Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021

"Η Πάνω Μεριά του κόσμου" στη 19η συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης Σαντορίνης

Συντάκτης: ΔΚ

Το πολυδιαβασμένο εντός κι εκτός Σαντορίνης έργο "Η Πάνω Μεριά του κόσμου" της Θηραίας συγγραφέα Καδιώς Κολύμβα, συζητήθηκε στη 19η συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης Σαντορίνης, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Οκτωβρίου στον πολιτιστικό χώρο "Symposion by La Ponta" στο Μεγαλοχώρι.
 

Όπως αναφέρεται σχετικά με την υπόθεση του έργου στη σελίδα της ομάδας στο Facebook, πρόκειται για τη " μυθιστορηματική βιογραφία ενός ανθρώπου κι ενός τόπου, βασισμένη στο ημερολόγιο μιας καπετάνισσας. Μια ζωή γεμάτη τρικυμίες και μπουνάτσες στη Σαντορίνη και στον Πειραιά, στο χτες και στο σήμερα. Μια ζωή απόλυτα δεμένη με τη θάλασσα, τη ναυτιλία και τη ναυτοσύνη. Από τα πανιά της σκούνας, μέχρι τα λίμπερτυ των αποζημιώσεων του πολέμου κι από τις βεγγέρες του νησιού μέχρι τα ταξίδια στην Ευρώπη".
 

Στο έργο, μέσα απο την προσωπική ιστορία αλλά και αφήγηση της Οιάτισας καπετάνισσας και πλοιοκτήτριας Καδιώς Σιγάλα, ξεδιπλώνεται η λαογραφία, ηθογραφία αλλά και η οικονομική και ναυτική ιστορία της Σαντορίνης του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, σε ένα κείμενο γραμμένο στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα του νησιού μας.
 

Αυτοί είναι άλλωστε οι λόγοι που το έργο έχει διαβαστεί, συζητηθεί αλλά και αγαπηθεί έντονα απο την κοινωνία του νησιού μας, όντας το μοναδικό στο αντικείμενο και είδος του.
 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η συγγραφέας συνομίλησε ζωντανά μέσω διαδικτύου με τους συμμετέχοντες σε αυτή, αναφερόμενη μεταξύ άλλων στις ιδιαιτερότητες του βιβλίου της που το έκαναν τόσο αγαπητό στην τοπική κοινωνία.
 

Δεδομένου του τοπικού χαρακτήρα του βιβλίου, η συζήτηση επεκτάθηκε και σε ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα του νησιού μας, και συγκεκριμένα των αλλαγών που έφερε στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου η πανδημία του κορωνοιού, σε συνδυασμό με τη διεθνή δημοφιλία του νησιού που είχε αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την επισκεψιμότητα και το τοπίο του.

 

Την σελίδα της "Λέσχης Ανάγνωσης Σαντορίνης" μπορείτε να δείτε εδω : https://www.facebook.com/groups/704594329920218 για να ενημερώνεστε για τις δραστηριότητές της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 
Atacon
Hondos_210223
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θήρας 1/3 16.00 - θέματα - Ζωντανή μετάδοση
Δελτίο Τύπου Τοπικής Επιτροπής ΕΛΛΕΤ Θήρας: Διαχείριση απορριμμάτων, Ενδιάμεση λύση, Αποκατάσταση ΧΑΔΑ
Δωρεάν rapid test από τον Δήμο Θήρας
Σημαντική καθίζηση του οδοστρώματος στο Καμάρι
Αναφορά πανδημίας της 26/2 – Κρούσματα στις ΠΕ Θήρας (2), Νάξου (7) και Σύρου (2). Η Σύρος στο "κόκκινο", η Μύκονος σε απλή επιτήρηση
Ο Δήμος Θήρας εντείνει τη μάχη κατά της πανδημίας
Θηραϊκή Πολιτεία : Μελέτη προστασίας της παράκτιας ζώνης Καμαρίου νήσου Θήρας
Μission in Santorini από την Healthy Seas
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Μονόλιθο- Αγ. Παρασκευή λόγω εργασιών στο δίκτυο της Δ.Ε.Υ.Α.Θ.
Αναβολή των εκλογών του Συλλόγου Λογιστών Θήρας
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Καρτεράδο λόγω εργασιών της Δ.Ε.Υ.Α.Θ.
Έργα ασφαλτόστρωσης στο κεντρικό δημοτικό οδικό δίκτυο
Δ.Ε.Υ.Α.Θ. : Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στo Μεγαλοχώρι λόγω απαραίτητων εργασιών
Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης: Επιστολή στον Υπ. τουρισμού σχετικά με την αμερικανική αγορά
Ν. Συρμαλένιος: Θα δρομολογηθεί επιτέλους η ανέλκυση του ναυαγίου του SEA DIAMOND;
Λιγνός_νέα
© 2021 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.