Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020

Εκτιμήσεις για την τουριστική κίνηση της ερχόμενης χρονιάς

Συντάκτης: ΔΚ

Κατά κανόνα, το ταμείο για τον ελληνικό τουρισμό γινόταν κάθε χρόνο στο τέλος του Οκτώβρη, με το πρόσημο πάντοτε και είναι πάντοτε θετικό και τους τζίρους αλλά και τα κέρδη χρόνο με το χρόνο να εμφανίζουν εντυπωσιακή άνοδο, κάνοντας τον τουρισμό τη μέχρι πρότινος μοναδική όχι μονο αλώβητη, αλλά διαρκώς κερδοφόρα "βιομηχανία" της χώρας.
 

Πλέον όμως, διεθνώς, τα δεδομένα άλλαξαν και μάλιστα αναπάντεχα και κατά πολύ. Ο ελληνικός τουρισμός, όπως θα δούμε αναλυτικά στη συνέχεια, "χτυπήθηκε" απο την υγειονομική κρίση σταματώντας για μεγάλο διάστημα εντελώς σχεδόν τις δραστηριότητές του, τα πράγματα όμως δεν ήταν και δεν είναι διαφορετικά στη διεθνή τουριστική πραγματικότητα.
 

Γεγονός αποτελεί το οτι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες του εξωτερικού που διαχειρίζονται αρκετά ξενοδοχεία σε κάθε χώρα αλλά και διεθνώς, επιλέγουν πλέον στη βάση μιας σειράς δεδομένων και κριτηρίων ποιά ή και ποιό ξενοδοχείο θα ανοίξουν ανα εποχή, ώστε αν μη τι άλλο να δημιουργούνται πληρότητες που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του καθενός ως μονάδας.
 

Στην Ελλάδα των, στη μεγάλη πλειονότητά τους, οικογενειακών επιχειρήσεων, το φαινόμενο αυτό μπορεί να είναι περιορισμένο, πλην όμως οι σκέψεις σχετικά σχετικά με τις περιόδους λειτουργίας, των παρεχόμενων υπηρεσιών, των συμβάσεων εργασίας αλλά και της κοστολόγησης των υπηρεσιών δεδομένου του .. γειτονικού ανταγωνισμού, γίνονται όλο και εντονότερες με το βλέμμα στραμμένο πια στην ερχόμενη τουριστική χρονιά αυτή του 2021.
 

Σημείο που αξίζει να τύχει προσοχής αποτελεί το οτι απο την αρχή της κρίσης και δεδομένης της δήλωσης απο πλευράς κυβερνητικού αξιωματούχου οτι "φέτος κάθε είσπραξη θα αποτελέσει κέρδος" είναι το οτι οι προβλέψεις για την επόμενη τουριστική χρονιά βαίνουν διαρκώς συρρικνούμενο, εκκινώντας απο τη "μεγάλη ζήτηση απο όσους δεν κατάφεραν να έρθουν φέτος" για να φτάσουν απο στόματος έμπειρων επιχειρηματιών του τουρισμού, στο "50 με 60% του 2019".


Σε δήλωση του ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των τουριστικών γραφείων FedHatta Λύσσανδρος Τσιλίδης επισημαίνει ότι «το δεύτερο τετράμηνο του 2020 θα δείξει πως θα κινηθούν οι αφίξεις του επόμενου έτους», επισημαίνοντας ότι «δεν διαγράφεται και τόσο καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό».
 

Για το 2021 η κυρία Σβήνου ως επικεφαλής του Ι.Τ.Ε.Π. σημειώνει με τη σειρά της, «δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα». Η Ελλάδα είναι στις χώρες με υψηλή ζήτηση, όπως φαίνεται στα συστήματα κρατήσεων, ωστόσο πρόκειται για κρατήσεις φετινές που μετατέθηκαν για την επόμενη χρονιά (Vouchers).
 

Την ίδια στιγμή με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το πτητικό έργο των αεροπορικών εταιριών για το 2021 κυμαίνεται στο 60% του 2019 και θα είναι επιτυχία αν αυτό κυμανθεί στο 70% του 2019, αναφέρει η ίδια.
 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Τσακαλάκης από το Ρέθυμνο, ο οποίος υπογραμμίζει ότι μέχρι τώρα τα μηνύματα δεν είναι ιδιαίτερα θετικά και εστιάζει μεταξύ άλλων στις πιέσεις που δέχονται οι ξενοδόχοι για το 2021 από τους Tour Operators για χαμηλές τιμές.
 

Πάντα με γνώμονα την εξέλιξη της πανδημίας και την εμφάνιση εμβολίου, ο Νίκος Χαλκιαδάκης από το Ηράκλειο εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει το 75% του 2019. Οι περισσότεροι φορείς, ωστόσο, σημειώνουν ότι ένα 50% σε σχέση με το 2019 είναι ένα μέγεθος, που μπορεί να επιτευχθεί, δεδομένης της εμπιστοσύνης που χαίρει η Ελλάδα στο διεθνές κοινό.
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 
Atacon
web radio
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Ευχαριστίες του Πτωχοκομείου προς δωρητές
Την υποστήριξη όλων μας ζητά ο Σύλλογος "Stray Paws Santorini"
Την ίδρυση Τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων στο ΕΠΑ.Λ (ξανα)ζητά ο Ναυτικός Όμιλος Σαντορίνης
Θανατηφόρο τροχαίο στο Εμπορείο
Προγραμματισμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση 24 και 26/10
Σαντορίνη: υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, απαγόρευση κυκλοφορίας 00:30' έως 05:00'
Δικαίωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τον Λ. Γαβρίλη
Δήμος Θήρας, ΔΑΠΠΟΣ και Active Media Group βραβεύτηκαν για το Santorini Experience 2019
Διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών Θηρασιά Παρασκευή, 23/10
Σταμάτησε τα δρομολόγιά του το Caldera Vista
Διαδικτυακή Σχολή Γονέων 2020-2021 από την "Γλυκογαλούσα"
Το Blue Star Chios αναλαμβάνει από 4 Νοέμβρη την γραμμή για Σαντορίνη
Διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών Θηρασιά Πέμπτη, 22/10
"Φτωχότερο" το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, έφυγε ο Ν. Τσιτλακίδης
Διακοπή ηλεκτροδότησης 21/10 στην Φοινικιά
Denaxa
Λιγνός_νέα
Hondos_201019
© 2020 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.