίνη
"Σήμερα στην Οία απο τύχη δεν θρηνούμε θύματα"
Δικαίως viral για μια ακόμη φορά το λιμάνι (;) της Σαντορίνης..
Τροποποίηση δρομολογίου για το Blue Star 1. Στις 12.00 θα φύγει απο Πειραιά
Hondos_KE
apolimantiki
ΔΕΥΑΘ 29/6
Volcano TV
© 2024 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.